Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Domov bom šel … umetniški performans ob 70. obletnici 2. svetovne vojne
A+ A-

V Kadetnici Maribor je v torek, 29. 9. 2015 bila z umetniško izpovedjo, zgodbo počaščena 70. obletnica 2. svetovne vojne, ki jo je pripravil avtor projekta Miroslav Nidorfer iz Knjižnično informacijskega založniškega centra v sodelovanju z umetnico Renato Močnik iz Društva bibliotekarjev Maribor, ki je pripravila umetniško inštalacijo ob desetih platanah v angleškem parku Kadetnice. V umetniškem programu je sodelovala tudi plesalka Edita Čerče iz Plesne izbe Maribor in pevka Tamara Fajfar iz Vojašnice generala Maistra. 

Gradivo za razstavo so prispevali iz Vojaškega muzeja SV in avtorica razstave. 

Razstava ilustrira pesmi slovenskih pesnikov, ki so ustvarjali med 2. svetovno vojno in kasneje ter s svojo umetniško besedo klicali k miru. Pesmi so z žico pripete na mogočne platane angleškega parka Kadetnice. Ilustrirajo jih postavitve, ki na svojstven način prikazujejo umetniško dojemanje posameznih besedil.

Gre za večplasten prikaz dogajanj oz. izsekov iz življenja v obdobju 2. svetovne vojne in povojnega časa. Tako se skozi celotno postavitev kažejo na eni strani groza, sovraštvo, smrt in na drugi upanje, ljubezen, življenje ...

Umetnica s posameznimi postavitvami, ki ilustrirajo pesmi, nagovarja obiskovalca, buri njegovo domišljijo, ga sili k razmišljanju in povezovanju. Hkrati mu pušča povsem odprto pot, da si posamezne prizore razlaga v skladu z lastnim dojemanjem sveta.

Na koncu je udeležence pozdravil in nagovoril ter se zahvalil nastopajočim poveljnik CVŠ polkovnik mag. Viljem Polšak.

Po umetniškem performansu je sledilo predavanje dr. Blaža Torkarja z naslovom: Modri vragi na Slovenskem. Tema, ki še ni povsem raziskana in govori o ameriških vojakih v Coni A v času od 1945 do 1947.

Besedilo: co. Miroslav Nidorfer, prof., bibliotekarski spec.

Foto: desetnik Boštjan Pogorevc

 

  

   

  

  

  

    

 

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh