Our website uses cookies. For some of them we need your consent. Edit consent...

MoD Library and Information System

Search the digital library catalog
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Query: search in
search in
search in
search in
Work type: * old and bolonia study programme
Language:
Search in:
Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Boj za Holmec 1991 : zaključna naloga
Tilen Kavčič, 2010

Abstract: Leto 1991 je za Republiko Slovenijo pomenilo konec dalj časa trajajočega življenja v skupni državi Jugoslaviji. Zgodil se je prelom z zgodovino neke države in posledično je nastala samostojna Slovenija. V okviru osamosvojitvenih procesov je bila usoda Slovencev še negotova. Za zagotovitev mirnejših časov je bilo potrebno poseči po orožju. Slovenci so stopili skupaj in se odločili braniti svoje domove v stari-novi domovini. V to zgodbo spada tudi boj za mejni prehod Holmec, ki se je 27. in 28. junija, leta 1991, odvil na Koroškem. Spopad, ki je trajal nekaj ur, se je odvil v dolini kraja Dolga Brda, tik pred državno mejo z Republiko Avstrijo, kjer stoji zgradba mejnega prehoda Holmec. Na eni strani sta bili slovenska Teritorialna obramba in milica, ki sta poskušali razbremeniti oblegani mejni prehod in prisiliti k predaji pripadnike Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Ti so na drugi strani izvrševali zvezne ukaze za zasedbo mejnih prehodov. Ključna značilnost tega konflikta je prisotnost civilnih prebivalcev na bojišču, upoštevanje naravne konfiguracije zemljišča ter poveljevanje in kontrola, podprta z uporabnimi obveščevalnimi podatki.
Found in: osebi
Keywords: osamosvojitev, oboroženi boj, Holmec, teritorialna obramba, milica, Slovenija, 1991
Published: 13.04.2012; Views: 10141; Downloads: 400
.pdf Fulltext (2,70 MB)

2.
Uporaba izvidniških enot na taktični ravni
Tilen Kavčič, 2016

Abstract: Slovenska vojska (SV) je eden od ključnih aparatov, ki je na voljo državi za ohranjanje njene neodvisnosti in nedotakljivosti. Zato se v nalogi ukvarjamo z enotami SV, ki so namenjene zaznavanju in zaščiti pred grožnjami v okolju delovanja. Takšne so obveščevalno-izvidniške enote, ki so sicer tesno povezane z zagotavljanjem informacij za proces sprejemanja odločitve. V nadaljevanju tako teče beseda o vlogi izvidniških enot SV, spremembah, ki jih je na tem področju pustila transformacija, vključili pa smo tudi krajšo predstavitev izvidniških enot tujih vojska. Ob koncu predstavimo možnost preoblikovanja izvidniških enot glede na ugotovljeno stanje varnostnih elementov. Upoštevaje zmogljivosti SV, podamo zaključke, ki služijo kot podlaga konstruktivni razpravi in ukrepom za izboljšanje stanja.
Found in: osebi
Keywords: taktična raven, obveščevalno-izvidniško področje, izvidniške enote, Slovenska vojska
Published: 29.05.2020; Views: 4066; Downloads: 25
.pdf Fulltext (434,78 KB)

3.
Dejavnosti Slovenske vojske za omogočanje delovanja zavezniških sil
Tilen Kavčič, 2023

Abstract: Slovenska vojska predstavlja zmogljivost nacionalne obrambe in sodeluje v Severnoatlantskem zavezništvu kot partner v sistemu kolektivne obrambe. S svojimi dejavnostmi in zmogljivostmi predstavlja instrument vojaške moči v državi. Primarno zagotavlja obrambo nacionalnih meja in opravlja funkcijo odvračanja groženj teritorialni celovitosti in suverenosti. Slovenska vojska z organizacijo, usposabljanjem in opravljanjem svojega poslanstva, oblikuje svojo identiteto. Njen osrednji del predstavlja kopenska domena, ki tvori bojno moč. Vloga Slovenske vojske v zavezništvu izhaja iz dejavnosti lastnih kopenskih sil, ki po obsegu spadajo med lahke in srednje. Naloge, ki jih takšne sile zaradi svojih značilnosti opravljajo v več nacionalnem in več zvrstnem okolju, so prehodnega tipa oziroma zagotavljanje bojne podpore. V združenem bojevanju, kjer se taktični načini delovanja hitro menjavajo, so sile za omogočanje teh delovanj ravno sile prehodnega tipa. Slovenska vojska izvaja dejavnosti, ki omogočajo delovanja zavezniških sil. V tej luči so načrti izgradnje novih kopenskih zmogljivosti usmerjeni v taktične enote, ki na bojišču zagotavljajo podporo manevru in bojno izvidovanje.
Found in: osebi
Keywords: omogočanje delovanja, kopensko delovanje
Published: 06.07.2023; Views: 9; Downloads: 5
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

Search done in 0 sec.
Top
www.mo.gov.si Colophon   | Cookie settings Top