Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Zaključek bralne značke 2019
A+ A-

Pomirjena je sedela na stolu z

majhno škatlico v roki,

ki jo je držala tako nežno,

kot da bi v dlaneh držala svoje srce. 

Če obstaja blaženost, zagotovo videti

kot ta trenutek, je pomislila in

vdihnila vonj po sreči, po svobodi

in po svoji duši. “Diši po ljubezni”,

je ugotovila z nasmeškom na ustih.

(Ana Hazler)


Bralna značka za odrasle v Slovenski vojski 2019 
zaključna slovesnost

Slovenska vojska se je letos osmič vključila v projekt bralne značke za odrasle, ki so ga pripravili v Knjižnično-informacijskem založniškem centru MORS in tudi že četrto leto sodeluje v okviru festivala Brati gore ob mednarodnem dnevu gora (11. 12.).

S tem se pridružujemo širjenju bralne kulture ter pismenosti med Slovenci.

Za osvojitev bralne značke je bilo  predlaganih 21 naslovov. Prebrati je bilo potrebno vsaj pet knjig.

Poleg ponujenih 21 naslovov, razdeljenih v tri sklope: leposlovje (romani, poezija), knjige za dušo (duhovne knjige), strokovne (modroslovne) knjige, so bralci izbirali še med drugimi naslovi.

Letos se spominjamo tudi 100-letnice priključitve Prekmurja k matičnemu narodu in 130-letnica rojstva izjemne ženske Alme M. Karlin in 100-letnice začetka njenega popotovanja okrog sveta. Tako je bilo tudi nekaj iz te bralne degustacije vključenih knjig.

 

Bralno značko je zaključilo tako 15 bralk in bralcev, ki so izpolnili bralne kartončke in jih pravočasno oddali. V akcijo so se vključili: zaposleni v Slovenski vojski (10 udeležencev), upokojenci MORS (2 udeleženca) in družinski člani (3 udeleženci). Od tega je bilo 8 žensk in 7 moških.

Zaključni prireditev Bralne značke za odrasle v Slovenski vojski 2019 in Mednarodni dan gora 2019 - BRATI GORE je potekala v torek, 10. 12. 2019, ob 12. uri v knjižnici Kadetnice.

V seznam knjig za bralno značko je bila vključena tudi knjiga Ane Hazler: Diši po ljubezni.

Ana Hazler je po poklicu prevajalka, zaposlena v Slovenski vojski v Šoli za tuje jezike.

Tako se nam je pridružila na zaključni slovestnosti in smo imeli priliko v kratkem intervjuju poklepetati o njenih ustvarjalnih trenutkih, ljubezni do Slovenije, življenja in hvaležnosti za vsak podarjen trenutek. Seveda pa nam je spekla tudi gumboškotke, ki jih v romanu z ljubeznijo peče literarna oseba Mija.

Spomnili smo se tudi projekta Brati gore, ko11. decembra praznujemo tudi mednarodni dan gora in že peto leto poteka poteka tudi festival Brati gore, kjer sodelujemo v povezavi z Bralno značko za odrasle v Slovenski vojski že četrtič. Festival »Brati gore« je več kot samo organiziranje posameznih dogodkov – je tudi način povezovanja ljudi, kljub njihovi fizični ločenosti. Pobudnik te akcije je Alpska konvencija s sedežem v Innsbrucku. Namen je povezovanje držav, ki jih povezujejo Alpe. Tako se na ta dan povezujemo s številnimi kraji v Sloveniji in Evropi in tako promoviramo vrednote Alpske konvencije: zaščito Alp, njihovo raznolikost in trajnostni razvoj. 

Prebrali smo krajši odlomek iz knjige:

Samo Rugelj: Triglavske poti : hvalnica hoji in potepanja na vrh Slovenije. 2018

»V Sloveniji obstajajo posamezniki in skupine, ki se od doma proti Triglavu odpravijo peš ali s kolesom. Prodajalec pijače na vrhu Triglava mi je svojčas razlagal, da je ena skupina tisto sezono na vrh prišla s Primorskega. Drugi so s Koroške pot nanj zastavili prek grebena Karavank, spet tretji se je nanj povzpel mimogrede, med svojo kolesarsko turo iz Srbije proti Španiji. Ko sediš na vrhu in se razgleduješ naokoli, se ti Triglav začne izrisovati v prav posebni perspektivi: kot svojevrstni romarski epicenter Slovencev in drugih planincev, ki v izvirnem pohodu nanj iščejo lastne odgovore na izzive svojega gibanja in tudi bivanja nasploh.
Ob omembi Triglava se vedno zdrznem. Vedno trznem. Vedno se spomnim, da je čas, da je treba spet gor. Vedno začutim, da me kliče. Sicer morda sedim v pisarni in gledam v ekran, vendar si lahko, kot s kakim sofisticiranim računalniškim programom, vizualiziram vso pot do Triglava. Vsak vzpon, vsako dolino, vsak kilometer. Voham njegov zrak, po licih čutim pihanja vetra z njegovega vrha, njegove meglice mi solzijo oči.
Triglav. Vem, da je tam nekje.«

 

Knjižne nagrade in druga spominska darila so letos donirali:

Bralna značka Slovenije – ZPM, Alpska konvencija, Innsbruck, Uprava za obrambo Maribor

Knjižnični informacijsko založniški center.

Knjižne nagrade je podelila pisateljica Ana Hazler.

V razstavišču je bila pripravljena priložnostna razstava na tematiko planinstva in literature. Razstava bo na ogled vse do konca januarja 2020.

Moderator prireditve in organizator je bil Miroslav Nidorfer iz KIZC Kadetnica Maribor.

20191210 125958   20191210 120819

IMG 7977   IMG 8028

IMG 8040   IMG 8043


Prenesite si:  Anketa med bralkami in bralci glede Maistrove bralne značke


Zapisal:

Co. Miroslav Nidorfer, prof., bibl. spec.

Foto: Miroslav Nidorfer, KIC Kadetnica



www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh