Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Digitalni zemljevid
Stanislav Galovec, Samo Bric, 2008

Najdeno v: osebi
Ključne besede: Slovenska vojska, vojno letalstvo, helikopterji, digitalni zemljevidi
Objavljeno: 11.11.2011; Ogledov: 7455; Prenosov: 112
.pdf Polno besedilo (1,69 MB)

3.
Zveze I : skripta
Dejan Šimat, Valdemar Mlakar, 2008

Najdeno v: osebi
Objavljeno: 11.01.2013; Ogledov: 6667; Prenosov: 580
.pdf Polno besedilo (1,96 MB)

4.
Odnos med cilji, načini in sredstvi
Stanislav Šantelj, 2022

Opis: Generalštab Slovenske vojske je oktobra 2021 izdal Predlog vojaške strategije Republike Slovenije. Namen prispevka je ugotoviti povezanost strateških ciljev, načinov in virov tega predloga z Resolucijo o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije in Obrambno strategijo Republike Slovenije. Pri strateških ciljih smo ugotovili, da so vse tri strategije med seboj jasno in pregledno povezane. Koncept vojaške strategije ni strukturiran po ciljih, zato ni mogoča preprosta in pregledna povezava med načini in cilji. Cilji bi bili bolj enakovredno obravnavani, če bi bila strategija strukturirana po ciljih. Iz strategije ni mogoče razbrati, kateri viri, sicer ambiciozno zastavljeni, so že znani, kateri so načrtovani ter kdaj bodo predstavljeni.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: cilji-načini-sredstva, vojaške strategije, predlogi, povezanost strategij
Objavljeno: 08.06.2022; Ogledov: 1443; Prenosov: 27
.pdf Polno besedilo (362,15 KB)

5.
Uporaba tehnologije pete generacije mobilnih omrežij za vojaške namene
Stanislav Šantelj, 2022

Opis: Nove tehnologije nezadržno prodirajo v človekovo življenje in življenje družbe. Odkar je bilo leta 1981 uvedeno prvo brezžično omrežje, je število mobilnih naprav naraslo v milijarde. Brezžična omrežja 4. generacije (4G) ne morejo zadovoljiti naraščajočega povpraševanja in tehničnih zahtev, zato jih postopoma nadomešča nova, peta generacija mobilnih omrežij (5G). Omrežja 5G bodo omogočila nove storitve in postala živčni sistem prihodnje povezane družbe. Na razvoj in upravljanje novih omrežij ne vpliva zgolj tehnika, temveč veliko dejavnikov. Najpomembnejši za obrambni sistem so strategije, frekvenčni spekter, standardizacija, varnost in geopolitika. Tako kot tehnične rešitve, zmogljivosti nove generacije, sistemske komponente in arhitektura omrežja so tudi dejavniki podrobno predstavljeni ter analizirani. Ker je cilj naloge ugotoviti, ali lahko tehnologijo pete generacije mobilnih omrežij uporabimo za vojaške potrebe, je poseben poudarek namenjen področjem mogoče uporabe in scenarijem. Predstavljeni so arhitekturni modeli, mogoči scenariji poveljevanja in kontrole, področja uporabe za vzdrževanje sil in njihove bojne moči ter izzivi. Vključen je pregled testiranj in projektov. 5G-omrežje ima veliko zmožnosti za uporabo v vojaške namene, ima pa tudi svoje pomanjkljivosti, ki jih je, predvsem v bojnem delovanju, treba upoštevati.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: peta generacija mobilnih omrežij, vojaška uporaba, tehnične rešitve, varnost
Objavljeno: 13.01.2023; Ogledov: 903; Prenosov: 97
.pdf Polno besedilo (3,98 MB)

6.
Učinki uporabe bojnih strupov na četo : zaključna naloga
Stanislav Brezar, 2004

Najdeno v: osebi
Ključne besede: bojni strupi, kemično orožje, toksičnost, delovanje, zaščita
Objavljeno: 21.03.2017; Ogledov: 6557; Prenosov: 670
.pdf Polno besedilo (519,53 KB)

7.
Karierni model pripadnikov zračne obrambe : zaključna naloga
Stanislav Strniša, 2013

Opis: Motivirani in strokovno usposobljeni pripadniki, pripravljeni za prevzemanje odgovornosti pri doseganju ciljev Slovenske vojske v nacionalnem in mednarodnem okolju, predstavljajo enega izmed ključnih elementov, ki je potreben za obstoj in razvoj rodu zračne obrambe. Zaključna naloga obsega predstavitev kariernega modela z vključenim sistemom napredovanja za vojake, podčastnike in častnike rodu zračne obrambe v Slovenski vojski, kriteriji za vstop v model, razvoj kariere in pridobljene kompetence za delo po izstopu iz modela. Izhodišča za izdelavo modela predstavljajo predlogi organizacijske strukture SV po transformaciji, formacije baterijske skupine lahke zračne obrambe in organov zračne obrambe v strukturi Slovenske vojske.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: karierni model, zračna obramba, kompetence, formacija
Objavljeno: 08.11.2017; Ogledov: 5307; Prenosov: 134
.pdf Polno besedilo (1004,37 KB)

8.
Uporaba brezpilotnih letalnih sistemov (BLS) v bataljonski bojni skupini
Stanislav Galovec, 2016

Opis: S konceptom sestave bataljonske bojne skupine (v nadaljevanju BBSk), se je v strukturi Slovenske vojske (v nadaljevanju SV) pojavila tudi potreba po zmogljivostih BLS. Integracija več različnih načinov pridobivanja podatkov v celoto, vključno s pridobivanjem posnetkov iz zraka, prispeva k temu, da je obveščevalna dejavnost bolj zanesljiva, kar zagotavlja boljšo informiranost o situaciji poveljniku ali kateremukoli naročniku informacije. Obveščevalna dejavnost nacionalne BBSk, povezane v integriran sistem poveljevanja in kontrole (v nadaljevanju PINK) mora biti med izvajanjem delovanj z BLS nenehno koordinirana zaradi zagotavljanja učinkovitega pridobivanja slikovnega gradiva na eni strani ter na drugi strani zaradi zagotavljanja ustrezne varnosti v zračnem prostoru. Eden od pogojev za zagotavljanje omenjenega je povezljivost vseh nacionalnih ali mednarodnih enot, ki za svoje delovanje uporabljajo zračni prostor doma ali v tujini. To lahko dosežemo le z učinkovito koordinacijo vseh zmogljivosti v sistemu PINK. Če pa hočemo doseči želeni učinek, je v prvi vrsti pomembno vzpostaviti lastno organiziranost in pravila delovanja na najnižji taktični ravni, z nedvoumnim razumevanjem le teh. Opisano je prispevek k operativni učinkovitosti BBSk.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: bataljonska bojna skupina (BBSk), brezpilotni letalni sistem (BLS), istem zračnega PINK
Objavljeno: 03.06.2020; Ogledov: 3727; Prenosov: 31
.pdf Polno besedilo (1,09 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh