Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Celotna založniška dejavnost
A+ A-

srecno

Srečno na poti

Izšla je nova, posodobljena brošura Srečno na poti. Vsebuje nasvete za pripadnike SV, ki odhajajo na mirovne operacije, službovanje ali šolanje v tujino, in njihove svojce. V času zaposlitve in razvijanja kariere v SV se od pripadnika lahko zahteva, da iz različnih razlogov prevzame dolžnost, zaradi opravljanja katere je za daljše ali krajše časovno obdobje ločen od svojcev in prijateljev. Pogosto imamo pri tem v mislih pripadnike, ki so napoteni na območja kriznih žarišč, kjer se vključujejo v mirovne operacije, vse več pa je tudi takih, ki dela in naloge opravljajo v mednarodnih poveljstvih ali so napoteni na šolanje v tujino, kamor jih družina ne more spremljati.

Brošura bo oktobra izšla tudi v tiskani obliki.

 

 

stres

Stres in travma

Izšla je nova, posodobljena brošura Stres in travma. Večina pripadnikov Slovenske vojske se v času službovanja in razvijanja kariere v SV slej ko prej sreča tudi z odhodom na mirovno operacijo. Sodelovanje SV na različnih območjih kriznih žarišč po vsem svetu je vse obsežnejše in naloge vse bolj obremenjujoče in zahtevnejše. Pripadniki in njihovi svojci se ob tem srečujejo tako s težavami, povezanimi z odhodom kot tudi z negotovostjo glede naloge. Ob pripravljanju brošure sta avtorici imeli v mislih predvsem pripadnike, ki se zaradi narave svojega dela srečujejo s situacijami in okoliščinami, s katerimi se večina nas običajno v življenju nikoli ne sreča. Vendar se v situaciji, ki od nas zahteva več, kot zmoremo, lahko znajde vsakdo od nas, zato so informacije v nadaljevanju namenjene vsem, ki iščejo pomoč zase ali pa želijo biti v pomoč, ko oporo potrebuje kdo od bližnjih.

Brošura bo oktobra tudi v tiskani obliki.

 

zvest boguMolitvenik slovenskega vojaka
(evangeličanske veroizpovedi)

»Molitvenik slovenskega vojaka« je publikacija, ki se z leti delovanja Vojaškega vikariata bogati in dopolnjuje. Molitvenik slovenskega vojaka (evangeličanske veroizpovedi) je sestavljen iz osnovnih molitev tako katoliške kot evangeličanske cerkve. V njem so zbrane tudi različne molitve, ki so nastale na misijah in se nanašajo na različne situacije, v katerih se pripadnik SV lahko znajde. Primeren je tudi za priprave na prejem zakramentov in oblikovanje različnih slavij, tako na delovnem mestu kot misijah in v domačem okolju.

 

 

 

prodorProdor v Posočju leta 1917: zmaga konceptov, moralne in bojne moči

Izšla je elektronska različica vojnozgodovinske študije Prodor v Posočju leta 1917: zmaga konceptov, moralne in bojne moči avtorjev dr. Blaža Torkarja in ppk. Mihe Kuharja. Delo se poglablja v analizo delovanja nemških, avstro-ogrskih ter italijanskih enot v 12. soški ofenzivi. Beremo o vojaški analizi geografskega prostora Zgornjega Posočja, vojaških in političnih razmerah v Evropi leta 1917, pripravah na 12. soško ofenzivo, sestavi in premiku enot 14. armade na soško bojevališče, stanju v italijanski 2. armadi, vojskovalni moči nemške vojske, nemškem stilu vodenja in poveljevanja ter razvoju taktike prodora.

 

 

 

naslovnica optiPriročnik za podčastnika Slovenske vojske

KIZC Centra vojaških šol je izdal elektronsko različico Priročnika za podčastnika Slovenske vojske, ki ga je iz prevodov izbrane literature, osebnih učnih gradiv in petnajstletnih izkušenj v profesionalni podčastniški karieri sestavil višji praporščak Matej Praznik. Priročnik je namenjen vojakom in podčastnikom Slovenske vojske na vseh voditeljskih dolžnostih, od vodij posadk in skupin do brigadnih enotovnih podčastnikov, pa tudi inštruktorjem in učiteljem v sistemu vojaškega izobraževanja in usposabljanja.

 

 

 

vzgodVojaška zgodovina št. 21

Izšla je nova številka zbornika Vojaška zgodovina, ki prinaša drugi del prispevkov, ki so bili predstavljeni na znanstvenem simpoziju Priprave na vojno in vojna leta 1991 na Slovenskem, ki ga je ob petindvajsetletnici pripravil Vojaški muzej Slovenske vojske 21. junija 2016. Prvi članek nas seznani s tem, kako je v osamosvojitveni vojni leta 1991 Republika Slovenija uporabila instrumente nacionalne moči. V drugem članku izvemo, kako je povezana Sun Cujeva teorija zmage brez prelivanja krvi z osamosvojitveno vojno. Predstavljeni so problemi reorganizacije Teritorialne obrambe Ljubljanske pokrajine v letih 1990 in 1991, sledi pa še prispevek o delovanju občinskega upravnega organa Ormož med vojno leta 1991. Objavljeni so tudi spomini dveh dolgoletnih aktivnih pripadnikov Teritorialne obrambe, na koncu pa so predstavljene aktivnosti slovenskih muzejev in galerij pri pripravi razstav o osamosvajanju Republike Slovenije in poteku vojne za Slovenijo leta 1991.

 

 

molitvenikMolitvenik slovenskega vojaka

Molitvenik je publikacija, ki jo Vojaški vikariat z leti delovanja bogati in dopolnjuje. Sestavljen je iz osnovnih molitev katoliške cerkve ter različnih molitev, ki so nastajale na misijah in se nanašajo na različne situacije (rojstvo otroka, molitev za ženo, za poveljnika, na mirovni misiji, ob izgubi soborca ipd. ), v katerih se pripadnik SV lahko znajde.

 

 

 

 

 

Vojaškošolski zbornik12. številka Vojaškošolskega zbornika

Pred nami je 12. številka Vojaškošolskega zbornika, kjer so predstavljene tri najboljše zaključne naloge 21. generacije višjega štabnega šolanja. Teme nove številke se dotikajo sodobne vloge specialnih sil, vpliva bojnega stresa na vojaka in problematike preverjanja usposobljenosti večje enote s strani manjše (nosilne) enote. 

 

 

 

 

 

20let20 let v službi miru

20 let sodelovanja Republike Slovenije v mednarodnih operacijah in na misijah. Namen zbornika je prikazati razvoj sodelovanja predstavnikov RS v mednarodnih operacijah in misijah, od prve napotitve do danes.

 

 

 

 

 

 

Vojaškošolski zbornik11. številka Vojaškošolskega zbornika

Izšla je 11. številka Vojaškošolskega zbornika. V zborniku, ki je namenjen izobraževanju in obveščanju o dosežkih in izkušnjah na področju vojaškega izobraževanja, usposabljanja in izpopolnjevanja, so predstavljene izbrane zaključne naloge 20. generacije slušateljev Višjega štabnega tečaja Poveljniško-štabne šole.

 

 

 

 

 

Mali priročnik za sprejemanjeMali priročnik za sprejemanje odločitve

Priročnik razlaga načela in razlike, ki nastajajo na različnih ravneh odločanja. Pripadnike SV želi naučiti ali spomniti, kaj je odločanje in kako deluje miselni proces na različnih ravneh ter prepoznati razlike pri procesih odločanja na osebni, neposredni in posredni ravni, pa tudi višje.

 

 

 

 

Nazaj  Nazaj 

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh