Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Stalna razstava protokolarnih daril predsednikov RS in Predsedniška knjižnica
A+ A-

Stalna razstava protokolarnih daril predsednikov RS in Predsedniška knjižnica tudi uradno v prostorih mariborske Kadetnice 

V četrtek, 9. decembra, sta v prostorih Centra vojaških šol v mariborski Kadetnici generalna sekretarka Urada predsednika RS Nataša Kovač in poveljnik Centra vojaških šol mag. polkovnik Vilibald Polšak, podpisala dogovor o medsebojnih pravicah in obveznostih v zvezi s hrambo in uporabo daril, knjižničnega gradiva in foto albumov, ki sta jih prejela v dar predsednika Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek in dr. Danilo Türk.

 

Protokolarna darila obeh predsednikov RS so tako postala del muzejske zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske, kjer so bila v enem delu razstavljena že od marca 2014. V mariborski Kadetnici, kjer sicer domuje Center vojaških šol, so sedaj darila na ogled obiskovalcem, ki lahko vsak delovni dan med 9. in 15. uro obiščejo Kadetnico in Vojaški muzej SV. V letu 2015 je Kadetnico obiskalo preko štiri tisoč obiskovalcev. Na razstavi si je mogoče ogledati več kot sto daril, med njimi kar nekaj replik pomembnejše svetovne kulturne dediščine.

Prav tako bo za obiskovalce v prostorih knjižnice Kadetnice na ogled tudi Predsedniška knjižnica, kjer bo uporabnikom v čitalnici omogočena uporaba knjižničnega gradiva Predsedniške knjižnice. Čez čas bo mogoče do nje dostopati tudi preko knjižničnega sistema Cobiss.

Stalna razstava predsedniških daril in možnost uporabe knjižničnega gradiva je rezultat želje Urada predsednika RS v mandatu predsednika republike Boruta Pahorja, da se darila in knjige, do sedaj hranjena v uradu, ustrezno strokovno obdelajo, hranijo in so stalno na ogled čim širši javnosti.

Fotografije: desetnik Boštjan Pogorevc, Center vojaških šol

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh