Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Otvoritev razstave »Orkester Slovenske vojske od ustanovitve do danes«.
A+ A-

Ljubljana, 7. februar 2018


 orkester

V sredo, 7. februarja 2018 je na razstavišču nekdanje vojaške gimnazije potekala slovesnost ob otvoritvi razstave »Orkester slovenske vojske od ustanovitve do danes«. Razstava, s katero smo obeležili tudi Prešernov dan, slovenski kulturni praznik,  je nastala kot plod sodelovanja Orkestra Slovenske vojske,  Vojaškega muzeja Slovenske vojske, Službe za strateško komuniciranje in Knjižnično-informacijskega in založniškega centra. Slavnostni govornik na otvoritvi je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman. V nagovoru je posebej izpostavil vlogo, ki jo ima Orkester Slovenske vojske kot ambasador kulture, saj s pomočjo glasbe že več kot dve desetletji tke posebne vezi med narodom in vojsko. V nadaljevanju je vodja produkcije Maša Bertok Duh predstavila razstavo od ideje do njenega nastanka. Za kulturni program so poskrbeli pripadniki Orkestra Slovenske vojske s štirimi različnimi komornimi zasedbami: trobilnim kvintetom, kvartetom klarinetov, malo jazz zasedbo in združeno zasedbo. Zbrane je po razstavi popeljal kustos Vojaškega muzeja Slovenske vojske Gregor Kastelic.

Razstava sovpada s spomladanskim koncertom Orkestra Slovenske vojske, ki bo v Slovenski filharmoniji v petek, 16. marca 2018, ob 19.30, pod vodstvom belgijskega dirigenta Pietra Jansena.

Na razstavi so v sliki in besedi predstavljeni vloga, zgodovina in delovanje orkestra od ustanovitve leta 1996 do danes. Po uvodu, ki opisuje okoliščine pred  ustanovitvijo in razloge zanjo, se posveti organizacijski strukturi orkestra skozi čas, poveljujočim, dirigentom, članom orkestra, zunanjim sodelavcem in številnim dogodkom doma in v tujini. Predstavi tudi različne zasedbe ORK SV, njihova področja delovanja in diskografijo. Del razstave je posvečen tudi objavam v medijih v obliki strokovnih kritik in spontanim odzivom publike.

Razstava bo na ogled do 3. aprila 2018.

Vabljeni.

razstava2

 

Ana Brodnik, KIZC MORS.

Fotografije: Vekoslav Rajh

 

 

 

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh