Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Razstava EX LIBRIS
A+ A-

Razstava EX LIBRIS v Knjižnično-informacijskem centru MORS

V Knjižnično-informacijskem centru MORS v Ljubljani smo obeležili slovenski kulturni praznik s slovesno otvoritvijo razstave Exlibrisov. To je bil prvi od niza dogodkov s katerimi smo v letu 2012 obeležili 20. obletnico knjižnično-informacijske dejavnosti na MORS.

Ekslibris je na listku oblikovan knjižni znak, ki ga lastniki knjige nalepijo na notranjo stran sprednjih platnic. Nanaša se na lastnika in navadno v sliki nosi tudi njegovo ime. Estetsko izdelan ekslibris je knjigi v okras in je umetnina v malem, saj za izdelavo ekslibrisov – knjižnih znakov najpogosteje uporabljajo grafične tehnike. Namen ekslibrisa je, da vzpostavlja tesno povezavo med umetnostjo, lastnikom knjige in knjigo kot posebno vrednoto.

Razstava, ki smo jo odprli v KIC je predstavila izbor ekslibrisov iz dveh obširnih zbirk. Del razstave je bil iz zbirke dr. Rajka Pavlovca, dolgoletnega zbiralca in tajnika Društva Ex libris Sloveniae - ekslibrisi iz njegove zbirke prihajajo iz mnogih evropskih držav, tako da je bila razstava vsebinsko mednarodna. Drugi del razstave pa so bili ekslibrisi slikarja in grafika Arpada Šalomona, ki je eden najvidnejših slovenskih ekslibristov in prejemnik mnogih mednarodnih nagrad za oblikovalske dosežke na področju ekslibrisa.

Razstavo je 6. februarja 2012 otvorila ministrica za obrambo, dr. Ljubica Jelušič.

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh