Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Razstava Ivice Jan “Štirje letni časi”
A+ A-

Na razstavišču Knjižnično-informacijskega in založniškega centra v Ljubljani je v torek, 7. februarja 2023, potekala otvoritev slikarske razstave »Štirje letni časi« Ivice Jan. Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Sektorjem za vojaške zadeve. Datum otvoritve ni bil izbran naključno, saj se je otvoritveni dogodek odvijal dan pred slovenskim kulturnim praznikom. Tako smo v Sektorju za vojaške zadeve in Knjižnično-informacijskem in založniškem centru obeležili 8. februar - Prešernov dan, kar je v nagovoru izpostavil tudi Matjaž Francelj, ki je predstavil slikarko in njeno umetniško ustvarjanje. Povedal je, da je samoukinja, ki ustvarja na zelo različnih področjih od slikarstva, kiparstva in vezenja do pletenja in zeliščarstva. Svoje umetniško in rokodelsko znanje rada predaja naprej in kot mentorica vodi delavnice tako znotraj MORS kot tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Na področju slikarstva ustvarja predvsem zadnja štiri leta, potem ko se je pridružila KUD Pirniče, kjer slika pod mentorstvom Andreja Militareva in kjer so nastale njene slike za likovno razstavo Štirje letni časi. Za njen slikarski stil so značilne izrazite in močne barve ter kontrasti, ki odražajo njeno živahno naravo, pozitivno energijo in ljubezen do življenja.

Prireditev je sklenila slikarka, ki je obiskovalce popeljala po razstavi in jim tako približala svoja dela. Med temami, ki so ji posebej blizu, je izpostavila naravo, kar je razvidno tudi iz motivov, ki prevladujejo na razstavljenih slikah. Ivica z izjemnim občutkom za podrobnosti na platnih upodablja motive živali, zlasti raznovrstnih ptic, pisanega rastlinskega sveta in razgibane krajine. Njene slike nastajajo v naravi, navdih zanje pa najde med skrbnim opazovanjem in med sprehodi, na katere se zelo rada poda s slikarskim platnom in čopičem v rokah.

Prireditev, ki jo je povezovala Jelka Krošelj, je popestril tudi nastop komorne zasedbe Orkestra Slovenske vojske.

Razstava bo na ogled do 17. februarja 2023.

Vljudno vabljeni.

Otvoritev razstave.  Fotografije: Tadej Krese

01 Ivica

02Jelka

03Matjaž

05 Ivica

06 Skupinska
07 Skupinska z ORK

Predstavitev razstave »Štirje letni časi« in slikarke Ivice Jan

Ivica Jan se je rodila leta 1943 v Medvodah. Zelo zgodaj je odkrila svojo umetniško-ustvarjalno žilico na področjih oblikovanja, dekoracije, kiparstva in zeliščarstva. Pri delu uporablja raznolike materiale in išče različne navdihe. Ustvarja v KUD Pirniče, kjer je leta 2022 pripravila prvo samostojno razstavo. Pred 4 leti se je v društvu pod mentorstvom Andreja Militareva začela ljubiteljsko ukvarjati tudi s slikarstvom in od takrat ustvarja v skupini 7 umetnikov samoukov.

Najraje slika v naravi, na prostem in pri tem uporablja akrilne barve na platnu. Za njena dela so značilne izrazite in žive barve ter kontrasti, ki odražajo njeno živahno naravo in ljubezen do življenja.

Od mladosti je tesno povezana z naravnim okoljem, zato ne preseneča, da je ob svoji 8o-letnici pripravila samostojno slikarsko razstavo z naslovom »Štirje letni časi«. Na njej se nam predstavlja z deli, ki raziskujejo naravo v njeni čarobnosti, raznolikosti in spreminjanju, ker jo kot slikarko vedno znova preseneča njena vseprisotnost in dejstvo, da nas obdaja na videz nepremično, a hkrati ves čas spreminjajoče. Ker naravo zaznava z vsem svojim bistvom, v njej uživa in jo prepoznava v vseh njenih skrivnostih, jo z veseljem in izjemnim občutkom prenaša tudi na svoja platna z motivi živali, rastlin, krajine in veselja do življenja.

Kontakt z avtorico:
040 758 943

  1. Pomlad, akril na platnu, 2020, 50x60 cm
  2. Poletje, akril na platnu, 2022, 35x30 cm
  3. Jesen, akril na platnu, 2020, 50x60 cm
  4. Zima, akril na platnu, 2021, 50x60 cm
  5. Indijske račke, akril na platnu, 2021, 50x60 cm
  6. Ljubezen labodov, akril na platnu, 2021, 40x30 cm


10Pomlad    

20 Poletje 

30 Jesen 

40 Zima 

50 Indijske račke

60 Ljubezen labodov



www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh