Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Fotografska razstava “Nasmeh” Iztoka Bončine
A+ A-

Otvoritev fotografske razstave “Nasmeh” Iztoka Bončine
petek, 7. junij 2024
KIZC MORS, Vojkova 55a, Ljubljana

 

V galeriji Knjižnično-informacijskega in založniškega centra v Ljubljani je v petek, 7. junija 2024, potekala otvoritev razstave “Nasmeh” popotnega fotografa in fotoreporterja Iztoka Bončine. V vlogi turističnega vodnika in fotografa že od sredine 80. let potuje po svetu, od Kamčatke do Galapagosa in od Tanzanije do Mehike in združuje delo z umetniškim ustvarjanjem. Tako so v preteklih desetletjih nastale fotografije – portreti, s katerimi se je predstavil na razstavi in jih kot skupna rdeča nit povezuje nasmeh. Ne glede na to, da so bile posnete na različnih koncih sveta in kontinentih, v različnih deželah in kulturah, jih povezuje univerzalna človeška lastnost - sposobnost sočloveku podariti nasmeh. Ta nas vedno in povsod združuje, povezuje in daje občutek sprejetosti ter spoštovanja. Ne glede na razlike in razhajanja med nami gradi in ustvarja nove mostove tako med posamezniki kot med kulturami in ljudstvi.

Na odprtju razstave je načelnik KIZC dr. Denis Čaleta uvodoma pozdravil avtorja in obiskovalce. Slavnostni govornik na prireditvi brigadir Peter Zakrajšek, poveljnik CVŠ, je izrazil veselje ob gostovanju razstave, predstavil avtorja in razstavo, izrazil podporo prihodnjemu civilno-vojaškemu sodelovanju na umetniškem področju in ob dnevu enote - 5. junija, čestital KIZC za dosedanje uspešno delo in podporo, ki jo nudi zaposlenim v upravnemu delu MORS in Slovenki vojski na področju knjižnične, informacijske in založniške dejavnosti.

Fotograf in fotoreporter Iztok Bončina je predstavil svoje umetniško ustvarjanje in univerzalno temo razstave – nasmeh. Ob zaključku je obiskovalce popeljal po razstavi in jim skozi svoje popotne zgodbe in osebno izkušnjo približal razstavljene fotografije. Prireditev, ki jo je povezovala Jelka Krošelj, je popestril nastop marimbista Petra Jeretine iz Orkestra Slovenske vojske.

Razstava bo na ogled do 6. septembra 2024.

Vljudno vabljeni.

 

 

IMG 1 

IMG 4

IMG 2a 

IMG 2

         IMG 5    IMG 3

Fotografije:
Rok Eržen

 

NASMEH

Ljudje po svetu se razlikujemo po mnogih lastnostih. Različni smo si po poreklu, kulturi, barvi kože, veri, bogastvu ali revščini, karakterju in izkušnjah. Vendar pa imamo tudi precej skupnih značilnosti, ki so enake vsem prebivalcem našega planeta, bodisi da živijo v avstralski puščavi, na ledenih arktičnih planotah, vlažnih pragozdovih ali v hrupnih velemestih. Ena takšnih skupnih lastnosti je nasmeh. Sproščen izraz na obrazu, kjer človek usta, oči in lica raztegne v dobrohoten nasmešek, je bil povsod po svetu že v davni preteklosti simbol ustvarjanja mostov med ljudmi. Ko smo srečali tujca, smo mu  v znak dobrodošlice vedno najprej ponudili nasmeh. Če smo ga pozdravili v domačem narečju, nas morda ni razumel, naš nasmeh pa je v trenutku spregovoril tudi v njegovem jeziku.  Nasmeh nas je povezoval, reševal medsebojne spore, dajal občutek pripadnosti, gostoljubja in miroljubnih namenov.

Še več, nasmeh je kot nežen dotik, ki tvori zaupno razpoloženje, v katerem se vsakdo počuti sprejetega in razumljenega. Ta enostavna gesta odpira vrata novim poznanstvom, spodbuja harmonijo in osvetljuje pot do srca sočloveka. Z njim izražamo spoštovanje skupnega človeškega dostojanstva in ustvarjamo prijetno atmosfero, ko nam zmanjka besed. Nasmeh je lahko iskren, sočuten, skrivnosten, zaljubljen, hvaležen, sramežljiv, samozavesten, brezskrben, radosten in srečen. Ne da se ga kupiti, najeti, sposoditi ali ukrasti, lahko ga le podarimo ali dobimo v dar.

 

 

Kenija   Maroko

Oman  Rusija Kamčatka

Salomonovi otoki  Tajska

Tajska02   Tunizija

 

IZTOK BONČINA

Iztok Bončina je profesor umetnostne zgodovine in zgodovine ter dolgoletni svobodni fotograf in fotoreporter. Kot turistični vodnik ali vodja poti že od leta 1985 potuje po svetu. Za številne domače in nekatere tuje turistične agencije vodi slovensko in angleško govoreče goste po Sloveniji, Evropi in mnogih drugih destinacijah, od Kamčatke do Galapagosa, od Tanzanije do Mehike. Kot strokovni sodelavec občasno predava na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za turistične študije Turistici. Bil je med ustanovitelji Društva turističnih vodnikov Slovenije in dolga leta njegov predsednik, sedaj je že dvajset let predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev. Fotografira že od srednje šole, zadnja leta predvsem v vlogi fotoreporterja. V različnih revijah in časopisih objavlja številne članke, zgodbe in fotoreportaže z vseh koncev sveta, organizira in vodi pa tudi fotografska potovanja po Sloveniji in zanimivih destinacijah po svetu.

Svoja potovanja, fotoreportaže pa tudi nekatere strokovne teme s področja fotografije, turizma, umetnosti, ekologije itd. že nekaj desetletij predstavlja na številnih predavanjih po vsej Sloveniji.  Bil je tudi pet let urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Popotnik. Kot predavatelj, mentor in organizator se trudi prenesti svojo strast do raziskovanja in odkrivanja novih krajev ter kultur na udeležence izobraževanj in fotografskih potovanj po svetu. Poleg potovanj in fotografije je, kolikor mu čas dopušča, aktiven ljubiteljski astronom, potapljač in kolesar.



www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh