Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Otvoritev fotografske razstave ”Lepota gibanja”
A+ A-

Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev
petek, 22. septembra 2023
razstavišče KIZC, Ljubljana


Na razstavišču Knjižnično-informacijskega in založniškega centra v Ljubljani je v petek, 22. septembra 2023, potekala otvoritev skupinske fotografske razstave “Lepota gibanja”, ki jo je ob svoji dvajsetletnici delovanja pripravilo Društvo popotnih fotografov in fotoreporterjev. Slavnostni govornik na prireditvi brigadir magister Vilibald Polšak, namestnik poveljnika CVŠ, se je zahvalil avtorjem za gostovanje razstave na MORS, spregovoril o nastanku fotografije in izrazil podporo civilno-vojaškemu sodelovanju na umetniškem področju.

Društvo popotnih fotografov in fotoreporterjev je predstavil predsednik društva Iztok Bončina, ki je povedal, da so razstavljena dela nastajala na različnih celinah in med različnimi dejavnostmi, vendar pa s to skupno značilnostjo, da so fotografi v objektiv ujeli določeno obliko gibanja. Motivi na fotografijah so zato zelo raznoliki in segajo od ptic v letu in drugih živali, ki so jih fotografi ujeli v gibanju, športnikov med športnimi dejavnostmi pa vse do vozil in oseb v stanju premikanja ter celo do tektonskih premikov naravnih sil - kot je izbruh vulkana… Poudaril je, da imajo fotografi možnost, da gibanje zaustavijo in ga "zamrznejo". S fotoaparatom in svojimi očmi sledijo premikajočim se ljudem, živalim, predmetom ali delovanju naravnih sil in v drobcu sekunde ujamejo energijo, eleganco in dinamiko gibanja. Tako na svojstven in izviren način predstavljajo svet, ki ga odkrivajo in spoznavajo na svojih popotniških poteh.

Otvoritev razstave se je zaključila z ogledom razstavljenih fotografij, ki so jih predstavili avtorji. Prireditev, ki jo je povezovala Jelka Krošelj, je popestril nastop kvarteta flavt Orkestra Slovenske vojske.

Razstava bo na ogled do 10. novembra 2023.

Vljudno vabljeni.

Fotografije:
Tadej Krese
Marjan Gresl

Marjan Gresl 5

Marjan Gresl r1 

Marjan Gresi r2

Marjan Gresl 3 Marjan Gresl 4

 Tadej Krese  Tadej Krese 2 


Razstava  ”Lepota gibanja”   -  Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev 





03 Plakat 1

Anka Golmajer 

Anton Tomažič

Tone Štamcar

Kristina Brumat
Marjan Gresl r3

 




LEPOTA GIBANJA


Starogrški modrec Heraklít  je postal znan po svojem izreku Panta rei - vse teče. Z njim je filozof želel poudariti, da v svetu, kot ga poznamo, nič ne miruje, vse se premika. Najbolj stalna stvar v vesolju je prav njegova nestalnost. Heraklit je imel prav, gibanje je ena poglavitnih prvin narave in hkrati temeljni element človekovega obstoja. Gibljejo se atomi v našem telesu, premikamo se mi, ko gremo sprehajat psa, ta steče po palico, ki mu jo vržemo. Pes, palica in mi se z vsemi ostalimi predmeti in živimi bitji vrtimo okoli osi našega planeta, ta pa kroži okoli Sonca in skupaj z njim in množico ostalih zvezd drvi okrog središča Galaksije. In, da lahko Sonce pravzaprav sploh vidimo, gre zahvala fotonom, ki so pred dobrimi osmimi minutami s strahovito svetlobno hitrostjo pridrveli z njegovega površja naravnost v naše oko.

V zgodovini človekovega razvoja je gibanje igralo zelo pomembno vlogo. In to vse od trenutka, ko je naš davni prednik nekje v afriški savani zapustil varno zavetje drevesne krošnje, se spustil na tla in šel odkrivati, kaj neki se skriva za oddaljenimi gorami. Od takrat nas selitve, migracije, vojni pohodi, beg pred sovražnikom, turistična potovanja, iskanje boljših lovišč ali nakup hitrejšega konja oziroma avtomobila spremljajo v vseh obdobjih, na vseh celinah.

Vendar pa je gibanje, ki ga s svojimi nadzvočnimi letali ali tekom čez drn in strn uprizori človek, le izjemno majhen drobec premikajočih se dejavnosti, ki nam jih prikaže živalski svet. Ste kdaj videli, kako kameleon sproži jezik, ko ujame žuželko? Ali kako milijoni škorcev usklajeno letijo v ogromni jati, ki zatemni nebo? Tako gepardi kot strmoglavci in sokoli se bliskovito poženejo proti svojemu plenu, ki se panično razbeži, odplava ali odleti na vse strani. Še celo polžu uspe z malce sreče prečkati široko cesto, počasi sicer, pa vendarle.

Fotografi imamo to zmožnost, da znamo gibanje zaustaviti, ga "zamrzniti", izničiti ali poudariti. S fotoaparatom oziroma svojim očesom sledimo premikajočim se ljudem, živalim ali predmetom in v drobcu sekunde ujamemo energijo, eleganco in dinamiko, ki jih prinaša gibanje. Tako dojemamo in predstavljamo svet, ki nas obkroža, na svojstven, harmoničen in ustvarjalen način.





DRUŠTVO POPOTNIH FOTOGRAFOV IN FOTOREPORTERJEV


Društvo popotnih fotografov in fotoreporterjev praznuje letos 20-letnico svojega delovanja. Ustanovili smo ga leta 2003 z željo, da bi fotografije slovenskih popotnikov, ki vsako leto nastajajo v mnogih svetovnih velemestih, puščavah, gorah, deževnih pragozdovih, savanah in na obalah oceanov dvignili na višji, bolj kakovosten nivo.

Velik pomen pripisujemo  izobraževanju naših fotografov v obliki predavanj, fotografskih delavnic ali delu na terenu.  Številni člani društva tudi aktivno sodelujejo z raznimi domačimi in tujimi časopisi in revijami. Kot fotoreporterji beležijo lepe, privlačne in barvite pa tudi črno bele, žalostne in tragične trenutke sodobnega sveta. Na društvenih srečanjih izmenjujejo ideje tako fotografi začetniki, ki so šele pred kratkim spoznali čarobno moč svetlobnega zapisa kot profesionalni mojstri, ki jim fotografija daje vsakdanji kruh. Marsikateri naš član je tudi sodeloval in bil nagrajen na prestižnih fotografskih razstavah ali natečajih.

Predsednik društva
Iztok  Bončina




www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh