Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

»Indijska srečanja« Alenke Ane Stante
A+ A-

Otvoritev fotografske razstave »Indijska srečanja« Alenke Ane Stante

Na razstavišču Knjižnično-informacijskega in založniškega centra v Ljubljani je v petek, 6. septembra 2019, potekala otvoritev fotografske razstave »Indijska srečanja« Alenke Ane Stante. Slavnostni govornik na prireditvi, brigadir Milko Petek, poveljnik Centra vojaških šol, je izrazil veselje ob gostovanju razstave in predstavil avtorico ter njeno ustvarjanje. Alenka Stante pa je obiskovalce popeljala po razstavi in jim tudi z besedo približala svoje fotografije in doživljanje Indije. Prireditev, ki jo je povezovala Jelka Krošelj, je popestril tudi nastop kvarteta flavt Orkestra Slovenske vojske v zasedbi: Anja Brglez Ovnik, Klavdija Feguš, Vanja Ivankovič in Ana Šalamon.

Alenka Ana Stante zaradi slikarstva in fotografije rada potuje v oddaljene kraje in dežele. Pred leti je obiskala indijsko pokrajino Radžastan. Na potovanju so nastale fotografije, s katerimi se predstavlja na razstavi »Indijska srečanja«. Na njih so upodobljeni posamezniki ali manjše skupine pri različnih opravilih, v pisanih oblačilih in s tradicionalnim nakitom in poslikavo. Nekateri so ujeti v spontanih trenutkih in s slikovito in kontrastov polno indijsko pokrajino, arhitekturo ali mestno veduto v ozadju, drugi pa z nasmehom na obrazu uživajo, ko pozirajo pred kamero. Spet tretji v naglici hitijo po opravkih po zaprašenih ulicah ali pa se na trotoarju posvečajo domačim obrtem. Ker avtorica nekaj vtisov s potovanj rada prenese na slikarska platna, lahko upamo, da se nam bo v prihodnosti predstavila tudi z likovno razstavo.

Razstava bo na ogled do 6. novembra 2019.

Vabljeni.

IMG 3301a IMG 3304a IMG 3312a

IMG 3328a IMG 3335a IMG 3345a

Fotografije: Ana Brodnik




Deklica Množica Nasmeh

Pred trgovino Slikar Tempeljski čuvar



O avtorici

Alenka Ana Stante se je rodila v Ljubljani. Otroška leta je preživela v kraju Kozina, na Krasu blizu meje z Italijo, kjer ima veliko sorodnikov v Sloveniji in Italiji. Že od otroških let veliko časa in pozornosti namenja ustvarjalnosti. V svojem izobraževalnem procesu je spoznala mnoge znane umetnike in pedagoge, ki so jo v mladosti spodbujali in usmerjali. Posebej se ji je vtisnil v spomin Pablo Picasso, s katerim se je tudi osebno srečala. Po selitvi v Ljubljano jo je v Pionirskem domu risanja učil akademski slikar Marjan Dovjak, ustvarjalnosti pri lutkovnem krožku pa pisatelj in esejist Lojze Kovačič. Do petega razreda osnovne šole je pela tudi v otroškem pevskem zboru RTV Slovenija, ki ga je vodil Janez Kuhar in tudi v srednješolskem obdobju obiskovala ure klasičnega baleta na Zavodu za glasbeno in baletno izobraževanje pri prof. Jeleni Markovič, dr. Henriku Neubauerju in Gorazdu Vosperniku.

Diplomirala je na Pedagoški akademiji iz zgodovine in knjižničarstva ter iz sociologije kulture na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Po končanem študiju se je zaposlila v knjižnici Zavoda za spomeniško varstvo v Ljubljani, kjer se je seznanila s tehnikami restavriranja in z zanimanjem spremljala razne spomeniško varstvene dogodke in otvoritve razstav v Ljubljani, Sloveniji in tujini. V tem času je veliko risala in slikala. Pozneje je bila urednica in založnica »Založbe Grad« v Ljubljani. Oblikovala je knjige in za nekatere med njimi tudi fotografirala. Med njimi so: Vodnik po slovenskih vinorodnih okoliših; Kratka zgodovina Slovenije, avtorja prof. dr. Janka Prunka; Kratka svetovna zgodovina za mlade bralce Ernesta Gombricha in nekatere druge. Od leta 1999 je zaposlena kot bibliotekarka na Institutu »Jožef Stefan« v Ljubljani.

Leta 2015 se je vpisala na magistrski študij slikarstva na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani – Arthouse in ga maja 2017 zaključila z najboljšo oceno in priznanjem. Od leta 2018 je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Kot slikarko jo navdihujejo različne slikarske in grafične tehnike, tematsko pa so ji blizu portret, krajina, akt, tihožitje in ilustracija. Likovna dela večinoma abstrahira tako, da upodobljeni motiv ohrani prepoznavnost. Čeprav je njen slikarski slog prepoznaven, ga ves čas modificira in prilagaja izzivom po spreminjanju. Njena dela so bila opažena in tudi nagrajena s priznanji ekstemporov. Sodelovala je na več skupinskih likovnih razstavah in ekstemporih ter pripravila več samostojnih likovnih razstav.

Sodelovanja na skupinskih likovnih razstavah in ekstemporih

2014

  • razstava »Pogled vase«, Javni Sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD), Ljubljana in Domžale

2015

  • razstava »Žanr«, JSKD Ljubljana in Domžale
  • skupinska razstava »Sinji vrh«, JSKD, Ljubljana
  • Skupinska razstava študentov, Šola za risanje in slikanje- Arthouse, Ljubljana
  • »Študentska razstava Metelkova«, Ljubljana

2017

  • Razstava v študentskem kampusu Ljubljana
  • Razstava na Arthouse, Ljubljana
  • Likovna kolonija v rojstni hiši Slikarja Ivana Groharja na Sorci
  • Razstava na prostem, Sprehod ob Pšati, Mengeš
  • Razstava v šoli plesa, »Luna Gitana«

2018

  • mednarodni slikarski ekstempore Ptuj
  • likovni ekstempore EKO Drava 2018, »Življenje ob reki«, Maribor    
  • ekstempore, Logatec
  • slikarski ekstempore »Lepote Notranjske«, Rakek in razstava v Knjižnici Ivana Matičiča, Rakek
  • ekstempore, Koper (dobila priznanje in nagrado)
  • Razstava »Brezmejni pogled«, Zavod Ars Viva v Podcerkvi (prizanaje)
  • Ekstempore Rab, »Projekt Prisluškovanja« (prva nagrada)
  • »V objemu spominov«, samostojna likovna razstava, IJS in Mestna knjižnica Otona Župančiča v Ljubljani

2019

  • Kavarna Logia v Kopru
  • Ekstempore, Kras Sežana
  • Ekstempore, Drežnica
  • Majski salon, Ljubljana
  • S svojimi deli trenutno gostuje na skupinskih razstavah na Gradu Snežnik, v Podcerkvi, Postojni, Kopru in Kobaridu.


O razstavi »Indijska srečanja«

Zaradi slikarstva in fotografije rada potuje v oddaljene kraje in pokrajine. Pred nekaj leti je obiskala indijsko pokrajino Radžastan in Rishikes (Rišekeš). Tako so nastale fotografije, s katerimi se predstavlja na fotografski razstavi »Indijska srečanja«. Na njih so upodobljeni posamezniki ali manjše skupine pri različnih opravilih, v pisanih oblačilih in s tradicionalnim nakitom in poslikavo. Nekateri so ujeti v spontanih trenutkih in s slikovito in kontrastov polno indijsko pokrajino, arhitekturo ali mestno veduto v ozadju, drugi pa z nasmehom na obrazu uživajo, ko pozirajo pred kamero. Nekaj vtisov s potovanj avtorica rada prenese tudi na slikarska platna, zato upamo, da se nam bo v prihodnosti predstavila tudi z likovno razstavo.

Ana Brodnik, KIZC MORS.

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh