Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Oznake Cobiss (okrajšave lokacij knjižničnega gradiva)!!!

Cobiss oznake za posamezne knjižnične enote

KIC ......... KIZC Ljubljana (Knjižnično-informacijski in založniški center MO RS)*
KICKAD ... KIZC Kadetnica Maribor (Vojaški objekt Kadetnica)*
VIP ......... Vojašnica Vipava (Vojašnica Janka Premrla Vojka)**
ANK ........ Vojašnica Ankaran (Vojašnica slovenskih pomorščakov)**
BB .......... Vojašnica Bohinjska Bela (Vojašnica Boštjana Kekca)**
IG .......... Izobraževalni center IG **
NM ......... Vojašnica Novo mesto (Vojašnica Franca Uršiča)**
SB .......... Vojašnica Slovenska Bistrica (Vojašnica Vincenca Repnika)**
ŠPČ ........ Vojašnica Postojna (Vojašnica barona Andreja Čehovina)**
ŠTJ ......... Šola za tuje jezike (Poljče)**
AJŠ ......... Center za jezikovno usposabljanje Ajševica (Vojaški objekt Ajševica / CJU PzM)**
COU ........ Center za obrambno usposabljanje (Poljče)**

*izposoja je prosta; omogočena je tudi medoddelčna izposoja med KIC in KICKAD

**izposoja je interna - za uporabnike vojašnice ali enote, v kateri deluje knjižnica

Pomembno je, da potem, ko v vzajemni bazi Cobiss najdete gradivo, preverite poleg izbranega zapisa tudi njegov status v izposoji (spodnji del zapisa). Tu dobite podatke, v kateri knjižnici se gradivo nahaja: npr. oznaka KIC pomeni, da je gradivo v Ljubljani, KICKAD, da je v Mariboru. Iz statusa v izposoji so razvidni še podatki o številu izvodov in koliko od teh je prostih za izposojo.

Digitalna knjižnica Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (s kratico DKMORS) je spletno mesto, ki omogoča dostop do gradiv MORS. Dostop je javen in je mogoč s poljubnim spletnim brskalnikom. Večina spletnega mesta sestavljajo običajne spletne strani, nekatere spletne strani pa prinašajo funkcionalnosti, značilne za digitalne knjižnice, kot sta brskanje in iskanje po katalogu gradiv. Takšne strani imajo vgrajena navodila, ki so dostopna preko ikone z obkroženim vprašajem, ki se nahaja v zgornjem desnem delu strani, v vrstici z naslovom strani (na sliki spodaj). Navodila so vezana na stran, na kateri ste ikono kliknili, torej na strani za brskanje dobite navodila v zvezi z brskanjem, na strani z iskanjem dobite navodila v zvezi z iskanjem itd. Ikona se nahaja samo na določenih straneh.

dostopDoNavodil

Po kliku se navodila odprejo v pojavnem oknu (angl. "popup window"), kar nekateri brskalniki blokirajo. Če se po kliku okno ne pojavi, preverite nastavitve vašega brskalnika in dovolite odpiranje teh oken za spletno stran DKMORS.

Na zgornji sliki je poleg ikone za dostop do navodil mogoče opaziti še oznaki A+ in A-, ki omogočata spreminjanje velikosti besedil na spletni strani.

 

Osnovna navodila glede uporabe javnega dela digitalne knjižnice.

Seznam pogosto zastavljenih vprašanj uporabnikov. Seznam se sproti dopolnjuje.

  • Dodatna vprašanja

Uporabnike prosimo, da najprej preverijo zgoraj navedene strani, preden vprašanje postavijo preko e-pošte. V primeru, da odgovora na vaše vprašanja v zvezi z uporabo digitalne knjižnice tam ne najdete, lahko vprašanje postavite preko e-pošte in sicer:

     Medknjižnična izposoja, čitalnica: zvonko.krunic@mors.si

     Nabava:  djovana.cule@mors.si

     Podpora digitalne knjižnice:  mitja.kotnik@mors.si

Prosimo, da v e-pošti navedete čim več podatkov v zvezi z vašo zadevo, kar nam omogoča čim prejšnjo odpravo vaše težave.

 

 

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list 109/2012, v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati na začetku leta 2013 ter je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotek (angl. cookie) je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika, itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta.

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi izbrišete, navodila najdete na spletnih straneh posameznega brskalnika:

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Ime piškotkaNamen
PHPSESSID Identifikator seje uporabnika.
EuCookieLaw Označuje, da ste skrili obvestilo o piškotkih.
deltaFontSize Podatek o spremembi velikosti pisave.
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
Merjenje obiskanosti spletne strani z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
_pk_ref*
_pk_cvar*
_pk_id*
_pk_ses*
Merjenje obiskanosti spletne strani z odprtokodnim orodjem Piwik (orodje za spletne analitične podatke). Programska oprema je nameščena na naših strežnikih, podatki se zbirajo samo za lastne potrebe, tretje osebe do podatkov nimajo dostopa.
Piwik politika zasebnosti
__atuvc
di
psc
uid
uvc
Podatki za potrebe gumba AddThis, ki omogoča deljenje povezav v različnih socialnih spletnih omrežjih. Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)

Kako lahko pridem do plačljivih baz podatkov, ki jih ponuja KIZC?

Do plačljivih virov MORS imajo dostop samo zaposleni na MORS in vpisani v KIZC MORS.

Kje in kako se lahko vpišem v KIZC MORS?

Vpis v KIZC je možen na lokaciji KIZC MORS v času uradnih ur. Za vpis je potrebna službena identifikacijska priponka ali osebni dokument

Imam vprašanje, na katerega ne najdem odgovora. Na koga se lahko obrnem?

Vprašanje postavite na enega izmed naslovov, ki so navedeni na tej strani.

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh