Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Knjižni bazar v Kadetnici Maribor
A+ A-

 V Kadetnici knjižni bazar

 

V ponedeljek, 23. aprila, na svetovni dan knjige, je v avli Kadetnice v Mariboru potekal tradicionalni knjižni bazar. 23. april je simbolični datum za svetovno literaturo, saj so na ta dan leta 1616 umrli Cervantes, Shakespeare in Inca Garcilosa de la Vega. Zato so leta 1996 ta dan na pobudo UNESCA razglasili za svetovni dan knjige.

Po vsem svetu, tudi v Sloveniji, se ob dnevu knjige vrstijo različne prireditve. Namen teh prireditev je spodbujanje branja, da odkrijejo užitek ob branju in začutijo spoštovanje do vseh, ki so prispevali k socialnemu in kulturnemu napredku človeštva. Mednarodni dan knjige izvira iz španske province Katalonije. Na ta dan so pred desetletji tamkajšnji knjižničarji svojim obiskovalcem začeli podarjati rože. Navada se je hitro razširila po celem svetu. Ljudje si 23. aprila podarjajo knjigo in cvet.

V teh dneh po Sloveniji potekajo Slovenski dnevi knjige in knjižni bazar v Kadetnici je bil vključen v ta projekt. V Kadetnici ga je obiskalo preko 70 obiskovalcev, predvsem zaposlenih v objektu in vojašnici. Ta dan pa se v Slovenski vojski šteje tudi za uraden začetek projekta Bralna značko za odrasle v Slovenski vojski, potekal pa bo vse do 30. novembra 2018. Letošnja tematika je povezana s pomembnimi obletnicami, in sicer z Maistrovim letom, Cankarjevim letom in 100. obletnico zaključka prve svetovne vojne.

                                           

Fotografije: Miroslav Nidorfer, KIZC

 

bazar

 

 

 

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh