Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Razstava “Simfonija morja” Volodymyrja Tyzuna
A+ A-

Na razstavišču Knjižnično-informacijskega in založniškega centra v Ljubljani je v petek, 2. junija 2023, potekala otvoritev slikarske razstave »Simfonija morja« Volodymyrja Tyzuna.

Slavnostni govornik na prireditvi brigadir Peter Zakrajšek, poveljnik CVŠ, je izrazil veselje ob gostovanju razstave, predstavil avtorja in razstavo, izrazil podporo civilno-vojaškemu sodelovanju na umetniškem področju in ob dnevu enote - 5. junija, ko obeležuje tudi tridesetletnico delovanja, čestital KIZC za dosedanje uspešno delo in podporo, ki jo nudi zaposlenim v upravnemu delu MORS in Slovenki vojski na področju knjižnične, informacijske in založniške dejavnosti.

Sledil je nagovor njegove ekscelence gospoda Andriia Tarana, veleposlanika Ukrajine v Republiki Sloveniji, v katerem se je zahvalil za gostovanje razstave na MORS in nato slikarju podelil priznanje za njegov prispevek k popularizaciji ukrajinske umetnosti v Sloveniji.

Prireditev je sklenil slikar Volodymyr Tyzun, ki se je v kratkem nagovoru tako v ukrajinščini kot slovenščini predstavil obiskovalcem in jih nato tudi popeljal po razstavi. Spregovoril je o tehniki slikanja in motivih, ki ga kot marinista posebej privlačijo. Prireditev, ki jo je povezovala Jelka Krošelj, je popestril nastop Erne Kerman iz Orkestra Slovenske vojske.

Razstava bo na ogled do 15. septembra 2023.

Vljudno vabljeni.

Fotografije:

Zvone Vrankar

1 G


2 N

3 ork

4 P

5 V

6 VT

7 Tyzun

9 Jelka

10 G2

O slikarju in razstavi

Volodymyr Tyzun se je rodil v Ukrajini, večino življenja pa je živel in ustvarjal na Krimu. Je član Zveze umetnikov Krima in Zveze umetnikov Ukrajine, mojster ljudske umetnosti, marinist, krajinar in v umetnosti tudi zagovornik realizma. Motive za ustvarjanje črpa iz narave in njene izvirnosti. Lepota narave, zlasti morja, ga je vedno navdihovala, zato ne preseneča, da je njegov vzornik znameniti krajinar in marinist 19. stoletja Ivan Ajvazovski.

Volodymyr občuduje morje v vsej njegovi spremenljivosti, bodisi kot nežno in igrivo mežikajoče z odsevom sončnih žarkov na bleščeči gladini, bodisi kot mogočno in z ogromnimi viharnimi penastimi valovi, ki jih potiska na obalo s tako silo, da postane srhljivo in hkrati očara s svojo veličino in močjo. Upodablja ga v različnih letnih časih in v vseh odtenikih svetlobe. Od leta 2015 živi in se umetniško udejstvuje v Sloveniji, potem, ko so dogodki na Krimu dramatično spremenili njegovo usodo in se je moral v zrelih letih izseliti. Pogosti obiski hrvaške Dalmacije in slovenske obale mu nudijo navdih za nadaljnje slikarsko ustvarjanje. Pri tem si prizadeva, da se zgodba vsakega kraja, ki ga upodobi, ohrani za gledalce in se dotakne njihovih src.

V skrbi za Ukrajino, ki je bila podvržena velikim preizkušnjam in izgubam, je naslikal sliko “Noč nad Dneprom”, ki poveličuje lepoto, svobodo in pogum njegove domovine.

Gostoval je na številnih razstavah v Ukrajini. V Sloveniji pa je imel več samostojnih razstav, sodeloval pa je tudi na skupinskih:

  • razstava Štirje letni časi«, 2021, Zveza kulturnih društev Celje in Šola za hortikulturo in likovno umetnost, Celje
  • samostojna razstava Svetli navdih, 3.-28. 2. 2023, Kulturni dom Laško
  • razstava Žarek upanja, 23. 2. -26. 3. 2023, Volodimir in Ines Tyzun, Dom II. Slovenskega Tabora, Žalec (ob obletnici vojne v Ukrajini)
  • sodelovanje na Območni skupinski likovni razstavi “Motivi Laškega skozi oči slikarja z vključitvijo človeških figur”, od 25. 5. 2023, Kulturni center Laško
  • v septembru pa slikar pripravlja novo samostojno razstavo v Schwentnerjevi hiši na Vranskem.



Slika 1. Nevihta, 2020, olje na platnu, 70x50 (Laško, Slovenija)

1 Nevihta

Slika2. Brskati ob Krimski obali, 2020, olje na platnu, 70x50, (Laško, Slovenija)

2. Brskati

Slika 3. Čudovito Črno morje, 2017, olje na platnu , 110x70 (Evpatorija, Ukrajina)

3. Čudovito črno morje

Slika 4. Samotno belo jadro, 2021, olje na platnu, 110x70 (Mimice, Hrvaška)

4. Samotno belo jadro

Slika 5. Zahod nad Benetkami, 2018, olje na platnu, 60х50 (Slovenija)

5. Zahod nad Benetkami zm

Slika 6. Poletno jutro, 2022, olje na platnu, 40x40 (Mimice, Hrvaška)

6 Poletno jutro zm

Slika 7. Noč nad Dneprom, 2022, olje na platnu, 75x58 (Slovenija)

7. Noč nad Dnjeprom






Razstava bo na ogled do 15. septembra 2023.

Vljudno vabljeni.

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh