Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Ljubljana, 29. 1. 2016 Razstavišče Knjižnično-informacijskega in založniškega centra MO RS, Vojkova 55 a, Ljubljana
A+ A-

Ljubljana, 29. 1. 2016

Razstavišče Knjižnično-informacijskega in založniškega centra MO RS, Vojkova 55 a, Ljubljana

 

»Časovni zapis v pokrajini« Nikolaja Vogla

Pred slovenskim kulturnim praznikom je Knjižnično-informacijski in založniški center v petek, 29. januarja 2016 pripravil otvoritev likovne razstave »Časovni zapis v pokrajini«  akademskega slikarja Nikolaja Vogla.

Ker je avtor od rojstva gluh, sta njegovo življenje in delo predstavila brigadir Milko Petek, pomočnik NGŠSV in galeristka Yona Merel Černe. Brigadir Milko Petek je izpostavil  pomen civilno-vojaškega sodelovanja in dejstvo, da Slovenska vojska tradicionalno podpira umetniško ustvarjalnost in vrata svojih ustanov odpira številnim umetnikom z različnih področij. Galeristka Yona Merel Černe je predstavila avtorja, njegovo slikarsko pot in delo. Ker avtorju  likovno ustvarjanje prostora in časa hkrati s spreminjanjem abstraktne zamisli v novo možnost bivanja predstavlja avtentično obliko duhovne prakse, je njegov slikarski svet zelo bogat, saj z njim nenehno išče nove odseve v vidnem svetu okoli sebe in slike uporablja kot vizualno izrazno sredstvo. Na njegovih podobah zato ni poenostavitev, vse je  natančno upodobljeno in speto v harmonično celoto, iz katere veje obla mehkost, s katero izpoveduje razpoloženje, ki ga doživlja v svoji viziji. Valovanje pokrajine in iluzija prihodnjega časa dobita s trepetajočo svetlobo v naslikanih podobah posebno mesto. S svojimi likovnimi deli nas popelje v svet svojih notranjih krajin, večplastnosti obstoja in prepleta narave in današnje  urbane dinamike sveta, ki jo z nizanjem enostavnih naravnih in geometrijskih elementov pretvarja v abstraktne igre večdimenzionalnosti.

Prireditev ob otvoritvi je povezoval Zvonko Krunić in popestril nastop tria flavt Orkestra Slovenske vojske v zasedbi Ane Šalamon, Vanje Ivanković in Klavdije Feguš .

Razstava bo na razstavišču nekdanje vojaške gimnazije na ogled do 31. marca 2016.

 

Vabljeni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh