Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Uveljavljanje etike : študija primera Kodeksa vojaške etike Slovenske vojske
Dejan Okovič, 2010

Najdeno v: osebi
Objavljeno: 17.04.2012; Ogledov: 8092; Prenosov: 195
.pdf Polno besedilo (828,18 KB)

2.
Analiza enakovrednosti pogodbene rezerve stalnim oboroženim silam : primer Slovenske vojske
Bojan Kovič, 2010

Najdeno v: osebi
Ključne besede: rezervisti
Objavljeno: 17.04.2012; Ogledov: 7423; Prenosov: 113
.pdf Polno besedilo (620,96 KB)

3.
Vojaška disciplina : diplomsko delo
Kristina Avsenik, 2008

Najdeno v: osebi
Ključne besede: discipline, vojska, voditeljstvo, vojaška disciplina, vojaški vodja
Objavljeno: 17.04.2012; Ogledov: 7867; Prenosov: 136
.pdf Polno besedilo (391,33 KB)

4.
Palestinska država : realnost ali utopija
Karmen Kralj, 2011

Najdeno v: osebi
Objavljeno: 20.04.2012; Ogledov: 7208; Prenosov: 80
.pdf Polno besedilo (907,41 KB)

5.
6.
Pogum : njegovo zaznavanje, razvoj in vrednotenje v Slovenski vojski
Aleš Kunstelj, 2012

Opis: Odličnost sodobnih vojaških organizacij temelji na homogenih kolektivih, ki imajo enake ideale in so visoko motivirani za dosego poslanstva organizacije. Vojaške organizacije so zaradi svojih tradicionalnih okvirjev in zlasti svojega osnovnega namena povsem specifično okolje, ki zahteva od posameznika več. Sodobni posameznik, ki se želi uspešno integrirati v vojaško organizacijo in v njej delovati v duhu poslanstva, se mora preoblikovati in pred lastne interese postaviti interese organizacije, poleg tega mora biti pripravljen žrtvovati vse za cilje organizacije. Ker je to s stališča posameznika nenaravno, tega ne more storiti sam, zato mora v to preoblikovanje poseči organizacija. To magistrsko delo je študija vrednote poguma v Slovenski vojski, ki nakazuje, da pogum celo na lestvici »manj pomembnih« vrednot ne zavzema najbolj uglednega mesta. Najbolj zaznane oblike poguma so ravno najmanj verjetne, vendar očitne in ekstremne, ki izhajajo zlasti iz fizičnega žrtvovanja in tveganja. Najbolj vsakdanje oblike poguma, ki se nanašajo predvsem na pravična socialno orientirana dejanja, pa so zaznane celo kot negativne oblike obnašanja. Vzpostavitev okolja in oblikovanje razmer, v katerih bi lahko posameznik pred družbene vrednote postavil vrednote svoje organizacije, zahteva visoko profesionalnost in ekstremne napore, saj mora organizacija zamenjati vlogo »družbe«.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: vrednota, vrlina, organizacijska vrednota, pogum
Objavljeno: 10.10.2012; Ogledov: 8214; Prenosov: 103
.pdf Polno besedilo (618,32 KB)

7.
Stopnja profesionalnosti Slovenske vojske : magistrsko delo
Marko Volovlek, 2012

Opis: Slovenska vojska je na svoji dvajsetletni razvojni poti bila deležna številnih in zahtevnih procesov od obvezniške do poklicne vojske ter končno do profesionalizacije. Projekt Prehod na poklicno vojsko, dopolnjeno s prostovoljno rezervo, s kratico PROVOJ, je predstavljal temeljni proces profesionalizacije. Začel se je leta 2002 in se predčasno končal leta 2007. Postavlja se vprašanje, če so bili cilji profesionalizacije SV torej doseženi.V nalogi posebno pozornost namenjam dojemanju temeljnega poslanstva in vlogi SV, razumevanju in umeščenosti vojaške profesije, procesu profesionalizacije prek stalnega izobraževanja častniškega zbora kot nosilca vojaške profesije in odgovornega za proces profesionalizacije v celoti. V demokratičnih državah zahteva civilna družba od svojih oboroženih sil, da so profesionalne. Spremenjena vloga in nova varnostna okolja, v katerih vojaške organizacije danes delujejo, postavljajo pred častnika nove zahteve in razširjena znanja tudi na drugih področjih. Posledica tega je konvergenca vojaškega in javnega izobraževanja. Na ta način vojaška profesija postaja vse bolj uveljavljena in konkurenčna v civilnem okolju. Sistem in programi izobraževanja častnikov v SV so sicer povsem primerljivi s podobnimi v tujini,vendar pa je treba na področju povezanosti in vključenosti izobraževanja častnikov v javne sisteme izobraževanja storiti korak naprej. Slovenska vojska je z razvojem uspela doseči družbeno pričakovano stopnjo profesionalnosti, da bi profesionalizacijo vzdrževala oziroma dvignila, pa mora s tem procesom nadaljevati.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Slovenska vojska, profesionalizacija, vojaška profesija, vojaško izobraževanje, vojaško usposabljanje, častnik, strokovnost in kariera
Objavljeno: 29.01.2013; Ogledov: 11870; Prenosov: 414
.pdf Polno besedilo (1,10 MB)

8.
Teorije vzrokov sodobnih konfliktov : študija primera Pakistan
Metod Žura, 2012

Opis: Sodobni oboroženi konflikti so večplastni, prepleteni in zelo kompleksni. Različni raziskovalci navajajo različne vzroke zanje. V strokovni javnosti so se uveljavile štiri teorije vzrokov, ki jih povzema priročnik OZN z naslovom Developing Capacity for Conflict Analysis and Early Response. Te so: teorija osnovnih človekovih potreb, politična teorija, teorija odnosov in transformativna teorija. Pakistan je država, ki je nastala v procesu dekolonizacije po drugi svetovni vojni. Svojo identiteto je poudarjeno gradilana islamski religiji in proti-indijski drži. Že sam nastanek države je bil izredno krvav, zdi se, da sta bila državi v zibko položena nestabilnost innasilje. Pakistan v petinšestdesetletni zgodovini ni zdržal ozemeljske celovitosti in ni uspel zgraditi države, ki bi temeljila na stabilnem političnem sistemu, spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, pravnem redu in zagotavljanju blaginje za prebivalce. V takšnih razmerah ni presenetljivo, da so nesorazmeren vpliv na dogajanje v državi pridobile vojska, tajne službe ter od konca sedemdesetih let tudi skrajne islamske skupine. Za ponazoritev nestabilnosti Pakistana lahko postrežemo s podatkom, da trenutno v državi poteka kar šest notranjih konfliktov ter dva zunanja, z ZDA in Indijo. Glede nasilja in vpliva na varnost Pakistana prednjači konflikt med silami osrednje vlade in islamskimi skrajnimi skupinami, med katerimi izstopajo talibanske skupine. S pomočjo zgoraj omenjenih teorij so v magistrskem delu analizirani vzroki za obstoj vsakega posameznega konflikta v zvezi s Pakistanom, pri čemerse pokaže, da imajo analize, utemeljene na politični teoriji, večjo pojasnjevalno moč.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: oboroženi konflikti, islamski fundamentalizem, Pakistan
Objavljeno: 27.02.2013; Ogledov: 9982; Prenosov: 258
.pdf Polno besedilo (1,38 MB)

9.
Military and ethics
Maja Garb, 2023

Opis: Ethics is an important element of military professionalism, and a factor in military work and behaviour, especially during operations. Studies and surveys show that ethical military leaders are crucial in promoting ethical conduct within the armed forces. This article presents the work of the Science and Technology Organization’s research team on Factors Affecting Ethical Leadership, which focuses on the study of military ethics, ethical education and training, national practices of teaching ethics in the armed forces, the documentation of relevant ethical cases, and surveying the opinions of military personnel with regard to ethical military leadership.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: military leadership, ethical leaders, military ethics, ethical dilemma, Science and Technology Organization
Objavljeno: 28.09.2023; Ogledov: 1038; Prenosov: 8
.pdf Polno besedilo (357,21 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh