Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Bube in kompanija
A+ A-

Otvoritev slikarske razstave “Bube in kompanija” Laure Ličer

Vabimo vas k ogledu slikarske razstave “Bube in kompanija” Laure Ličer, ki si jo lahko ogledate od torka, 7. septembra 2021 na razstavišču KIZC MORS, Vojkova 55a v Ljubljani. Z njo v KIZC obeležujemo Nacionalni mesec skupnega branja, ki je posebej posvečen spodbujanju branja in bralne kulture.

O avtorici

Laura Ličer (1985) je slikarka samoukinja, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Likovno izražanje je sprejela kot svoje poslanstvo, enakovredno službi in druženju z najbližjimi. Zaposlena je na Društvu YHD – društvo za teorijo in kulturo hendikepa kot osebna asistentka, več let pa vodi tudi likovne delavnice v društvu Kralji ulice. S slikanjem v tehniki akril na platnu ustvarja podobe pravljičnih bitij in domišljijskih svetov. Liki se pojavljajo na različnih podlagah, kot so platna, igralne karte in stenske poslikave, z veseljem pa skočijo tudi v kakšno zgodbo drugega stvaritelja. V trinajstih letih ustvarjanja je tako nastalo več kot 500 slik različnih dimenzij, njene ilustracije v tehniki akril na papirju pa krasijo 30 knjig za otroke in odrasle. Med živobarvnimi podobami prepoznamo Bitja, Mačjo kolekcijo in Človečke, ustvarila pa je tudi Mačji tarok – komplet 54 igralnih kart. S slikami in ilustracijami potuje po Sloveniji in razstavlja v knjižnicah, galerijah, kavarnah, mladinskih centrih… Na razstavišču MORS se predstavlja z likovno razstavo »Bube in kompanija«.

O razstavi

Cikel 12 slik »Bube«, ki je nastajal leta 2019, se spogleduje s tematiko sobivanja, rdečo nit pa predstavlja domišljijski odnos med svetom žuželk in njihovo okolico – pa naj gre za druge živalske vrste, predrznega človeka ali širše – vesolje samo. Avtorica je Bube najprej predstavila v galeriji Ekonomske fakultete v Ljubljani, nato pa k sodelovanju povabila 12 pisateljic in pisateljev, ki so k slikam napisali zgodbe. Tako so nastale knjižne ilustracije. Kombinacija inspirativne in eksperimentalne literature ter ilustracij se je izkazala za posrečeno, kar je vodilo do literarnega večera in razstave v Trubarjevi hiši literature, v nadaljevanju pa so »Bube« z izdajo pri Kulturnem centru Maribor zaživele tudi v knjižni obliki.

Zgodbe bralca skozi življenje pravljičnih bitij nagovarjajo k premisleku o veselju in žalosti, o zvestobi, sanjah, hrepenenju, o končnem in neskončnem. Pri tem pa se ob vračanju k branju in razčlenjevanju Bub tudi sam znajde v njihovem svetu ali uzre svojega. Iz cikla veje eksistencialna tematika, utemeljena v motivih sobivanja, samoohranjanja, samozadostnosti, večnega hrepenenja in mističnosti življenja. Predstavljena dela opazovalcu postavljajo ogledalo, v katerem lahko ugleda lastno bit, ujeto v uokvirjene življenjske vzorce sodobnega sveta in nezmožnost preseganja le-tega.

Na razstavi so poleg dvanajstih slik cikla Bube na ogled tudi posamezna dela iz takoimenovanega Bitjastovzorčastega sveta Laure Ličer.

Razstava bo na ogled do 5. novembra 2021.

Vljudno vabljeni.

Laura

Bube 1 akril na platnu 2019  Bube 4 akril na platnu 2019 

 Bube 6 akril na platnu 2019    Bube 7 akril na platnu 2019 

 Bube 8 akril na platnu 2019   Bube 12 akril na platnu 2019

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh