Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Jutranja bralna degustacija
A+ A-

20191009 075538 1

V knjižnici Kadetnice Maribor se nas je v sredo, 9. oktobra 2019, zbrala sicer mala skupinica udeležencev, vendar je naše srečanje bilo toliko bolj intenzivno.

Za bralno degustacijo sta nam bile ponujeni dve knjigi Bena Arnejčiča: Izbrana poglavja iz psihologije množice, vojaške in vojne psihologije in Tek in beg - podzavestna moč človeka v gibanju.

Srečanje ob knjigah je potekalo po metodi intuitivnega branja, ko je imel možnost vsak udeleženec, ko je polistal knjigo, da se je ustavil ob nekem odlomku, ga prebral in če je želel dodal še kakšno svojo misel. Torej ni šlo niti za predstavitev avtorja niti knjig v celoti, ampak da ob naključnem odprtju knjige lahko najdemo odlomek, ki nas nagovori, nam da za razmišljanje za tisti dan.

Udeleženci so se seznanili tudi s projektom Nacionalni mesec skupnega branja in bralno kampanjo Evropa bere in tako prispevali več kot 15 minut glasnega branja.

Nekaj odlomkov iz obeh knjig, ob katerih smo se ustavili:

Čas, ki prihaja, bo bolj kot junake v soju odrskih luči potreboval posameznike, ki nas bodo individualno ali kolektivno naučili, kako biti pogumen. Sam Keen pravi, da bo tak sodobni junak (ali junakinja) moral imeti značaj iskalca in romarja. Obenem bo ranljiv in močan ter bo bolj kot fizično moč uporabil moč uma in srca. Bo manj viden in obenem prisoten v naši zavesti. Njegov pogum bo bistvo ekološke etike, pripravljen bo vključevati sebe in druge v sodelovanje, da bodo postali del celote in da bodo v ubranem odnosu z okolico. Poraja se torej nov, bolj demokratičen ideal junaštva.

(Beno Arnejčič, Izbrana poglavja iz psihologije množice, vojaške in vojne psihologije)

Živimo v vse bolj pisanem svetu, v svetu nasprotij in svetu družbenih, kulturnih in drugih različnosti. Različnost brez diskriminatorne težnje utrjuje našo samozavest, nas deuniformira, nas okrepi v strpnosti. Le razgledani in modri posamezniki v kulturi različnosti ne zaznavajo nestrpnosti, maščevalnosti in zavisti do drugih, drugačnih in drugače mislečih.

(Beno Arnejčič, Izbrana poglavja iz psihologije množice, vojaške in vojne psihologije)

Na ta svet se rodim v okolje, ki ga ne izbiram, saj nimam te možnosti. Moje okolje, v katerem živim s svojimi dragimi ljudmi, ki me negujejo, vzgajajo in učijo, me sprejemajo, pa tudi zavračajo, ker včasih izvajajo nasilje nad mojimi mislimi. V njem se soočam s številnimi izzivi, tveganji in priložnostmi. Izpostavljen sem in zavarovan hkrati.

(Beno Arnejčič, Tek in beg)

Ujemi me! To je glas otroka v meni, moja igrivost z vrstniki, ko smo se lovili, v skupini, razposajeni in bosi tekali po pokošeni travi, poskakovali z noge na nogo, plezali po drevesih. Preprosta, vendar odlična vaja impulzivnosti, ki prebuja arhetipsko energijo igrivosti v vsakem od nas. Ta energija z leti usahne zaradi življenjskih izzivov, ki nas usmerjajo k resnosti in utečenemu ritmu norm. Z leti postajamo ujetniki zapovedi in prepovedi staršev in učiteljev v smislu: Bodi resen in se obnašaj, kot se spodobi za odraslega človeka. Si predstavljate, da bi si med odmorom za malico na delu vzeli pol ure časa in se šli lovit za deset minut? Bi zmogli? Tudi če bi nam šef dovolil? Fizično vsekakor, stopiti čez planke nezavedne prepovedi in zapovedi, ki je zaklenila naš impulz igrivosti, pa zna biti težava.

(Beno Arnejčič, Tek in beg)


Jutranja bralna degustacija - vabilo


Pripravil:

Mirko Nidorfer

prof. slov., bibl. spec.

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh