Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Odprtje fotografske razstave Cirila Ambroža V objemu najstarejše trte in odprtje nočne čitalnice KIZC v Kadetnici, torek, 10. 11. 2015
A+ A-

Ciril Ambrož je že skoraj štiri desetletja zapisan fotografiji.

Doma je iz Vičancev, zaposlen na Srednji gradbeni šoli. S fotografijo se ukvarja že dobrih 35 let in je doslej imel že preko 15 razstav.

Več kot 2.000 njegovih fotografij pa je objavljenih v različnih revijah, knjigah, koledarjih, prospektih, razglednicah. In njegova tematika je razpoložljivost narave, kot je rekel avtor:  se vsede pod kak trsek v goricah in čaka uro ali dve, ko se njegova duša, narava, svetloba uglasita v nek podarjeni trenutek in takrat ta posvečeni trenutek ujame fotografski zapis v trajen spomin za današnje in poznejše rodove.

Konec minulega leta je izšla monografija čarobnih fotografij znamenite mariborske štiristoletne trte, posnetih skozi vse letne čase. Častitljivo starko je v objektiv ujel Ciril Ambrož, ki že dolga leta s prstom na sprožilcu fotoaparata sledi vsakdanjim podobam, zlasti narave in goric v rodni Prlekiji. Pred dvema letoma so ga na Zavodu za turizem Maribor Pohorje povabili, naj spremlja življenje mariborske priletne trte od pomladne rezi do trgatve in spanja pod zimsko odejo. Kot kleni Prlek iz vinorodnih krajev, ki krasijo večji del njegovega bogatega fotografskega opusa, se je povabilu z veseljem odzval, dasiravno je bil končni izdelek načrtovanega projekta zavit v nedoločeno meglico. Po dveh letih dela, ko se je nabralo fotografij že za nekaj knjig, sta z nečakom Jurijem Ovnom, ki je oblikoval že nekatere Cirilove knjige, pripravila izbor fotografij, ki jih je Jurij nato uredil in oblikoval v digitalni obliki. Manjkala so le še besedila k Večnosti zapisane trte, ki jih je dodal Stane Kocutar. Od tu do tiskane izdaje monografije je bila pot nadvse kratka.

In s temi fotografijami najstarejše trte se predstavlja v kadetnici Marbor.

Podžupan Mestne občine Maribor mag. Zdravko Luketič je v svojem pozdravnem govoru izpostavil velik pomen ohranjanja slovenske kulturne dediščine, h čemur prispeva tudi Slovenska vojska in velikega pomena in ponosa za mesto Maribor kulturnih dogodkov, ki se odvijajo v vojaškem protokolarnem objektu Kadetnice.

Poveljnik CVŠ polkovnik mag. Vilibald Polšak je poudaril izobraževalni pomen CVŠ pri razvoju Slovenske vojske in k temu lahko veliko prispeva tudi odprtje nočne čitalnice KIZC v Kadetnici, ki so jo svečano odprli podžupan mestne občine Maribor mag. Zdravko Luketič, poveljnik CVŠ polkovnik mag. Vilibald Polšak in predsednica Društva bibliotekarjev Maribor mag. Branka Kerec.

V kulturnem programu so sodelovali varovanci Varstveno delovnega centra Polž Maribor in študenti Izobraževalnega centra Piramida Maribor.

Razstavljene so tudi številne knjige, kjer so fotografije fotografa Cirila Ambroža in promocijski material Zavoda za kulturo Maribor – Hiša stare trte, za katere je posnel sklop fotografij stare trte.

Po členu 56a Hišnega reda Vojaškega objekta Kadetnica je sprejeto:

”Kot nočna čitalnica se uporablja računalniška učilnica v prostoru Dp/3. Namenjena je slušateljem in kandidatom na izobraževanju v vojaških šolah. Odprta je v ponedeljek, torek, četrtek, petek od 15.00 do 7.00, v sredo od 17.00 do 7.00, po potrebi tudi v dela prostih dneh od 7.00 do 22.00. Ključ za nočno čitalnico se nahaja pri dežurnem CVŠ. Uporabniki nočne čitalnice se pri dežurnem CVŠ vpišejo v evidenco uporabe.”

Zapisal in foto: co. Miroslav Nidorfer, prof. slov., bibl. spec.

 

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh