Our website uses cookies. For some of them we need your consent. Edit consent...

MoD Library and Information System

Search the digital library catalog
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Query: search in
search in
search in
search in
Work type: * old and bolonia study programme
Language:
Search in:
Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Varnost na vojaških vadiščih, streliščih in poligonih Slovenske vojske
Matjaž Slak, 2019

Abstract: Slovenska vojska je v zadnjih letih ugotovila, da so pravila na področju varnosti zastarela, med seboj niso skladna in jih imamo preveč. GŠSV je ustanovil delovne skupine, katerih naloga je bila pregledati obstoječe stanje in posodobiti sistem varnosti na VVSP. Ugotovljeno je bilo, da moramo opredeliti nivoje, ki bodo sistematično skrbeli za izgradnjo, vzdrževanje in nadgradnjo sistema varnosti na VVSP. Iz teh nivojev je potrebno opredeliti strukturo enot, ki bodo tudi pravilno upravljali z VVSP. Dodatno se je posodobilo pravila z opredelitvijo treh nivojev % navodilo, pravilnik, elaborat. Na podlagi novega Navodila za streljanje v SV se je opredelilo, da morajo biti vsa VVSP v SV podrejena eni enoti in da mora obstajati organ za varnost na VVSP. Namen te naloge je opredeliti ali je bolj smiselno imeti samo enoto, ki bi bila nadrejena vsem VVSP, ali pa je bolj optimalno, da se naredita dve ali celo več takih enot. Dodatno preučuje ali je dovolj en organ za varnost na VVSP ali je bolj smiselno imeti več takih organov.
Found in: osebi
Keywords: plovnost, vzdrževanje, Mednarodna organizacija civilnega letalstva (ICAO), Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA), Evropske vojaške plovnostne zahteve (EMAR), Forum vojaških letalskih oblasti (MAWA forum)
Published: 03.09.2019; Views: 8; Downloads: 6
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

3.
Oprema pehotnega vojaka SV
Leon Perčič, 2019

Abstract: Konec hladne vojne je zaznamoval prehod z velikih armad na manjše, visoko premične in tehnološko napredne vojske. Vojak ni več zgolj posameznik v enoti, temveč je postal sistem, ki ima na sebi veliko podsistemov s katerimi izvaja bojevanje. Med slednjimi sta zlasti pomembna osebna oprema za nošenje in osebna oprema za bivanje na terenu, ki skupaj tvorita celoto vojakove opreme za uspešno in učinkovito bojno delovanje ter preživetje na bojišču. Osebna oprema za nošenje vojaku služi kot platforma v kateri se bojuje in na kateri ima vse svoje pripomočke za izvajanje boja, hkrati pa ga ščiti pred nasprotnikovimi ubojnimi izstrelki ter njihovimi drobci. Če je osebna oprema za nošenje podsistem za izvajanje bojevanja, potem je osebna oprema za bivanje na terenu podsistem za preživetje vojaka na bojišču. S to opremo je vojak zaščiten pred okoljskimi elementi, ki nanj vplivajo med njegovim počitkom oziroma rekuperacijo. Neustrezna, nefunkcionalna in nekakovostna oprema za bivanje na terenu vojaka psihofizično izčrpava, kar se lahko neposredno odraža v tveganjih pri izvrševanju njegovih nalog in izvajanju bojevanja. Takšnega stanja opremljenosti pehotnega vojaka Republika Slovenija ne sme dopustiti predvsem zaradi neprekinjenega zagotavljanja obrambne sposobnosti države in uresničevanja političnih zavez do zavezništva v okviru katerega mora izpolnjevati visoka merila povezljivosti, usposobljenosti in opremljenosti za skupno delovanje v vseh okoljskih, terenskih in bojnih razmerah. Zato je treba stalno težiti k temu, da ima vojak na voljo, skladno s tehnološkim razvojem in z zahtevanimi standardi, ustrezno osebno opremo za nošenje in opremo za bivanje na terenu. V nalogi analiziramo ustreznost opreme za nošenje in opreme za bivanje na terenu na primeru slovenskega pehotnega vojaka, ugotavljamo njene prednosti in slabosti ter na podlagi raziskanega predlagamo nabor ukrepov, ki bi jih bilo smiselno upoštevati v Slovenski vojski. Pri tem pa še vedno ostaja odprto politično in družbeno vprašanje o vlogi slovenskega pehotnega vojaka v prihodnosti in s tem povezane dileme o tem kakšna sploh bi naj bila za njega najboljša oprema?
Found in: osebi
Keywords: oprema, jopič, zaščita, osebna oprema, sistem
Published: 03.09.2019; Views: 4310; Downloads: 574
.pdf Fulltext (1,51 MB)

4.
5.
6.
Opredelitev in uporaba slovenske nacionalne moči
Valter Ilenič, 2022

Abstract: V zaključni nalogi Opredelitev in uporaba slovenske nacionalne moči smo se osredotočili na ugotavljanje, kako se Republika Slovenija loteva obravnavane vsebine v Resoluciji o strategiji nacionalne varnosti. Pri tem smo hoteli predvsem ugotoviti, ali Republika Slovenija opredeljuje nacionalno moč tako, kot jo opredeljujejo teoretiki, in ali ima opredeljena način ter namen uporabe nacionalne moči. Ugotovitve smo želeli tudi primerjati s podobnimi državami in jih preveriti pri strokovnjakih, ki opravljajo najvišje naloge na področju nacionalne varnosti v Republiki Sloveniji. Nalogo smo razdelili v pet sklopov. V prvem smo predstavili kratek razvoj teorije nacionalne moči in njeno delitev na elemente oziroma njene gradnike ter instrumente oziroma orodja za doseganje nacionalnih ciljev. Dotaknili smo se tudi teoretične opredelitve uporabe instrumentov nacionalne moči. V drugem sklopu smo opredelili velikost, regionalno umestitev in geopolitični položaj Republike Slovenije ter raziskali, kako v Resoluciji o strategiji nacionalne varnosti izraža nacionalno moč in opredeljuje njeno uporabo. V tretjem sklopu smo na enak način opredelili velikost, regionalno umestitev in geopolitični položaj Republike Hrvaške, Češke republike, Slovaške republike in Republike Litve kot primerljivih držav ter preučili, kako v svojih strategijah nacionalne varnosti izražajo nacionalno moč in opredeljujejo njeno uporabo. V četrtem sklopu smo primerjali izražanje nacionalne moči Republike Slovenije in opredelitev njene uporabe s preostalimi obravnavanimi državami. V zadnjem sklopu smo predstavili ugotovitve raziskave, opravljene s tremi strokovnjaki s področja nacionalne varnosti v Republiki Sloveniji, s katerimi smo potrdili oziroma razširili ugotovitve. Ob koncu smo podali tudi naše videnje oziroma priporočila, kako se lotiti naslednje prenove resolucije o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije.
Found in: osebi
Keywords: nacionalna moč, instrumenti nacionalne moči, elementi nacionalne moči
Published: 13.01.2023; Views: 437; Downloads: 20
.pdf Fulltext (1,29 MB)

Search done in 0 sec.
Top
www.mo.gov.si Colophon   | Cookie settings Top