Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Razstava - Mojca Senegačnik
A+ A-

mors vabiloMojca 7.9.2019 2

 

Mojca Senegačnik, akademska slikarka, avtorica razstave ilustracij, slik in risb »Rdeča nit = ljubezen«, je rojena leta 1971 v Celju. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je nadaljevala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1994 je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Študij slikarstva je zaključila leta 1995 z diplomo pri prof. Emeriku Bernardu in prof. dr. Tomažu Brejcu. Od l. 1996 do 2006 je imela status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Pri Mladinskem društvu ŠUZ v Komnu je soorganizirala razstave in vodila različne likovne delavnice za otroke in odrasle. Že deseto leto vodi študijski krožek »Likovno ustvarjanje« v Knjižnici Komen, pod okriljem Kosovelove knjižnice Sežana. Več let je bila tudi mentorica študijske skupine "Likovno ustvarjanje" pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje, Kras. Pri Javnem zavodu Komenski Kras pa je koordinatorka "umetniških tržnic" in festivalov ter mentorica na različnih likovnih delavnicah. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih razstavah, v številnih delavnicah, kolonijah in pri projektih. Ukvarja se z akvarelom in mešanimi slikarskimi tehnikami na različnih podlagah. Pri tem uporablja osnovne likovne prvine - točko, linijo, ploskev, spontano gesto in preprosta sredstva. Najpogosteje so to oglje in grafit, malo črne in bele barve in kosi grundiranega slikarskega platna.

Mojca Senegačnik o razstavi ilustracij, slik in risb "Rdeča nit = ljubezen"

Prvi del tokratne razstave predstavljajo slike in ilustracije manjših formatov iz ciklusov "Iz mojega ateljeja in njegovega življenja in sanj" in "Melanholija", ki so nastajale kot nekakšna intimna slikarska beležnica, kjer se sanjske podobe in ubesedene misli nežno vrivajo v belino praznega kvadrata. Včasih se najprej pojavi citat, ki je tistega dne najglasnejši in mu likovni odsev sledi šele čez čas, včasih je obratno. Ob ponovnem branju nekaterih Cankarjevih del in obujanju mladostniškega oboževanja zvena njegove besede, so se nekatere njegove misli iz različnih obdobij spontano pričele vrivati v plasti barve in se kot grafiti na zidovih naselile na slikah.

Drugi del razstave, velike risbe iz cikla "samoGOVORI" delujejo kot nekakšni iz beležke ali dnevnika iztrgani listi oziroma kot neposredni zapisi asociativnih besed, znakov ali simbolov nekega trenutka. Po večletni nedejavnosti v smislu osebne slikarske izpovedi sem v zadnjem obdobju spoznala, da je to moj skoraj pozabljeni in dolgo pogrešani jezik in sem se ga na nek način pričela ponovno učiti. V tej fazi me privlačijo hitri spontani zapisi na deviški belini platna. Pri tem početju se počutim, kot bi na čistih belih fasadah javnega prostora puščala svoje odtise in opozarjala nase.

Svoje risbe, spontane dnevniške izbruhe misli, dvomov in želja, na koncu nežno in skrbno obrobim in detajle izvezem. S počasno, meditativno "risbo" s sukancem jih zaključim in spustim v svet. Posebej pomembne detajle poudarim z močno rdečo vezenino oz. šivi, ki prebadajo snežno belo platno.

To je moj trenutni glas in moj ples. Divji krik, ki ga občasno utiša in v "spodobne" okvire spravi razumska mreža ravnih črt in ga potem okrasi še zelo enostavna vezenina s sukancem, ki me kot vrvica, popkovina povezuje s svetom mojih prednic, ki so nekoč vezle okrasne kuhinjske stenske prtiče z raznimi sporočili in s svetom, ki si ga moram sproti ustvarjati sama, dokler se moj čas ne izteče.

MelanholijaXV 2017   Včeraj 2019   Tisto vprašanje.II.2018  

Na razstavišču Knjižnično-informacijskega in založniškega centra je v petek, 7. junija 2019, potekala otvoritev razstave ilustracij, slik in risb »Rdeča nit = ljubezen« akademske slikarke Mojce Senegačnik. Slavnostni govornik na prireditvi mag. Miloš Bizjak, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo, je izrazil veselje ob gostovanju razstave in izpostavil pomen civilno-vojaškega sodelovanja na področju kulture, ki ga na različnih področjih podpira Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije. Izpostavil je poseben pomen Knjižnično-informacijskega in založniškega centra, ki skozi različne oblike delovanja skrbi za krepitev stikov s civilnim okoljem. Ob tem je izkoristil priložnost in čestital vsem pripadnikom KIZC ob dnevu centra, ki ga vsako leto obeležujejo 5. junija.

Akademsko slikarko Mojco Senegačnik in njeno umetniško pot ter ustvarjanje je predstavil Nani Poljanec. Slikarka je obiskovalce popeljala po razstavi in jim tudi z besedo približala svoje stvaritve. Prireditev, ki jo je povezovala Jelka Krošelj, je popestril nastop Maje Povše iz Orkestra Slovenske vojske. Otvoritvi pa so se pridružili tudi člani Medgeneracijskega informacijskega družabnega središča - MIDS Ajdovščina.

Na razstavi ilustracij, slik in risb »Rdeča nit = ljubezen« se je akademska slikarka Mojca Senegačnik predstavila z več ciklusi. Prvi zajema slike in ilustracije manjših formatov iz ciklov »Iz mojega ateljeja in njegovega življenja in sanj« in »Melanholija«. Nastale so kot intimna slikarska beležnica umetnice, v kateri se sanjske podobe in ubesedene misli nežno vrivajo v belino praznega kvadrata. Drugi del razstave, velike risbe iz cikla »samoGOVORI« pa delujejo kot iz dnevnika iztrgani listi, na katerih je umetnica na deviški belini platna upodobila spontane dnevniške izbruhe svojih misli, dvomov in želja. Tretji, zadnji cikel pa predstavljajo risbe, ki jih je na koncu nežno in skrbno obrobila in njihove detajle izvezla. S počasno, meditativno »risbo« s sukancem jih je zaključila in spustila v svet. Posebej pomembne detajle je poudarila z močno rdečo vezenino, ki prebada snežno belo platno.

Razstava bo na ogled do 28. avgusta 2019.

Vljudno vabljeni.

 

TOIC 1 TOIC 2 
TOIC 3 TOIC 4 
TOIC 5 TOIC 6

TOIC 7 ZKrunić 1

 ZKrunić 2ZSenegačnik1 

 

Fotografije: Bruno Toič, Zvonko Krunić in Mojca Senegačnik

 

 

Samostojne razstave:

- Likovni salon Celje, »poletne premiere« ,1994

- Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, 1995

- Galerija sodobne umetnosti Celje – Galerija Hodnik, »PREBLISKI« 1997

- Likovni salon Celje, »DNEVNIK«, 2002

- samostojna razstava »Drobnarije« v Kosovelovi knjižnici – Kozina, 2011

- samostojna razstava "Kratke nočne zgodbe" - kafe galerija DuBop, Ljubljana, 2016

- samostojna razstava "Kratke nočne zgodbe" - Kosovelova knjižnica Komen, 2016

- "Male nočne" - Kosovelova knjižnica Kozina, 2018

- Grajžarjeva galerija Štanjel - festival Poletni Štanjel, 2018

- Knjižnica Lenart, ob Zboru literarnih zavetnikov KGD Reciklaža2018, "Kratke nočne in Cankarjanke"

- Kosovelova knjižnica Sežana, ob 100. obletnici Cankarjeve smrti, "Iz mojega ateljeja in njegovega življenja in sanj", 2018

- Anina galerija Rogaška Slatina, "samoGOVORI", 2019

- Klub SOT 24,5 Metelkova mesto, Ljubljana, "drugi samoGOVORI", 2019

Skupinske razstave:

- razstave del študentov ALU v Mestni galeriji v Ljubljani in galeriji MGLC v Ljubljani, 1991-1994

- Kulturni center Ivan Napotnik Velenje, 1994

- »Študentska grafika 1978-1994«, Moderna galerija Ljubljana, 1994

- »Diplomanti ALU 1995«, Štud.naselje Rožna dolina, Ljubljana, 1995

- »S.L.I.K.A.R.S.T.V.O.«, Equrna , Ljubljana,1996

- »RESNIČNE PRISOTNOSTI«, Equrna, Ljubljana, 1997

- Stara šula Komen, 1997

- »AVTOPORTRET«, Galerija Hodnik,Galerija sodobne umetnosti Celje, 1998

- »RAZKRIVAJOČA NAVZOČNOST TELESA« 1986-1998, Galerija Miklova hiša Ribnica, Mestna galerija Ljubljana 1999

- Prvi mednarodni kraški bienale prave grafike«, Komen 1999

- »homo.sapiens.3000«,Galerija KIBELA Maribor, 1999

- »Palača ob štirih zjutraj«, Stara šula, Komen 2002

- »PROST VSTOP«, Likovni salon Celje, 2002

- »MOJ MALI SVET«, Galerija sodobne umetnosti, Likovni salon, Celje, 2003

- »KreArt«, Loka pri Zidanem Mostu, 2005

- »Famlje 2012«, Famlje - Divača

- skupinska razstava v Škratljevi domačiji, Divača, 2012

- "Just ART", Mestna galerija Rogaška Slatina, 2019

Ana Brodnik, KIZC MORS.

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh