Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
Omejevanje jedrskega širjenja na primeru Irana in Severne Koreje : magistrsko delo
Nataša Zorman, 2011

Najdeno v: osebi
Objavljeno: 18.04.2012; Ogledov: 7340; Prenosov: 66
.pdf Polno besedilo (412,88 KB)

6.
Kritična analiza na učinku temelječih operacij : magistrsko delo
Samo Smolej, 2011

Najdeno v: osebi
Ključne besede: na učinku temelječe operacije
Objavljeno: 20.04.2012; Ogledov: 7975; Prenosov: 157
.pdf Polno besedilo (642,70 KB)

7.
Artilerija v podporo brigade Slovenske vojske : zaključna naloga
Igor Iskrač, 2011

Opis: Besedilo obravnava problematiko artilerijske podpore pri bojnih delovanjih 1. brigade Slovenske vojske. V zaključni nalogi kratko in preprosto opišem to, kar povezuje artilerijski bataljon in 1. brigado Slovenske vojske pri vseh oblikah bojnega delovanja in njenem poslanstvu. Tako opišem pomembne zadeve pri načrtovanju, organiziranju in izvedbi nalog. Narejen je tudi pregled, katere dokumente in literaturo, ki dajejo teoretično podlago tej tematiki, imamo v Slovenski vojski. Opišem tudi, katera artilerijska sredstva imamo, in navsezadnje, kako naj bi skupaj izvajali naloge. V zadnjem delu je vsebina povezana tudi s pogledom na prihodnost in vizijo napredka artilerijske specialnosti v Slovenski vojski ter na izboljšanje sinhronizacije med brigado in artilerijo.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: artilerija, brigada, Slovenska vojska, artilerijski bataljon
Objavljeno: 22.01.2013; Ogledov: 10051; Prenosov: 255
.pdf Polno besedilo (1006,67 KB)

8.
Upor talibanov : med gverilo in terorizmom
Zdravko Aleksić, 2012

Opis: Magistrsko delo obravnava oblike vojskovanja talibanov, pri čemer je glavni poudarek na asimetričnem vojskovanju, v katerem gverilsko vojskovanje in terorizem predstavljata osnovno taktiko. Afganistan kljub desetletnim naporom mednarodne skupnosti postaja vse bolj nestabilna in varnostno problematična država. Talibansko uporniško gibanje od leta 2002 uspešno gradi svojo uporniško organizacijo in povečuje število vojaških aktivnosti. Svoj vpliv iz južnega in jugovzhodnega dela širi tudi v zahodni in severni del države. Čeprav je gverilsko vojskovanje značilno za uporniške skupine, je analiza vojskovanja talibanskega uporniškega gibanja pokazala, da v njihovem vojskovanju prevladujejo teroristične oblike delovanja, kar potrjuje, da v konceptu asimetričnega vojskovanja terorizem postaja vse bolj uporabljana taktična oblika. Talibani poskušajo s terorjem prisiliti prebivalstvo v podporo, saj se zavedajo, da je za dosego končnega cilja podpora prebivalstva ključna. Z uporabo asimetričnega vojskovanja se spreminjajo tudi značilnosti njihove uporniške organizacije. Ugotovitve analize vojskovanja kažejo na spremenjeno taktiko talibanov, ki so zaradi nemoči napada na mednarodne varnostne sile svoje aktivnosti usmerili predvsem v civilno prebivalstvo. Njihov način vojskovanja povzroča mednarodnim in afganistanskim varnostnim silam težave, na katere trenutno nimajo odgovora, vendar ga bo za uspešen zaključek operacije vsiljevanja miru nujno treba poiskati.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: talibani, asimetrično vojskovanje, terorizem, uporništvo
Objavljeno: 29.01.2013; Ogledov: 12296; Prenosov: 193
.pdf Polno besedilo (1,52 MB)

9.
Upravljanje kompleksnih kriz v Republiki Sloveniji
2016

Najdeno v: osebi
Objavljeno: 07.11.2018; Ogledov: 5604; Prenosov: 38
.pdf Polno besedilo (1,34 MB)

10.
Vloga Slovenske vojske pri zagotavljanju kibernetske varnosti slovenske družbe
Marko Košir, 2018

Opis: Kiberprostor1 je v nalogi predstavljen kot globalna družbeno-tehnološka domena vitalnega pomena za delovanje sodobne družbe, zato je skrb za učinkovito odzivanje na grožnje in sistematičen pristop k njegovi varnosti velik izziv tudi za Slovensko vojsko. Tako Nato kot Evropska unija (EU) sta v svojih strategijah opredelila izhodišča za ustrezno odzivanje držav članic. Predstavljene so pristojne mednarodne in slovenske področne institucije ter aktivnosti oboroženih sil ZDA, Nemčije in Avstrije kot primeri globalnega, regionalnega in lokalnega pristopa h kibernetski obrambi. Slovenija je na podlagi svoje Strategije kibernetske varnosti in Zakona o informacijski varnosti formalno uredila v nalogi opisane pogoje za ustrezno informacijsko varnost in odzivanje na kibernetske grožnje, kjer se nakazujejo možnosti za prispevek Slovenske vojske (SV) k splošni kibernetski varnosti slovenske družbe. S tem v zvezi so v nalogi nakazani možni pristopi k urejanju kibernetske obrambe v Slovenski vojski in s tem povezani izzivi kot del sestavin vojaške obrambe.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: kiberprostor, kibernetska varnost, kritična infrastruktura, kibernetska obramba, Slovenska vojska
Objavljeno: 07.01.2019; Ogledov: 5882; Prenosov: 256
.pdf Polno besedilo (1,90 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh