Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Otvoritev fotografske razstave “Od mesta do solin”
A+ A-

Na razstavišču Knjižnično-informacijskega in založniškega centra v Ljubljani je v petek, 24. februarja 2023, potekala otvoritev fotografske razstave Od mesta do solin” Liljane Petruša in Mojce Györek, s katero smo obeležili osrednji slovenski kulturni praznik – 8. februar. Slavnostni govornik na prireditvi brigadir magister Vilibald Polšak, namestnik poveljnika CVŠ, se je zahvalil avtoricama za gostovanje razstave na MORS v mesecu, ki je v največji meri posvečen slovenski kulturi in umetniškemu ustvarjanju ter izrazil podporo civilno-vojaškemu sodelovanju tudi v prihodnosti.

Avtorici, ki prihajata s Primorske, je predstavil mag. Samo Podgornik. Povedal je, da se Liljana Petruša posveča mestnim vedutam in raziskovanju primorskih mest. Med sprehodi išče drobne detajle, v katerih kot pozorna opazovalka prepoznava obraze ali povsem drugačne pomene in sporočila od navideznih. Podobe s skritimi pomeni in podpomeni uporablja kot svoje izrazno sredstvo. Ker na drugačen način pripovedujejo zgodbe o svojem bivanju, v nas porajajo mnoga vprašanja: o svojem nastanku, sporočilu, ki ga nosijo in tudi o času svojega obstoja. Ko njeno pozorno oko na steni opazi obrazek, z njim vzpostavi kontakt in ta obrazek odide z njo na fotografijo.

Mojca Györek, ki je poklicna fotografinja pa je v objektiv ujela primorsko pokrajino v vsej njeni posebnosti in ob učinkovanju difuzne svetlobe. Na razstavi se predstavlja s svojim doživljanjem krajinskega parka Sečoveljske soline in fotografijami morskega življa. Mojca solin ne fotografira načrtno, ampak po navdihu med sprehodi po solinah in v vseh letnih časih. Soline so lepe tudi v zimski megli v difuzni svetlobi, kar Mojca upodobi v skoraj monokromni tehniki z mnogo barvnimi odtenki in sicer neopaznimi detajli. Svoje doživljanje morja pa na razstavi predstavlja s fotografijami morskega življa, ki si ga predstavi kot tihožitje. Zanjo so to mistična bitja, ki jih upodablja v intimi svojega občutenja in jim vdihne brezčasno življenje.

Otvoritev sta sklenil avtorici, ki sta obiskovalce popeljali po razstavi in jima predstavili svoje umetniško ustvarjanje. Prireditev, ki jo je povezovala Jelka Krošelj, je popestril nastop tria flavt Orkestra Slovenske vojske.

Razstava bo na ogled do 19. maja 2023.

1 IMG 7612 

2 IMG 7611

3 IMG 7620 

4 IMG 7621

6 IMG 7626 

7 IMG 7631

8 IMG 7640

Fotografiije: Rok Eržen 


O avtoricah in razstavi »Od mesta do solin«

Liljana Petruša je domačinka iz Ankarana, ki se s fotografijo ljubiteljsko ukvarja več kot 10 let. S fotografskim objektivom lovi trenutke iz vsakdanjika mimoidočih, riše utripe prostora, raziskuje skrite kotičke ulic in prikazuje svet v njegovi posebnosti, fotografijam tako doda svojo percepcijo videnega.

Tokratno razstavo je posvetila detajlom, ki jih je našla s fotografskim raziskovanjem mesta. Gre za detajle, ki jih zaradi hitrega utripa življenja pogosto prezremo. Velik del fotografij je usmerjen v njeno zaznavanje, ki vsiljuje smiselno interpretacijo videnja obrazov v neživih predmetih. Pogosto vidi predmet, vzorec ali pomen tam, kjer ga dejansko ni in predmetom pripiše človeške lastnosti in jim doda dušo.

Mojca Györek prihaja z drugega konca Slovenije, a že dolgo prebiva ob morju, na katerega je izredno navezana.

Načelna v čistosti medija, v svoje fotografije umetno ne posega. Je enostavna v izvedbi, hkrati pa povsem samo svoja v doživljanju prostora in časa. Sečoveljske soline, s svojo enkratnostjo, slehernemu sprehajalcu sočasno ponujajo epsko in lirično izkušnjo. Zato ne preseneča množica fotografij nastalih v tem okolju.

Zvesta sama sebi, avtorica tudi solin ne fotografira načrtno. Razstavljene fotografije so nastale kot plod sprehodov s fotoaparatom v roki, ne izbiraje letnega časa, dela dneva ali vremena. Tako, na njenih fotografijah, nam zelo znana: solna polja, vagončki, tiri, solinarsko orodje ... tudi v oblačnem dnevu zažarijo v magičnem bogastvu barvnih odtenkov in množici, sicer neopaznih detajlov.

Svoje doživljanje tega čudovitega kotička sveta pa zaokroži s fotografijami morskega življa, ki ga postavlja pred objektiv na povsem drugačen način. V ta namen združi svoje fotografsko in likovno znanje. Ta, zanjo mistična bitja, upodablja v intimi svojega občutenja in jim vdihne novo, brezčasno življenje.

Kontakti:

lili.petrusa@gmail.com

anamarija@mmtvpro.com

Liljana Petruša
  1. Odprti bar, Liljana Petruša, 2019
  2. Se zvezda ospe, Liljana Petruša, 2019
  3. Konec sezone, Liljana Petruša, 2018
  4. Razpoloženjko, Liljana Petruša, 2018

00 LP Odprti bar 

1. LP Se zvezda ospe

2. LP Konec sezone 1

3. LP Razpoloženjko

Mojca Györek
  1. Hobotnica, Mojca Györek, 2013
  2. Soline 1, Mojca Györek, 2019
  3. Soline 2 Mojca Györek, 2019
  4. Soline 3, Mojca Györek, 2019

4. MG Hobotnica

5. MG Soline 1

7. MG Soline 3

6. MG Soline 2

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh