Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Otvoritev razstave “Ples zob” Tilna Pepevnika
A+ A-

Otvoritev razstave “Ples zob” Tilna Pepevnika
petek, 13. september 2024 
KIZC MORS, Vojkova 55a, Ljubljana



 

Otvoritev razstave

V galeriji Knjižnično-informacijskega in založniškega centra v Ljubljani je v petek, 13. septembra 2024, potekala otvoritev razstave “Ples zob” akvarelista in vizualnega umetnika Tilna Pepevnika. Z umetnostjo se ukvarja že od mladih nog, v zadnjih letih pa se posveča predvsem akvarelu. Urbano skiciranje  prepleta z akvarelnim slikanjem, pri tem pa akvarel doživlja kot tehniko, ki mu omogoča veliko kreativne svobode in spodbuja njegovo umetniško izvirnost, saj slikanje z obarvano vodo v proces ustvarjanja vnaša elemente nepredvidljivosti in s tem omejuje možnosti nadziranja. V zadnjem letu je tehniko dopolnjeval tudi z drugimi mediji kot so črnila, pasteli in akril. Navdih za dela s katerimi se predstavlja na razstavi, odkriva na ulicah različnih slovenskih in svetovnih mest. Med motivi zato prevladujejo mestne vedute, ki jih upodablja in raziskuje skozi detajle kot so arhitekturne posebnosti, javno kiparstvo in druge podrobnosti. Kot rad sam pove, so zanj: “Ulice energija, ki povezuje vse detajle, da lahko doživimo mesto v pravem duhu.“

Na odprtju razstave je načelnik KIZC dr. Denis Čaleta uvodoma pozdravil avtorja in obiskovalce. Slavnostni govornik na prireditvi brigadir mag. Vilibald Polšak, namestnik poveljnika CVŠ, se je avtorju zahvalil za gostovanje razstave, izrazil podporo civilno-vojaškemu sodelovanju na umetniškem področju in izpostavil pomen septembra kot nacionalnega meseca skupnega branja. Avtorjevo delo je podrobneje predstavil kurator Matej Tomažin. V sklepnem delu pa je o svojem ustvarjanju spregovoril tudi slikar, ki je obiskovalce vodil po razstavi in jim skozi osebno izkušnjo približal razstavljena dela.  Prireditev je popestril nastop tria flavt Orkestra Slovenske vojske v zasedbi Klavdija Feguš, Vanja Ivankovič in Anja Ovnik Brglez.

Razstava bo na ogled do 8. novembra 2024.

Vljudno vabljeni.

 

 

IMG 4637

IMG 4644

 

IMG 4648

 

IMG 4652

 

IMG 4667

 

Tilen

 

Tilen

Fotografije:
Rok Eržen

 

PLES ZOB (LA DANZA DE LOS DIENTES)

Vizualnega umetnika in akvarelista Tilna Pepevnika zanimajo barvne strukture, njihove teksture in materialnost akvarelne tehnike, ki jih spretno spaja s črtno risbo sproščenega krokija. V svojevrstnem stilu ustvarja hipne, atmosferične žanrske podobe vedut in marin, ki jih hkrati dovolj konkretizira s pomočjo spretne rabe črtne risbe. Med efemernim in konkretnim, zaradi znanih motivov, njegova dela delujejo kot naslikani spomini na kraje in trenutke, ki smo jih morda osebno doživeli. Podprta z izrazno toplino in harmonično fluidnostjo barvnih ploskev in za medij akvarela netipično velikega formata, dela vabijo, da se v njih potopimo in začasno izgubimo.

V zadnjem letu je akvarelna dela dodelal z drugimi mediji, kot so črnila, akril in pasteli. Tako so se razvila nova dela na platnu, ki bodo prvič predstavljena javnosti. Pospremili jih bodo hitri, črno-beli krokiji in barvite skice.

Tekom svojega ustvarjanja je Tilen Pepevnik sodeloval na različnih skupinskih razstavah po Sloveniji. Med drugimi se je udeležil festivala Skuštrane in bradati 2022, kjer je skupaj z umetnico Meto Mežan razstavljal v sklopu projekta Artopolis Pop-Up Cafe v Kaveniji v Mariboru, se predstavil na dveh samostojnih razstavah Azul v Mladinskem centru Pekarna in Angleško Rdeča v čajnici Čajček.

 

 

1 MOJA ZGODBA 58X70

Moja zgodba, 2023, kolaž in mešana tehnika na platnu, 58,0 x 75,0 cm.

 

2 MESTO AZUL 50X70

Mesto Azul, 2022, akvarel na papirju, 50,0 x 70,0 cm.

 

 

3 SLOVENSKA BISTRICA 70X50

Slovenska Bistrica, 2023, akvarel na papirju, 70,0 x 50,0 cm.

 

 

4 LA DANZA DE LOS DIENTES 50X70

Ples zob, 2023, mešana tehnika na platnu, 50,0 x 70,0 cm.

 

 

5 LA CASA 70X50

Hiša, 2023, 2023, mešana tehnika na platnu, 70,0 x 50,0 cm.

 

 

6 Stara trta

Stara trta, 2022, akvarel na papirju, 50,0 x 70,0 cm.

 

 

7 LJUBLJANA 70X50

Ljubljana, 2023, akvarel na papirju, 70,0 x 50,0 cm.

 

 

8 Glavni trg Ljubljana Tilen Pepevnik

Glavni trg - Ljubljana, 2022, akvarel na papirju, 50,0 x 35,0 cm.

 

 

 

Tilen Pepevnik

Vizualnega umetnika in akvarelista Tilna Pepevnika zanimajo barvne strukture, njihove teksture in sama materialnost akvarelne tehnike, ki jo spretno spaja s črtno risbo v stilu sproščenega krokija. V svojevrstnem stilu ustvarja hipne, atmosferične žanrske podobe vedut in marin, ki jih hkrati dovolj konkretizira s pomočjo spretne rabe črtne risbe. Med efemernim in konkretnim, zaradi znanih motivov njegova dela delujejo kot naslikani spomini na kraje in trenutke, ki smo jih morda osebno doživeli. Podprta z izrazno toplino in harmonično fluidnostjo barvnih ploskev in svojega, za medij akvarela netipično velikega formata, dela vabijo, da se v njih potopimo in začasno izgubimo.

V zadnjem letu je akvarelna dela dodelal še z drugimi mediji kot so črnila, akril in pasteli, tako so se razvila nova dela na platnu, ki bodo prvič predstavljena javnosti.

Avtorjeva prva inspiracija je bila tehnika urbanega skiciranja, kjer z malo potezami v hitrem času naslikamo in zajemamo svoj razgled. Tehniko skiciranja je tekom let razvijal kot samouk in preko prepletanja le-te in akvarelnega slikanja odkrival barvne harmonije. Akvarel, kot zelo hitra slikarska tehnika, mu je ponudil formalno ogrodje, na kateremu je nadaljeval svoje raziskovanje. Pri akvarelnem slikarstvu se barva namreč hitro posuši in temu primerno sili slikarja v hitre, velike oz. ostre poteze, voda pa poskrbi za mehkobo in mističnost v vsakem delu. 

Hitro so ga pritegnile močnejše barve in grobe teksture, tako je začel akvarele približevati realizmu, mešanim z njegovo prvo fascinacijo, skiciranjem. Akvarel kot tehnika slikanja za avtorja predstavlja predvsem svobodo, kjer je nadzor popolnoma odveč, saj je slikanje z obarvano vodo vedno nepredvidljivo, celo kaotično. Avtorjev cilj je pokazati, da lahko iz obarvane vode nastane živo in kontrastno delo, kjer ni potrebnih veliko detajlov, da bi sliko lahko razumeli.

Zanimajo ga kontrasti med elementi; ostre oblike, ki se zlijejo v mehke, temne podobe, ki se prelevijo v svetle ipd. Svojo glavno inspiracijo jemlje iz vsakdana mestnih ulic v svojem okolju. V njih išče detajle, od arhitekture, oblikovanja, javnega kiparstva, vse do smeti in uličnih svetilk. Kot pravi: “Ulice so energija, ki povezuje vse detajle, da lahko doživimo mesto v pravem duhu.“

Tekom svojega ustvarjanja je Tilen Pepevnik sodeloval na različnih skupinskih razstavah v Slovenski Bistrici, Mariboru, na gradu Bogenšperk, Oplotnici, v Slovenskih Konjicah, Celju... Med drugimi se je udeležil festivala Skuštrane in bradati 2022, kjer je skupaj z umetnico Meto Mežan razstavljal v sklopu projekta Artopolis Pop-Up Cafe v Kaveniji v Mariboru, se predstavil na dveh samostojnih razstavah Azul (v Mladinskem centru Pekarna) in Angleško Rdeča (v čajnici Čajček).

Udeležil se je veliko likovnih kolonij ter delavnic, kjer je pridobil prva znanja o akvarelu, nato pa je pot nadaljeval kot samouk. Svoje znanje pa tudi zelo rad podaja naprej v obliki delavnic slikanja v akvarelni tehniki, ki jih redno izvaja že od leta 2019. Svoje slikarske tehnike pa rad deli tudi preko spleta in socialnih omrežij, kjer objavlja slikarske postopke, tehnike in demonstracije slikanja.




Vljudno vabljeni!

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh