Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Okrogla miza o družini kot temelju družbe, ki ustvarja in odprtje razstave Ženska duša v čarobnosti barv, Kadetnica Maribor, sreda, 16. marec 2016
A+ A-

Okrogla miza o družini kot temelju družbe, ki ustvarja

 in odprtje razstave Ženska duša v čarobnosti barv,

Kadetnica Maribor, sreda, 16. marec 2016

 

Okrogle mize o družini, ki  je potekala v okviru prireditev 160. obletnice Kadetnice in jo je organiziral Knjižnično informacijski založniški center v okviru Centra vojaških šol, so se udeležili pomembni strokovnjaki za pomoč družinam, zakoncem tako preventivno kot tudi kurativno, in sicer:

Vilma, dr. med. in Dani Siter, učitelj angleščine in višji knjižničar (Družina in Življenje), s. Veronika Verbič, spec. zakonske in družinske terapije  (Družinski center Mir), Jože Kociper, dr. med., psihiater in psihoterapevt (Le Skupaj d.o.o.), mag. Aco Prosnik, klinični psiholog (Varuh bolnikovih pravic Maribor), Cvijeta Pahljina, dr. med., spec. psihiatrije, logoterapevtka  (Zavod Žički tabor za duhovno rast), mag. Violeta Mesarič Jazbinšek, evangeličanska duhovnica (Vojaški vikariat Slovenske vojske), Slavko Žižek, knjižničar (vdovec), Mirjam, mag. inž. arh.,  Lin Luketič, univ. dipl. prav. (zakonca)

Namen okrogle mize je bil pokazati primere dobre prakse in pregled širokega razpona ponudb za družine, zakonce.

V pogovoru sta se odpirali dve ključni vprašanji: kako postaviti družino na prvo mesto v današnjem razburkanem svetu in kako s pomočjo zakonskih, družinskih obredov in tradicijo doseči družinsko prenovo. Sogovorniki so izpostavili, da je družini potrebno posvetiti veliko časa, da je potrebno v družini marsikaj poenostaviti v smislu preprosto  je bolje in zelo je pomembno, da najdeta zakonca čas za sebe, za utrjevanje njune zakonske zveze.

Okroglo mizo je vodil in povezoval Miroslav Nidorfer, prof., bibliotekarski spec., vodja enote KIZC Kadetnica.

Sledilo je odprtje likovne razstave v razstavišču knjižnice Kadetnice, kjer je razstavljalo osem umetnic:

Vera Avguštin (Slov. Bistrica),Olgica Koren (Tišina), Mirjam Luketič (Maribor), Renata Močnik (Šentilj), Cvijeta Pahljina (Loče), Vilma Siter (Krško), Jožica Tomazini (Zg. Bistrica), Marjeta Urbas (Maribor).

Namestnika poveljnika Centra vojaških šol polkovnik Samo Zanoškarja je obiskovalce razstave pozdravil v imenu Centra vojaških šol in poudaril pomen Kadetnice pri kulturnem povezovanju z mestom Maribor pri razširjanju kulturnih in družinskih vrednot.

V svoji predstavitvi umetnic je Miroslav Nidorfer, organizator razstave povedal:

Kar je kot prvo razstavljalkam skupno, je, da so ženske, žene, matere, babice in celo prababica.

Kot drugo, da so ali že od rosnih let ali šele pred kratkim odkrile svoj talent/božji dar do ustvarjanja ne glede na material ali vsebino, ne glede na umetniški užitek ali stisko ob ustvarjanju in seveda ukraden čas za mir, tišino, zbranost, ob vsem kar danes zahtevamo od sodobne ženske.

In predvsem so v umetniško ustvarjanje vložile svojo žensko dušo, intuicijo, užitek do lepote, ki jo ženska kot arhetip nosi že od pradavnine in s svojo kreativnostjo pomembno prispevate k harmoniji ravnovesja med žensko in moško poloblo, da dihata v kairosu, ki ne mine, ki traja kot večna ljubezen, navdih.

V kulturnem programu so sodelovali z glasbo in igranjem: višji štabni vodnik Andrej Hadner – kitara in vojakinja Tamara Fajfar – vokal s pesmijo Dan ljubezni.

Premierno pa je  nastopila vokalna skupina Zvok: podpolkovnik Stanko Vedlin -pevovodja, VVU 13 r. Violeta Mesarič Jazbinšek, VVU 9. r. Katja Vlaj Godec, vojakinja Tamara Fajfar in polkovnik Samo Zanoškar s pesmima: Le ouri, le sejaj – prekmurska narodna v priredbi Jožeta Vukana in Vuštnejša ja ni – koroška narodna v priredbi Matije Tomca.

Podžupan mestne občine Maribor mag. Zdravka Luketiča je likovno razstavo odprl z besedami o vlogi ženske kot umetnice in pohvalil sodelovanje Slovenske vojske in občine tudi pri kulturnem sodelovanju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapisal: Mirko Nidorfer, prof. slov., bibl. spec.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović, 72. brigada

 

 

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh