Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Postopek obdelave radarskih podatkov : zaključna naloga
Miran Martinc, 2007

Opis: 16.BNZP je enota, ki zagotavlja zbiranje, združevanje in obdelavo vseh podatkov o stanju v zračnem prostoru RS in s tem zagotavlja izdelavo slike situacije v zračnem prostoru 24 ur na dan. Preko tega pa gre za neposredno skrb ohranjanja suverenosti RS in nemotenega sodelovanja z državami članicami NATO zveze. Nemoteno delo in posredovanje je možno le, če je pridobljena informacija dovolj hitra, točna in ima svojo uporabno vrednost. Glede na hitrost pridobivanja podatkov je poudarek, ne samo na zmogljivosti lastnih sredstev, ampak tudi na medsebojnem sodelovanju s sosednjimi državami.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...nadzor zračnega prostora, oborožitveni sistemi, radarski podatki, ASOC, ploti, tracki, operativnost...
Ključne besede: nadzor zračnega prostora, oborožitveni sistemi, radarski podatki, ASOC, ploti, tracki, operativnost
Objavljeno: 18.04.2012; Ogledov: 8996; Prenosov: 130
.pdf Polno besedilo (2,09 MB)

2.
Podpora enotam NZP iz zraka : zaključna naloga
Peter Cuderman, 2006

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...Slovenska vojska, zračni prostor, zračni promet, nadzor, radarski sistemi, zračna obramba...
Ključne besede: Slovenska vojska, zračni prostor, zračni promet, nadzor, radarski sistemi, zračna obramba
Objavljeno: 22.05.2012; Ogledov: 8331; Prenosov: 62
.pdf Polno besedilo (1,13 MB)

3.
Radarski sistemi : zaključna naloga
Arber Kramar, 2006

Opis: V zaključni nalogi sem obravnaval radarske sisteme, katerih uporaba je pomenila ali pomeni izreden vpliv na razplet svetovnih konfliktov, konkretno druge svetovne vojne, in vpliv na taktiko in način bojevanja vseh rodov moderne vojske. Sisteme sem opisal po kronološkem vrstnem redu. Najprej prvi v boju uporabljen radarski sistem, ki je dejansko pripomogel k razpletu bitke – Chain Home. V Nemčiji so razvili radar za zgodnje opozarjanje Freya in namerilni radar Wurzburg. Prvi pravi radar za sledenje zemljišču in natančno bombardiranje je bil angleški H2S, ki je bil tudi prvi večfunkcijski radar. Opisal sem bližinski vžigalnik, ki je spremenil način bojevanja podobno, kot ga je uporaba topov v srednjem veku in pulzno dopplerski valovodni radar, ki je bil narejen med hladno vojno. Spremljal sem razvoj radarja na bojnem letalu, ki pa še vedno ni razvil polnega potenciala, in pa analiziral današnji najbolj izpopolnjeni in najsposobnejši bojni sistem AEGIS in njegov radar AN/SPY-1. Po mojem mnenju je bil vsak od teh sistem v svojem času prelomnica, ki je poskrbela za spremembo v toku časa in dogodkov. Če katerega do teh sistemov ne bi razvili, bi se lahko zgodovina drugače pisala. Na koncu pa sem si dovolil še vpogled v prihodnost z LIDAR sistemom, ki postaja čedalje bolj podoben našemu prirojenemu senzorju – očesu.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: Slovenska vojska, zračni prostor, radarski sistemi
Objavljeno: 22.05.2012; Ogledov: 7949; Prenosov: 221
.pdf Polno besedilo (1,05 MB)

4.
Princip delovanja radarjev : zaključna naloga
Damjan Peršuh, 2006

Opis: V današnjem, zelo razvitem načinu vojskovanja, potrebujejo kopenske sile zelo hitro in zanesljivo zaščito na bojišču in podporo pred ofenzivnimi letali, helikopterji, kateri niso odkriti vse do trenutka, dokler je ponavadi že prepozno. Odgovor na to so radarji. Predstavil sem delovanje radarjev, njihovo delitev, princip detekcije,… Radarski elektronski sistemi se uporabljajo za lociranje letečih objektov izven radia vidljivosti in za določanje pozicije v prostoru le teh, s projeciranjem radijskih valov proti njim. Termin »radar« izvira iz frazeologije »radio detection and ranging«. To ime se uporablja od zavezniških sil skozi drugo svetovno vojno, kot raznoliko sredstvo, zanimivo za iskanje pozicije z radijsko detekcijo. Dasiravno je bil originalni razvoj radarja instrument vojne, radarje danes uporabljamo v širših mirnodobnih spektrih, kot navigacijske, za kontrolo zračnega prometa, spremljanje struktur meteoroloških stanj in sledenje vesoljskih plovil.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...arji. Predstavil sem delovanje radarjev, njihovo delitev, princip detekcije,… Radarski elektronski sistemi se uporabljajo za lociranje letečih...
Ključne besede: Slovenska vojska, zračni prostor, radarski sistemi, delovanje radarjev
Objavljeno: 22.05.2012; Ogledov: 7733; Prenosov: 404
.pdf Polno besedilo (916,85 KB)

5.
Določanje in izvidovanje radarskih položajev : zaključna naloga
Barbara Holešek, 2006

Opis: Izbira in določanje radarskih položajev je zapleten in večplasten proces, ki zahteva strokoven pristop do dela in predvideva daljši časovni okvir za izvedbo. Radarskega položaja ni mogoče adekvatno določiti v časovni in materialni stiski. Pravilen pristop k določanju radarskega položaja pripomore k večji učinkovitosti radarskega sistema in tako k večji bojni sposobnosti oboroženih sil. Na izbiro radarskega položaja vpliva velika količina dejavnikov, ki si vsak posebej zaslužijo in na drugi strani zahtevajo temeljito analizo in ovrednotenje. Skupek zaključkov in izbor dejanskega radarskega položaja mora biti nujno delo skupine strokovnjakov z več področij. Izbira radarskih položajev v Republiki Sloveniji je otežena zaradi velikosti same države, njenega reliefa, potencialnih smeri napada nasprotnika ter potencialnih ključnih točk napada nasprotnika. Izvidovanje radarskih položajev se izvaja tako v vojni kot v miru. V vojni gre za taktične postopke enot, v mirnodobnem času pa gre za pregled zemljišča s ciljem analize primernosti letega za postavitev določenega radarskega sistema.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...Slovenska vojska, zračni prostor, izvidovanje, nadzor, radarski sistemi, radarski položaj...
Ključne besede: Slovenska vojska, zračni prostor, izvidovanje, nadzor, radarski sistemi, radarski položaj
Objavljeno: 22.05.2012; Ogledov: 7916; Prenosov: 130
.pdf Polno besedilo (10,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh