Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Razstava Irene Kazazić “Blue Moon”
A+ A-

Otvoritev slikarske razstave »Blue Moon«
27. maj 2022, KIZC MORS Ljubljana

Na razstavišču Knjižnično-informacijskega in založniškega centra v Ljubljani je v petek, 27. maja 2022, potekala otvoritev slikarske razstave »Blue Moon« Irene Kazazić. Slavnostni govornik na prireditvi brigadir magister Vilibald Polšak, namestnik poveljnika CVŠ, je izrazil veselje ob gostovanju razstave in izrazil podporo civilno-vojaškemu sodelovanju na kulturnem področju, po daljšem zatišju v katerem je ta dejavnost za nekaj časa zastala. Prireditev je sklenila avtorica, ki je predstavila svoje ustvarjanje v slogu, ki je najbliže pop artu. Zanj so značilne močne, žive barve in poenostavljene forme motivov. Skozi slikanje raziskuje ljudi, ki so ji blizu, motive iz filmov, glasbene junake in dogodke iz mladosti. Obiskovalce je popeljala po razstavi in jim tako približala svoja dela. Prireditev, ki jo je povezovala Jelka Krošelj, je popestril tudi nastop tria flavt Orkestra Slovenske vojske v zasedbi Ana Šalamon, Klavdija Feguš in Anja Brglez Ovnik. Razstava bo na ogled do 6. septembra 2022.

Vljudno vabljeni!

20220527 110412 HDR 2  

DSC 0018 1 

4 1

6

2

1  

3

 

Fotografije:
Zvonko Krunić
Ana Brodnik
Ines Prosenc

O razstavi

Dela razstavljena na tokratni pregledni razstavi obsegajo avtoričina likovna raziskovanja od leta 2017 do danes. Po besedah umetnostnega zgodovinarja Marka Dabetića Kazazićeva povzame: Ustvarjam v slogu, ki je najbližje pop in post-pop umetniški tradiciji. Za razliko od Warhola, ki poveličuje tovarniški, neoseben pristop do likovnih reprodukcij lastnih idej, se osredotočam na romantično neposrednost obdelave slikarskih motivov: vsakodnevnih predmetov, ljudi, situacij, ki se skozi likovno govorico ne oddaljijo od nas v formo pop-ikone, temveč skozi sofisticirano emotivno obravnavo postanejo naši prijatelji.

V zadnjem času sem se nekoliko oddaljila od primarnega načina, za katerega je značilna belina, ki obkroža motive in kontrastira eksploziji barv, včasih tudi halucinogenega efekta, kot je to značilno za serijo akvarelov Portraits of Time iz leta 2017. Vmes se je moje življenje spremenilo, dnevno delo, ki sem ga opravljala za časa zadnjega ciklusa kolažev 'The Kissing Booth Collection' 2020, mi je narekovalo hiter odziv, zato se je zgodil odmik od brezmadežno načrtovane praznine antiprostora, kolažna tehnika mi je s svojo hitrostjo dovolila eksperiment, kjer se prvi plan meša z drugim, tretjim, na prvi pogled kaotična postavitev kompozicije prinaša novitete v izrazu, predvsem pa spremenjeno zgodbo, v katero so vstavljeni likovni zapisi. In vendar gre še vedno za isto neposrednost, s katero se skušam izraziti. Moja dela nosijo kontinuiteto tudi v izbiri tem: ogibam se politiziranja v izraznosti, četudi sem slikarka in aktivistka. Menim, da morajo neka področja ostati čista, neobremenjena z vsakdanjimi tegobami, ki so lahko tudi zgolj modni odsevi stanja v družbi, motivika pri meni pa je večna, saj omogoča razširjeno poigravanje med klasično naracijo, borbo med dobrim in zlim. To sem nazorno odslikala tudi v seriji akvarelov z naslovom 'We Recycle Your Dreams', kjer se poigram s filmskimi motivi, kjer junaku v jukstapoziciji predstavim antijunaka zgodbe.

Ostajam zvesta svoji primarni obdelavi formata: kdor pozna moja likovna dela, ne more zgrešiti, da gre kljub spremenjenim življenjskim okoliščinam za isto impulzivno avtorico, pozornemu gledalcu pa ne bo ušlo, kako so kompozicije kljub navidezni kaotičnosti predhodno skrbno naštudirane, torej ne gre za nek poenostavljen koloristični izbruh, temveč za prefinjeno obdelavo slikarskega temeljnika z raznobarvnimi elementi, figurami in ozadji, kjer se meja med figuraliko in abstrakcijo rahlo zabriše z neo-dadaističnim smislom za humor. Za tokratno razstavo sem izbrala naslov Blue Moon, z vsemi svojimi konotacijami in simboličnimi pomeni, predvsem pa zaradi dejstva, ker tako poenostavljeni naslovi likovnih eventov privabljajo občinstvo.

1 A 2017 50 c 35 cm 2 Art History 2022 30 x 21 cm   3 Fuck 2020 30 x 21 cm 

                             A, 2017                                               Art History, 2022                                               Fuck, 2020



4 To All Tomorrows Parties 2018 35 x 50 cm 1    5 Feminism is Hot 2017 44 x 48 cm    6. 130 days 2021

             To All Tomorrows Parties, 2018                              Feminism is Hot, 2017                                 130 days, 2021

7 Affair 2017     8 Z 2017

   Affair,  2017                                                      Z, 2017

O slikarki

Irena Kazazić, rojena v Beogradu, l. 1972, je likovna umetnica in aktivistka. Živi in deluje v Ljubljani. Poleg svojih razstav organizira tudi skupinske, sodeluje z ustvarjalci s področij književnosti, mode in glasbe. Preizkusila se je tudi kot kuratorka, od leta 2017 deluje pod okriljem lastne blagovne znamke Finer Side 0f Pop, ki poleg slik nudi tudi kolekcije umetniških uporabnih artiklov z lastnimi motivi (majice, plakati, znamke, razglednice, skodelice, ipd.) Več o slikarki si lahko preberete na povezavi:

https://en.wikipedia.org/wiki/Irena_Kazazi%C4%87 

Kontakt: 06.kiki@gmail.com 


Utrinek

V sredo, 22. junija 2022 je avtorica Irena Kazazić pripravila vodenje po razstavi Blue Moon. Razstava, ki gostuje na razstavišču KIZC MORS, Vojkova 55a, Ljubljana, bo na ogled do 6. septembra 2022.

Vljudno vabljeni! 
22061 22062

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh