Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Otvoritev razstave »Cerkniško jezero«
A+ A-

petek, 1. junij 2018

 

Na razstavišču nekdanje vojaške gimnazije je v petek, 1. junija 2018, potekala otvoritev fotografske razstave »Cerkniško jezero« Franca Anderliča. Obiskovalce je uvodoma pozdravil mag. Miloš Bizjak, državni sekretar MORS. Gospod Srečko Zajc, generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve in govornik na otvoritvi, je spregovoril o pomenu fotografije in ustvarjanja. V motivih Cerkniškega jezera, jesenskih barvnih tonih, perspektivi in meglenih koprenah je prepoznal kreativne elemente, ki dajejo fotografijam Franca Anderliča poseben pečat. Avtorja in njegovo dosedanje delo je predstavil tudi mojster fotografije Mirko Biuklič. Prireditev, ki jo je moderirala Jelka Krošelj, je popestril nastop Maje Povše iz Orkestra Slovenske vojske in glasbena točka Medgeneracijsko informacijskega družabnega središča.

Razstava bo na ogled do 5. septembra 2018.

Vljudno vabljeni!

 

razstava

 

 

Fotografije: Zvonko Krunić in Jožef Kozel

 

Franc Anderlič

Franc Anderlič, ljubiteljski fotograf, se na razstavi o Cerkniškem jezeru predstavlja s posnetki idilične Notranjske pokrajine zavite v meglice. Dušan Miška, mojster fotografije pri Fotografski zvezi Slovenije, ga zato uvršča med fotografe – iskalce megle, ki svoje motive odkrivajo med toskanskimi griči, v hribih, beneški laguni, Goriških Brdih ali na Banjščicah. Skozi njegov občutljivi objektiv se razkrivajo podobe Cerkniškega jezera in njegove okolice ob različnih urah dneva, za katere so značilni različni odtenki svetlobe in meglic. Fotografije posnete s ptičje perspektive so nastale jeseni leta 2016 na Slivnici.

Rdečo nit razstave poleg motiva Cerkniškega jezera predstavljajo meglice in tople jesenske barve, v katere se je zavila narava. Avtor je meglene koprene na fotografijah uporabil kot kreativni element. Ujel jih je v različnih trenutkih: ko se prvi jutranji žarki komaj prebijajo skoznje pa tudi pozneje, ko pod močnejšimi in svetlejšimi žarki pokrajina pod nami zažari v topli jesenski barvni paleti ali pa se ob šibkejši svetlobi obarva v bolj hladne in temne tone. Z vrha Slivnice je v megleni kopreni iskal luknje in zanimive poglede na pokrajino pod seboj. Naj so bile to njive, jezero, vas ali skupina dreves, vedno mu je uspelo ujeti pravo ravnovesje med barvami izbranega motiva in belino megle.

 

 

                     Franc Anderlič3Franc Anderlič6

 

 Ana Brodnik, KIZC MORS.

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh