Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Kulturni bazar 2022
A+ A-

Osrednja tema Kulturnega bazarja 2022 sta bili kultura in umetnost ter njun vpliv na blagostanje družbe in posameznika. Skozi več deset dogodkov v obliki predavanj, predstavitev, delavnic, razstav in pogovorov smo obiskovalci spoznavali vlogo kulture in umetnosti pri gradnji blagostanja družbe, njun vpliv na različna področja znanja, zdravja, sociale in prostora ter prispevek k večji kakovosti bivanja v urbanih okoljih in na podeželju.

Na letošnjni prireditvi smo si na Bazarjevi kulturni poti v Veliki sprejemni dvorani in preddverju ogledali razstavne prostore slovenskih kulturnih ustanov, muzejev, galerij, gledališč... poseben del pa je bil namenjen predstavitvi njihovih spletnih vsebin na portalih. Osrednji dogodek bazarja je bilo plenarno predavanje nevrologa prof. dr. Zvezdana Pirtoška z naslovom Umetnost kot preplet čuta, misli, giba in čustev: nevrobiološke poti k blagostanju človeka in družbe. Poudaril je, da nevroznanstvene raziskave zadnjih desetletij odkrivajo vpliv umetnosti na delovanje možganskh procesov preko integracije čutilnih, pozornostnih, spoznavnih, čustvenih, motoričnih in avtonomnih procesov, kar se fenomenološko lahko prevede v občutenje blagostanja. Vstop v umetniško delo v opazovalcu ali poustvarjalcu vzbudi tiste nevralne poti, ki so se porajale že pri umetniku, s tem pa spodbudi dograjevanje, spreminjanje in vzpostavljanje novih možganskih povezav v procesu nevroplastičnosti.

Osrednjemu predavanju so sledile okrogle mize, delavnice in predstavitve na temo varovanja kulturne dediščine, bralne kulture in angažiranega branja, umetnosti v povezavi z vprašanjem spola in družbene moči; poseben sklop pa je bil z vidika arhitekture namenjen skrbi za prostor kot skupno, vendar omejeno dobrino. Sklepna prireditev letošnjega Kulturnega bazarja je bila tokrat filmska projekcija slovenskega mladinskega in družinskega filma Gajin svet 2 v navzočnosti ustvarjalne ekipe.

DarjaStravsTisu 3453 600x400
vir: https://kulturnibazar.si


Ana Brodnik
KIZC MORS

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh