Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Prodor v Posočju leta 1917 : zmaga konceptov, moralne in bojne moči
Blaž Torkar, Miha Kuhar, 2018

Opis: Monografija poskuša prikazati vojaški pomen 12. soške ofenzive, ki je bila kompleksna in zahtevna vojaška operacija tako z vidika načrtovanja in organizacije kot tudi načina izvedbe. Začetna poglavja opisujejo vojaško analizo geografskega prostora Zgornjega Posočja, poleg tega pa so analizirane vojaške in politične razmere v Evropi leta 1917. Natančno so opisane priprave na 12. soško ofenzivo, sestava in premik enot 14. armade na soško bojevališče, stanje v italijanski 2. armadi, vojskovalna moč nemške vojske, nemški stil vodenja in poveljevanja t. i. auftragstaktik, gorsko bojevanje ter razvoj taktike prodora. V knjigi so natančno opisane bojne aktivnosti vojskujočih se strani, še posebno v začetnih dneh bojev, ko je ofenziva potekala na slovenskih tleh. Natačno so tudi analizirani vzroki za nemško-avstro-ogrsko zmago in italijanski poraz, predstavljena pa so še nova spoznanja o vlogi Erwina Rommla in nekaterih drugih nemških častnikov v 12. soški ofenzivi. Monografija tudi problematizira o nekaterih ustvarjenih mitih o velikem nemškem vojskovodju in nazadnje poudari, zakaj je 12. soška ofenziva tako pomembna za razvoj vojaške stroke. V tej ofenzivi je prišlo do spopada dveh različnih konceptov, dveh doktrinarnih pristopov, dveh različnih kultur poveljevanja ter vodenja enot in seveda tudi doktrin ofenzivnega in defenzivnega delovanja. Izstopala sta dva pomembna stebra, ki sta odločilno prispevala k zmagi 14. armade. Prvi je že dobro znan nemški koncept poveljevanja in vodenja auftragstaktik, ki ga današnje vojaške doktrine obravnavajo kot poveljevanje s poslanstvom oziroma namero, drugi pa predstavlja še precej neznano področje, ki ga poimenujemo »miselni manever«. To je sicer izraz, ki ga takrat niso poznali, vendar lahko ocenimo, da je bil način razmišljanja poveljnikov na vseh ravneh zelo blizu temu konceptu, ki ga danes sodobne vojske uvajajo v svoje vojaške doktrine. 12. soška ofenziva je danes opredeljena kot manevrsko vojskovanje. Pri tem se je uporabljala taktika jurišnih skupin, ki se je razvila v taktiko prodora oziroma taktiko infiltracije. »Čudež pri Kobaridu« je torej šolski primer združenega bojevanja rodov pehote in artilerije, ki ima presenetljivo podobne ali enake elemente sodobnega vojskovanja pehote.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: prva svetovna vojna, vojna taktika, soška fronta, vojne operacije
Objavljeno: 03.09.2018; Ogledov: 6344; Prenosov: 952
.pdf Polno besedilo (2,49 MB)

2.
12. soška ofenziva
Blaž Torkar, Miha Kuhar, 2019

Opis: Soško bojevališče nam omogoča izvedbo vojaških študijskih potovanj, ki so edinstvena in prepričljiva metoda posredovanja izkušenj iz preteklosti današnjim vojaškim voditeljem in gojencem vojaških akademij. Ta zgodovinska izkušnja nam neposredno na zemljišču, na katerem so potekali spopadi, daje dragoceno priložnost za strokovni razvoj vojaških voditeljev in razvija sposobnosti večdimenzionalnega razumevanja prostora. Za strokovno in objektivno izvedbo študijskega potovanja moramo poznati vire in literaturo vseh udeležencev določenega spopada, kar nam 12. soška ofenziva nedvomno omogoča.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: vojna taktika, vojne operacije
Objavljeno: 03.06.2019; Ogledov: 4872; Prenosov: 613
.pdf Polno besedilo (2,87 MB)

3.
Sinajski Slovenci v mirovni operaciji in na misiji OZN UNEF I
2020

Opis: Tematska izdaja revije Vojaška zgodovina nam ponuja pričevanja pripadnikov misij na Sinajskem polotoku v obdobju od 1956 do 1967. Odred Jugoslovanske ljudske armade na Sinaju je v letih 1956-1967 sodeloval v mirovnih enotah Organizacije združenih narodov (UNEF I) vzdolž meje med Egiptom in Izraelom (na egiptovski strani). Odpoklic čet OZN in jugoslovanskega odreda je zahteval Egipt pred začetkom junijske vojne leta 1967. Odred je bil z mirovne misije odpoklican junija leta 1967, ko je prišlo do nove vojne na Bližnjem vzhodu. Misija UNEF je pomenila prvi odhod JLA v svet in s tem tudi odhod številnih Slovencev na mirovne misije. Odred je na misiji deloval enajst let, v njej je v dvaindvajsetih rotacijah sodelovalo 14.265 vojakov, umrlo jih je osem, ranjenih pa je bilo 56 pripadnikov JLA. Jugoslovanski kontingent je predstavljal 21,5 odstotka vseh sil UNEF.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Slovenci, vojaška zgodovina, Egipt
Objavljeno: 09.09.2020; Ogledov: 5587; Prenosov: 194
.pdf Polno besedilo (7,77 MB)

4.
Vojna za obrambo slovenske suverenosti
Tomaž Kladnik, 2021

Najdeno v: osebi
Ključne besede: vojaška zgodovina, vojna za obrambo slovenske suverenosti
Objavljeno: 23.12.2021; Ogledov: 2843; Prenosov: 330
.pdf Polno besedilo (1,71 MB)

5.
Gorski strelski polk št. 2
Franci Kavčič, 2022

Opis: Avstro-Ogrska se na prihod prve svetovne vojne v takih razsežnostih ni ustrezno vojaško pripravila. Njene oborožene sile, razdeljene na skupno vojsko ter avstrijsko in madžarsko domobranstvo, so številčno, predvsem pa tehnološko zaostajale. Odločitve avstro-ogrskega generalštaba so zaradi podcenjevanja udarne moči nasprotnikovega topništva in dajanja poudarka pehotnemu bojevanju v prvih letih bojevanja privedle do velikih izgub človeških življenj, med katerimi je bilo na tisoče Slovencev, ki so služili v različnih enotah avstro-ogrske vojske. V nekaterih enotah je bila zastopanost vojakov slovenske narodnosti tolikšna, da so se imenovali »slovenski« polki. Na vseh bojiščih prve svetovne vojne so se vojaki srečevali z okoliščinami, kjer je bilo treba uporabiti veščine gorskega bojevanja, zato je avstro-ogrska vojska sistematično in načrtno ustanavljala enote za tako obliko bojevanja. Pripadniki so bili izjemno psihofizično pripravljeni in izurjeni v številnih veščinah, imeli bolj izpopolnjeno opremo in orožje, deležni pa so bili specialnih urjenj, kar je pripomoglo premagovati skrajne vremenske razmere, visoke nadmorske višine in nepreglednost terena. Pomemben dejavnik motiviranosti vojakov je bil, da je frontna črta potekala po slovenskem ozemlju, in bojevati se za lastno ozemlje je še dodatno dvigalo bojno pripravljenost. Ne glede na vse to pa so dolga leta bojevanja, izčrpanost in naveličanost vojakov, vsesplošno pomanjkanje, skupaj z novimi revolucionarnimi idejami boljševizma, rastjo narodnostne zavesti, pa tudi želji po koncu habsburške monarhije in združitvi pod novo, skupno jugoslovansko državo, leta 1918 privedli do uporov med vojaki, čemur sta tisto leto sledila tudi razpad avstro-ogrske monarhije in nastanek nove državne tvorbe, Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: svetovna vojna 1914-1918, soška fronta, Gorski strelski polk št. 2, gorsko bojevanje, upori, narodna zavest
Objavljeno: 05.07.2022; Ogledov: 11; Prenosov: 6
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

6.
Vojaško študijsko potovanje
Blaž Torkar, 2023

Najdeno v: osebi
Ključne besede: taktična vaja brez moštva, ogled bojišča, zgodovina, študija primera
Objavljeno: 02.02.2023; Ogledov: 1240; Prenosov: 135
.pdf Polno besedilo (633,10 KB)

7.
Vojska in vojaška misel
2023

Najdeno v: osebi
Objavljeno: 31.03.2023; Ogledov: 2158; Prenosov: 209
.pdf Polno besedilo (1,68 MB)

8.
The Soča breakthrough of 1917
Blaž Torkar, Miha Kuhar, 2023

Najdeno v: osebi
Ključne besede: vojna taktika, vojne operacije
Objavljeno: 11.04.2023; Ogledov: 1802; Prenosov: 201
.pdf Polno besedilo (4,13 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh