Our website uses cookies. For some of them we need your consent. Edit consent...

MoD Library and Information System

Search the digital library catalog
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Query: search in
search in
search in
search in
Work type: * old and bolonia study programme
Language:
Search in:
Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vodna bojna skupina v nalogi iskanja in reševanja : zaključna naloga
Martina Kobal, Viljem Šolar, 2007

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...bojne skupine, vodne bojne skupine, iskanje, reševanje, Slovenska vojska...
Keywords: bojne skupine, vodne bojne skupine, iskanje, reševanje, Slovenska vojska
Published: 11.11.2011; Views: 8202; Downloads: 63
.pdf Fulltext (1,11 MB)

2.
Uporaba službenih psov v Slovenski vojski s poudarkom na varovanju
Andrej Beljan, 2019

Abstract: Lahko bi zapisali, da sta človek in pes zgodovinska prijatelj. V vsem času njunega prijateljevanja je človek proučeval njegove lastnosti in naravne zmogljivosti. Oboje je s pridom izkoriščal za svoje potrebe, ki so imele skozi zgodovino različne prioritete. Vseskozi pa je bila ena pomembnejših prioritet uporaba psa za vojaške namene. V ta namen je človek psa spreminjal in prilagajal, saj je s tem dosegal boljše rezultate na bojnem polju. Večina razvitih vojska uporablja psa tudi v današnjem času in se pri tem srečujejo z izzivi, ki se razlikujejo od preteklosti. Uspešno reševanje vseh današnjih izzivov nujno zahteva pogled v prihodnost, saj nam le ta daje smernice za delo na strokovnem področju. Delo na področju vojaške kinologije, ki je usmerjeno v prihodnost, ima zagotovo smisel in perspektivo. V kolikor nam bo uspevalo zagotavljati vse segmente sodobne vojaške kinologije, bomo lahko prispevali svoj del pri zagotavljanju varnosti, kar je naš osnovni namen in cilj.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...vojaške namene, vodnik vojaškega psa, psi za iskanje, psi za varovanje...
Keywords: pes, vojaška kinologija, uporaba psa za vojaške namene, vodnik vojaškega psa, psi za iskanje, psi za varovanje
Published: 02.09.2019; Views: 7; Downloads: 3
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

3.
Bojno iskanje in reševanje (CSAR)-zmogljivosti SV
Rok Ravnak, 2020

Abstract: Bojno iskanje in reševanje je kompleksna operacija, ki zahteva uporabo posebej usposobljenih enot za iskanje in reševanje izoliranega osebja-še posebej sestreljenih letalskih posadk v bojnih razmerah, zrakoplovi, ki sodelujejo v operaciji pa morajo za to nalogo biti posebej opremljeni in oboroženi. Običajno so specializirane enote za CSAR organizirane v sklopu letalskih sil, CSAR pa predstavlja eno od ključnih funkcij za izvedbo poslanstva (core mission functions), saj je ključno za zagotavljanje morale pripadnikov letalskih sil in ohranjanje podpore domače javnosti določeni vojaški operaciji. Letalske enote SV zaenkrat s to zmogljivostjo ne razpolagajo, čeprav tudi Vojaška doktrina opredeljuje bojno iskanje in reševanje in ga uvršča med specialna delovanja Slovenske vojske. Kljub temu pa se v letalskih enotah SV že nahajajo določene zmogljivosti, ki bi jih bilo mogoče ob ustreznih manjših nadgradnjah uporabiti za naloge v sklopu bojnega iskanja in reševanja.
Found in: ključnih besedah
Keywords: bojno iskanje in reševanje, izolirano osebje, letalstvo
Published: 18.05.2020; Views: 11; Downloads: 9
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

4.
Bojni helikopterji v vlogi manevrskih sil
Aleš Gregor Ristič, 2021

Abstract: Helikopter je po zadostni tehnološki zrelosti zaradi svojih značilnih lastnosti izredne okretnosti in sposobnosti vertikalnega vzleta ter lebdenja postal zanimiv tudi za vojaške sile. Prvič je bil uporabljen v 2. svetovni vojni, od takrat pa so se njegove sposobnosti neprestano izboljševale, s tem pa so se širili tudi načini njegove uporabe. Vrh uporabe je bil dosežen v vietnamski vojni, ki je mnogokrat označena tudi kot helikopterska vojna. Po vietnamski vojni je začel razvoj vojaških helikopterjev iz različnih razlogov pešati, kljub temu pa so bili medtem razviti namenski bojni helikopterji za uničevanje tankov. Doktrina za njihovo uporabo je bila razvita z mislimi na potencialno srednjeevropsko bojišče hladne vojne, kjer bi bili uporabljeni kot uničevalci tankov in oblikovalci bojišča. V iraških vojnah se je izkazalo, da taka doktrina ni najbolj primerna, ker so helikopterji preprosto preveč ranljivi. Zato so se doktrine spreminjale in danes so bojni helikopterji uporabljeni predvsem kot izjemna ognjena in druga podpora kopenskim silam, kajti skoraj vsak helikopter lahko nastopa v več vlogah in nalogah. Temu sledi tudi Nato doktrina uporabe helikopterjev v kopenskih operacijah, katero smo sprejeli tudi v Slovenski vojski, žal pa je zaradi premajhne oborožitve naših helikopterjev ne moremo v celoti izkoristiti. Kljub temu helikopterji tudi v Slovenski vojski predstavljajo pomemben element bojne moči, ki omogoča poveljniku predvsem več manevrske svobode in izkoriščanje vseh dimenzij bojišča med delovanjem proti nasprotniku.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...vietnamska vojna, iraška vojna, transport, napad, izvidovanje, iskanje in reševanje...
Keywords: helikopter, vojaška zgodovina, doktrina, manever, vietnamska vojna, iraška vojna, transport, napad, izvidovanje, iskanje in reševanje
Published: 09.08.2021; Views: 8; Downloads: 5
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

Search done in 0 sec.
Top
www.mo.gov.si Colophon   | Cookie settings Top