Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Razstava “Foto pripovedi“ Boštjana Benčiča
A+ A-

 

Vabimo vas k ogledu razstave “Foto pripovedi“ avtorja Boštjana Benčiča. Fotografsko razstavo, ki pripoveduje zanimive zgodbe z ulice, si lahko ogledate na razstavišču Knjižnično-informacijskega in založniškega centra MORS, Vojkova 55a v Ljubljani, od 25. februarja do 20. maja 2022.

Vljudno vabljeni.



O avtorju

Boštjan Benčič se je rodil 21. 3. 1973 v Kopru. Otroštvo je preživel v Divači, nato pa v Ljubljani zaključil srednjo fotografsko šolo in študij grafičnih tehnik na Naravoslovno tehnični fakulteti. Njegova prva želja je bila delati in živeti kot fotograf, vendar so življenjske okoliščine privedle do tega, da je fotografija hkrati njegova ljubezen in občasno profesionalno delo. Kot fotograf in snemalec je ustvarjal na družabnih dogodkih kot so poroke, cerkveni obredi, maturantski plesi... fotografiral je umetniška dela za arhiv znane slovenske galerije, sedaj pa v studiu fotografira različne predmete za predstavitve in prodajo.

Vedno ga je zanimal pripovedni vidik fotografije in kako z njo povedati zanimivo zgodbo. V pripovedni dimenziji je odkril eno izmed višjih izraznih umetniških form. Ta smer, imenovana “street photography” (ulična fotografija), je dosegla višek v obdobju pred, med in po drugi svetovni vojni, s fotografi kot so Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, Diane Arbus in drugi, zbrani pri fotografski agenciji Magnum.

O razstavi

Na razstavljenih fotografijah se je avtor poskušal približati “street photography”, za katero je značilno, da fotografije govorijo svoje zgodbe, pripovedujejo o doživetjih ljudi, ki so na njih; pri tem so mogoče različne interpretacije tako zgodbe kot dogodka, vendar nekatere ne dopuščajo dvoma. Gledalec si zato vzame čas, da lahko razmisli o motivu in zgodbi, ki jo pripovedujejo.

Foto pripovedi so nastajale zadnjih 15 let in mnoge med njimi so bile posnete s prvimi digitalnimi fotoaparati, zato imajo najstarejše nekoliko slabše resolucije. Ker pa je namen razstave pripovedovanje zgodb, je sama tehnična brezhibnost drugotnega pomena in fotograf je pripravljen, če je zgodba dobra, pokazati tudi fotografijo s slabšo ostrino in resolucijo.

Kontakt:

bostjan.bencic@gmail.com

Nož, fotografija, 2006

1 noz

Prevelik, fotografija, 2005

2 prevelik

Sladoled, fotografija, 200

3 sladoled

Velikan, fotografija, 200

4 velikan

Vera, fotografija, 2008

5 vera

Zvonjenje, fotografija, 2007

6 zvonenje

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh