Our website uses cookies. For some of them we need your consent. Edit consent...

MoD Library and Information System

Search the digital library catalog
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Query: search in
search in
search in
search in
Work type: * old and bolonia study programme
Language:
Search in:
Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Defenzivno delovanje vodne bojne skupine : izvajanje obrambe v urbanem okolju : zaključna naloga
Sašo Hajnšek, Viljem Šolar, 2007

Abstract: Današnji svet je priča vse večji urbanizaciji, koncentraciji pomembnih gospodarskih objektov v naseljih in povečevanju relativnega deleža urbanega prebivalstva, ki naj bi po napovedih OZN leta 2025 na globalni ravni predstavljalo več kot 50 odstotkov celotnega svetovnega prebivalstva. S povečevanjem mestnega prebivalstva se mesta povečujejo, zaradi pomanjkanja prostora pa vse bolj ¨zraščajo˝ ena v drugo. Takšna širitev mest pa v primeru oboroženih spopadov največkrat blokira operativne smeri in vojaškim formacijam onemogoča, da bi se mestom izognile. S tem so vojaške sile prisiljene izvajati vse večje število vojaških operacij znotraj urbanih okolij, to pa pomeni povečano prisotnost civilnega prebivalstva (neborcev) na področju, kjer poteka samo bojevanje in številnih drugih vplivov, ki jih povzroča urbano okolje. Vzporedno z rastjo (relativnega in absolutnega deleža) urbanega prebivalstva je potekal tudi razvoj, s katerim je to prebivalstvo povečalo raven človeškega razvoja1. S tem je pridobilo značilnosti in lastnosti (novosti), ki so posredno vplivale na samo bojevanje.
Found in: osebi
Keywords: Slovenska vojska, vodne bojne skupine, obramba, defenziva, urbano okolje
Published: 11.11.2011; Views: 9868; Downloads: 85
.pdf Fulltext (3,65 MB)

2.
Raid, swarming attack : zaključna naloga
Judita Klemen, 2011

Abstract: Swarming attack in raid sta napada posebnega pomena. Pri swarming attacku greza serijo koordiniranih napadov iz različnih strani in z več zaporednimi napadi. Konceptualno deli v štiri faze: lociranje sovražnika, približevanje tarči, sam napad in razpršitev, celoten postopek pa se ponavlja v več pulzih. Poznamo masovni swarming in razpršeni swarming, pri obeh pa so bistvene naslednje karakteristike delovanja: prikritost, zmožnost držanja nasprotnika na oddaljenosti in zavedanje situacije. Pri delovanju skupin so ključnega pomena avtonomnost, mobilnost, komunikacija in sinhronizacija. Namen raida je pridobiti informacije, uničiti sovražnikove objekte ali opremo, zajeti sovražnika ali osvoboditi talce, zasedanje terena pa ni ključnega pomena. Enota je organizirana na sledeč način: skupina za zavarovanje, podporna skupina, ki doseže tim. šok efekt in skupina za napad. Konča se z načrtovanim umikom. Osnovni pogoj za uspešnost raida je element presenečenja, ključnega pomena pa je načrtovanje.
Found in: osebi
Keywords: swarming attack, masovni swarming, razpršeni swarming, raid, presenečenje, swarming attack, massed swarming, dispersed swarming, raid, surprise
Published: 19.03.2013; Views: 7984; Downloads: 38
.pdf Fulltext (1,02 MB)

3.
Patrulje in patruljiranje : zaključna naloga
Matej Arbeiter, 2011

Abstract: Patruljiranje je ena izmed najzahtevnejših oblik delovanja, saj združuje tako elemente ofenzivnega in defenzivnega delovanja. Patrulje se delijo na bojne inizvidniške, znotraj teh dveh pa delimo še patrulje glede na njihove značilnosti in naloge, ki jih opravljajo. Za samo uspešno izvedbo patrulje je potrebna podrobna in dobra organizacija ter ustrezna usposobljenost, oprema inoborožitev. Na koncu vsakega opravljenega patruljiranja sledi poročilo o patrulji, kjer poveljujoči patrulje zbere skupaj s podrejenimi bistvene informacije, ki so jih pridobili in bodo v veliko korist pri načrtovanju nadaljnjih nalog nadrejenih in izvedbo naslednjih patrulj. Ključno vlogo pri izvedbi naloge ima poveljujoči patrulje, saj mora med samim patruljiranjem dobro voditi in poveljevati patrulji za uspešno opravljeno nalogo. Poveljnik mora pri izbiri formacij in tehnik patrulje sprejeti hitre odločitve glede njihovih sprememb, saj se mora pri tem prilagajati številnim dejavnikom, ki vplivajo na sam potek naloge.
Found in: osebi
Keywords: patrulja, patruljiranje, bojna patrulja, izvidniška patrulja, poročilo po patrulji, formacije za napad, patrol, patrolling, combat patrol, reconnaissance patrol, patrolling report, attack formation
Published: 20.03.2013; Views: 9297; Downloads: 181
.pdf Fulltext (677,34 KB)

4.
Patruljiranje, varnostni postanek, položaj za pritajitev, patruljna baza : zaključna naloga
Samo Likar, 2011

Abstract: Poveljnik mora imeti informacije o nasprotniku, zemljišču in ostale informacije, če ţeli uspešno uporabiti svojo enoto za predpisano nalogo in le-to uspešno opraviti. Za pridobivanje informacij se uporablja izvidniška patrulja, lahko pa se uporabi patrulja tudi za druge naloge, pri čemer se razlikuje tako po sestavi kot tudi opremi. Druga vrsta je bojna patrulja, poznamo pa še prisotnostno in sledilno patruljo. Vsem patruljam je skupno, da so v naprej načrtovane glede na namen. Tako se patrulja organizira in načrtujev naprej in v detajle. Poleg časa odhoda, trajanja, namena in organizacije, je potrebno v naprej načrtovati elemente kot so kontrolne točke,ciljno zbirno točko, varnostne postanke in podobno. V kolikor gre za dalj časa trajajočo patruljo se v naprej določi tudi pribliţen poloţaj patruljne baze. Vso to načrtovanje pa zahteva dobro poznavanje postopkov patruljiranja. Same patrulje se lahko izvajajo peš ali z vozili.
Found in: osebi
Keywords: patruljiranje, načrtovanje patrulj, varnostni postanek, ciljna zbirna točka, patruljna baza
Published: 20.03.2013; Views: 8416; Downloads: 190
.pdf Fulltext (1,27 MB)

Search done in 0 sec.
Top
www.mo.gov.si Colophon   | Cookie settings Top