Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Lepote narave in Bralna značka za odrasle v Slovenski vojski 2012
A+ A-

Lepote narave in Bralna značka za odrasle v Slovenski vojski 2012

V Kadetnici Maribor je bilo v organizaciji KIC v razstavišču knjižnice v sredo, 12. decembra 2012 odprtje fotografske razstave fotografa mag. Marjana Vešnarja in njegove osebne zbirke mineralov in fosilov, ki je bila tokrat prvič predstavljena javnosti. V kulturnem programu je sodelovala pravljičarka, knjižničarka Liljana Klemenčič z dvema pravljicama Ptica v duši in Kurent. Z ljudskimi pesmimi pa nas je navdušila vokalna skupina Kresnice.

Odprtje razstave in svečani zaključek bralne značke za odrasle v Slovenski vojski smo izvedli v dveh terminih: dopoldne, namenjeno zaposlenim v Kadetnici in zvečer, namenjeno zunanjim obiskovalcem. V večernem programu je Kadetnica zažarela v pravljičnem vzdušju, ko se je prižgalo 365 lučk v oknih.

S fotografijo se je Marjan Vešnar srečal že v osnovni šoli, ko sta z učiteljem tehničnega pouka ustanovila fotografski krožek. Krožek je potem kot dijak in študent tudi vodil. Kasneje so ga pritegnile planine in kot planinski vodnik, varuh gorske narave in gorski stražar je vodil v planine pripadnike SV in njihove družinske člane in organiziral planinske tabore ter planinske vikende. V vseh poveljstvih, kjer je služboval se je neposredno angažiral tudi pri organizaciji in izvedbi športnih dni in pohodov. Vsak sprehod v naravo pa je prinesel tudi nove fotografske zapise.

Ljubezen do narave je zahtevala tudi poglobljeno znanje o cvetju, drevju, vodah, kamninah, fosilih in mineralih, o kulturni dediščini in podobno. Nastal je obsežen opus tematskih fotografij, med njimi tudi nekaj posebno »kičastih« - kot zna včasih biti narava! Avtor je do sedaj razstavljal fotografije v vojašnici Cerklje ob Krki (pod pokroviteljstvom občine Brežice), na Generalštabu, Slovenski Bistrici, na Bledu, v Mariborski knjižnici, Univerzitetni knjižnici in pripravil 17 projekcij in predavanj o specifikah slovenske narave. Avtorjeve fotografije izžarevajo mikrokozmos narave in njene duše in se predmetno povezujejo z darovi narave: minerali, fosili, drobnimi spomini narave, ki jih v vsakdanjem tempu podivjanega hitenja še komaj opazimo in začutimo.

Slovenska vojska se je letos prvič vključila v projekt bralne značke za odrasle, ki so ga pripravili v Knjižnično-informacijskem centru MORS pod vodstvom koordinatorja Miroslava Nidorferja. Za osvojitev bralne značke je bilo predlaganih 18 naslovov. Prebrati je bilo potrebno vsaj pet knjig. Bralno značko je zaključilo tako 15 bralcev, ki so izpolnili bralne kartončke in jih pravočasno oddali. V akcijo so se vključili: zaposleni v Slovenski vojski (10udeležencev), družinski člani (4 udeleženci) in upokojenci Slovenske vojske (1udeleženec). Od tega je bilo 10 žensk in 5 moških. Poleg navedenih naslovov so bralci izbirali še med drugimi naslovi in tako skupaj prebrali 43 različnih naslovov oz. skupaj 75 knjig.


    

    

    

Foto: Angleitner G., Kos J., Nidorfer M.
www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh