Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Izpis gradiva
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Naslov:Sistem varovanja osebnih zdravstvenih podatkov v Slovenski vojski : zaključna naloga
Avtorji:Ciglič, Bojan (Avtor)
Grozde, Jože (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Specialistično delo
Tipologija:2.10 - Specialistično delo
Organizacija:ŠČ - Šola za častnike
Opis:V zaključni nalogi sem pregledoval dokumente s področja varovanja osebnih podatkov. Pri tem sem se osredotočil zlasti na občutljive osebe zdravstvene podatke. To občutljivo področje se v ZDA in Evropi precej razlikuje, saj se tudi zasebnost pojmuje različno. Na področju varovanja osebnih podatkov je sprejetih vrsta zakonov, ki se med seboj dopolnjujejo. Posameznik ima zelo velike pravice in je vdor v njegovo zasebnost pogosto lahko povod za spor. Zlasti občutljivo je delo z osebnimi zdravstvenimi podatki posameznika, ki lahko bistveno vpliva tudi na uporabo teh podatkov v raziskovalne in znanstvene namene. V Evropski uniji so v ta namen sprejeli Evropske smernice za zdravstvene delavce o zaupnosti in zasebnosti v zdravstvu. Naši zakoni in pravilniki so zelo podobni kot so evropski in tudi izhajajo iz istih stališč, ki veljajo za varovanje zasebnosti posameznika, kot so evropska. Varovanje zasebnosti pripadnikov Slovenske vojske kot tudi varovanje pacientovih osebnih zdravstvenih podatkov v naši ustanovi je na visokem nivoju. Ta nivo nam omogočajo tudi urejeni prostori za hranjenje in urejanje zdravstvene dokumentacije. V kolikor bi prišlo do zlorabe varovanja osebnih zdravstvenih podatkov, bi bilo to zaradi človeškega faktorja.
Ključne besede:osebni podatek, občutljlvi osebni podatki, upravljavec osebnih podatkov, osebna privolitev posameznika, anonimiziranje, javni sektor, zasebni sektor, blokiranje
Leto izida:2012
Založnik:[B. Ciglič]
Izvor:Novo mesto
UDK:347.18:355.415.6(497.4)(043.4)
COBISS_ID:6306254 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:5247
Število prenosov:41
Datoteke:.pdf SPEC_Ciglic_Bojan_i2012.pdf (527,29 KB)
MetapodatkiXML DC-XML DC-RDF
Področja:Gradivo ni uvrščeno v področja.
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Opis:Documents reviewed in this final thesis are mostly from the field of protection of personal data. I have focused particularly on sensitive personal health information. This sensitive area in the U.S. and Europe varies considerably due to the fact that privacy is also regarded differently. In the field of protection of personal data, a range of complementing laws have been adopted. An individual has very great rights and an invasion of his privacy can often rise to the dispute. The sensitivity of this work is in particular regarding to the personal health information of individuals who may have a significant impact on the use of these data for research and scientific purposes. In the European Union the guidelines have been accepted for healthcare professionals on confidentiality and privacy in health care. Our laws and regulations are very similar to the European legislation and also derive from the same observations applied to the protection of individual privacy. Protecting the privacy of personnel of Slovenian Armed Forces as well as the patient's personal health information in our institution is at a high level. This level is also allowed through organized space for storing and managing medical documentation. In the case of any evidence of abuse on the field of protection of personal health information, this would be due to the human factor.

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh