Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Premikanje in razvijanje MOTČ : zaključna naloga
Leon Perčič, 2006

Opis: Motorizirana četa (MOTČ) deluje v vseh taktičnih situacijah in pogojih, zato se mora njeno premikanje in razvijanje temu tudi prilagajati oziroma se mora njen poveljnik nepretrgoma odločati za tehniko in formacijo premikanja in razvijanja. V obdelavi tematike sem se osredotočil na splošna načela, tehnike in formacije premikanja, ki praviloma veljajo za vse vrste delovanj ter nekatera druga kot so operacije v podporo miru, cestni premiki ter zbirni rajoni.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...Slovenska vojska, motorizirane čete, formacije, poveljniki, varnost...
Ključne besede: Slovenska vojska, motorizirane čete, formacije, poveljniki, varnost
Objavljeno: 24.04.2012; Ogledov: 9765; Prenosov: 136
.pdf Polno besedilo (618,81 KB)

2.
Organizacija izvidovanja v motorizirani četi : zaključna naloga
Andrej Rižner, 2006

Opis: Besedo izvidovanje takoj povežemo z izvidniki in izključno izvidniškimi enotami, vendar so bojne izkušnje različnih vojska pokazale, da se mora izvidovanje vse bolj organizirati in izvajati v delovanju bojnih enot. Pravočasna, kvalitetna in namenska informacija zagotavlja večje možnosti preživetja na bojišču. To je razlog, da poveljniki enot, različnih rodov, ne smejo prepustiti izvidovanja zgolj izvidniškim enotam in njihovim zmogljivostim. Razlogov za poglabljanje znanja s področja izvidovanja je veliko, vloga klasične izvidniške enote se spreminja, postati mora vse bolj mobilna, da lahko zadosti potrebam dinamičnih sprememb na bojišču in potrebam po informacijah enot. V nalogi sem predstavil načine izvidovanja, ki jih uporabljajo vojske zveze NATO in ki jih uporablja Slovenska vojska. Gre za preizkušene načine, ki so se pokazali kot uspešen način izvidovanja.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...Slovenska vojska, motorizirane čete, izvidovanje, patruljiranje, čete...
Ključne besede: Slovenska vojska, motorizirane čete, izvidovanje, patruljiranje, čete
Objavljeno: 23.04.2012; Ogledov: 9493; Prenosov: 105
.pdf Polno besedilo (362,60 KB)

3.
Ognjena podpora motorizirane čete (kot bojna funkcija) : zaključna naloga
Mojca Lah, 2006

Opis: NATO določa sedem glavnih bojnih funkcij, in sicer: manever, ognjena podpora, obveščevalna zagotovitev, zaščita (premičnost, oviranje, preživetje), zračna obramba, zagotovitev delovanja ter poveljevanje in kontrola. Slovenija, kot članica severnoatlatskega zavezništva, prevzema enake bojne funkcije in z njihovo integracijo poskuša doseči premoč v delovanju in doseganje odločilnih zmag.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: motorizirane čete, ognjena podpora, minometne čete
Objavljeno: 23.04.2012; Ogledov: 8827; Prenosov: 325
.pdf Polno besedilo (1,32 MB)

4.
Poveljevanje in kontrola v MOTČ : (kot bojna funkcija)
Gorazd Sagadin, 2006

Opis: Star latinski pregovor pravi, da je nevarnejša čreda jelenov, ki jo vodi lev, kot pa čreda levov, ki jo vodi jelen. Tudi v vojaških enotah, ali pa še posebej v njih, velja, da je pravilen, ustrezen in pravočasen proces vodenja, ključen za izpolnitev vsake naloge, tako v miru kot v vojni. Organizacija dela poveljnika v motorizirani četi je tista, ki podrejenim enotam daje ustrezne usmeritve, navodila, napotke o ključnih vprašanjih: kdo, kaj, kdaj, kje, kako in ne smemo pozabiti na zakaj.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...Slovenska vojska, motorizirane čete, poveljevanje, kontrola...
Ključne besede: Slovenska vojska, motorizirane čete, poveljevanje, kontrola
Objavljeno: 24.04.2012; Ogledov: 9064; Prenosov: 260
.pdf Polno besedilo (346,30 KB)

5.
Motorizirana četa v vlogi obladovanja množic : zaključna naloga
Peter Zvonc, 2006

Opis: Sodobna družba zahteva od vojske izvajanje različnih nalog. Ena od takih je vloga motorizirane čete v obvladovanju množic. Sedanji trendi nam kažejo čedalje večjo popularnost nalog teh vrst. Prihodnost bo gotovo vezana na operacijske otoke, kjer bo vojska vzdrževala red in mir, torej opravljala tudi policijske naloge. V zaključni nalogi sem skušal povzeti glavne vsebine, ki jih potrebuje motorizirana četa v vlogi obvladovanja množic. Ker je to prvenstveno policijska naloga so zahteve večinoma enake policijskim.Vsaka enota mora imeti posebno opremo in izurjeno moštvo za obvladovanje vseh postopkov, ki jih od njih zahteva določena situacija.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...izvajanje različnih nalog. Ena od takih je vloga motorizirane čete v obvladovanju množic. Sedanji trendi nam...
Ključne besede: Slovenska vojska, motorizirane čete, nemiri, množice
Objavljeno: 03.05.2012; Ogledov: 8999; Prenosov: 89
.pdf Polno besedilo (1,11 MB)

6.
Zmožnosti motorizirane čete v defenzivnem / ofenzivnem delovanju v urbanem prostoru
Nejc Haladeja, 2021

Opis: Defenzivno in ofenzivno delovanje sta osnovni vrsti bojnega delovanja, ki jih izvaja motorizirana četa. Če omenjena delovanja izvajamo v urbanem prostoru, se njihova težavnost poveča, zahteva pa se večji poudarek pri načrtovanju, pripravi in izvedbi ter pri usposobljenosti moštva. Zaradi specifičnih značilnosti urbanega prostora v katerem se prepletajo prebivalstvo, infrastruktura in zemljišče je potrebno prilagajanje ter zavedanje o prednostih in slabostih delovanja v takšnem prostoru. Poznavanje zmožnosti motorizirane čete v urbanem prostoru je zato eden izmed pomembnih dejavnikov, ki nam omogoča pravilno uporabo enote. Uspeh motorizirane čete v defenzivnem / ofenzivnem delovanjem v urbanem prostoru pa je med drugim pogojen z dobro izvedeno analizo zemljišča, opredelitvijo bojne moči ter razumevanjem učinkov oborožitvenih sistemov.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: urbani prostor, zmožnosti motorizirane čete, defenzivno / ofenzivno delovanje v urbanem prostoru, bojna moč motorizirane čete
Objavljeno: 24.08.2021; Ogledov: 2989; Prenosov: 45
.pdf Polno besedilo (893,04 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh