Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


Iskanje brez iskalnega niza vrača največ 100 zadetkov!

1 - 10 / 100
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Učne situacije v vojaškem izobraževanju in usposabljanju
Bojan Ferš, 2024

Opis: Rezultati raziskave v diplomskem delu jasno potrjujejo tako pomembnost uporabe učnih situacij v vojaškem izobraževanju in usposabljanju kot tudi priprave kataloga učnih situacij pri usposabljanju novih izvajalcev vojaškega izobraževanja in usposabljanja. Sistematična uporaba učnih situacij omogoča bolj strukturiran in učinkovit učni proces, kar vodi k boljši vključenosti udeležencev in izboljšanju učnih rezultatov, katalog učnih situacij pa je dragocen vir informacij in praktičnih primerov, ki novim izvajalcem olajšajo pripravo in izvedbo učnega procesa. Na podlagi teh ugotovitev lahko sklepamo, da učne situacije in katalog učnih situacij aktivno prispevajo k doseganju ciljev vojaškega izobraževanja in usposabljanja, zlasti v smislu pridobivanja poklicno specifičnih kompetenc. Z njihovo uporabo se zagotavlja boljša pripravljenost kadra za izvajanje nalog in odgovornosti v vojaškem okolju, kar ima pomembne implikacije za operativno učinkovitost vojske in varnost države. Te ugotovitve poudarjajo pomen kontinuiranega razvoja metodologije vojaškega izobraževanja ter implementacije učnih situacij kot ključnega elementa v izobraževalnem procesu vojaškega osebja.
Ključne besede: učne situacije, učni procesi, kompetence, didaktične oblike
Objavljeno: 28.06.2024; Ogledov: 4; Prenosov: 1
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

2.
Izzivi pri popolnjevanju z uniformami in ostalo vojaško opremo
Boštjan Prelogar, 2024

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na izzive in prakse, povezane s popolnjevanjem z uniformami in opremo v Slovenski vojski. V njem smo sistematično primerjali prakse popolnjevanja tako znotraj vojaškega okolja kot tudi z drugimi povezanimi organizacijami, kot sta Policija in Civilna zaščita. Namen raziskave je bil preučiti obstoječe prakse ter identificirati potencialne izboljšave, da bi sistem popolnjevanja optimalno prilagodili potrebam Slovenske vojske. S podrobno analizo so se razkrile prednosti in slabosti različnih pristopov, s poudarkom na iskanju rešitev pa smo odkrili načine, kako preseči nekatere izzive, povezane s popolnjevanjem, in s tem povečati učinkovitost, pripravljenost ter zadovoljstvo pripadnikov vojske.
Ključne besede: popolnjevanje, optimizacija
Objavljeno: 27.06.2024; Ogledov: 3; Prenosov: 1
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

3.
Nadzor oborožitve v mednarodnem okolju in vloga podčastnika pri podpori procesov – študija primera
Gorazd Pečnik, 2024

Opis: V diplomskem delu smo se posvetili nadzoru oborožitve kot dejavnosti, za katero smo menili, da je bistvena za zagotavljanje miru v mednarodnem okolju. V začetnem delu smo predstavili razloge za nastanek Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in oba za Slovenijo najpomembnejša mehanizma za izvajanje nadzora oborožitve, Dunajski dokument iz leta 2011 in Mednarodno pogodbo o odprtih zračnih prostorih. V osrednjem delu smo opisali standarde pri izvedbi nadzora oborožitve kot pogoju za uspešno zagotavljanje preglednosti in varnosti. V študiji primera smo podrobneje analizirali dva oborožena konflikta in procese nadzora oborožitve, s katerimi je mednarodna skupnost poskušala rešiti nastali položaj, ter ugotovili, da vsi poskusi rešitve ne obrodijo miru ali stabilnosti. Natančneje smo se tudi posvetili procesom nadzora oborožitve, v katerih ima vlogo podčastnik kot član inšpekcijskega tima. Izvedli smo prav tako primerjalno analizo vloge podčastnikov v tujih enotah za nadzor oborožitve v evropskem prostoru. Ugotovili smo, da po sestavi niso vse enote za nadzor oborožitve enake in ne vidijo vse pomena podčastnikov na enak način, hkrati pa, da je pomembno, da je podčastnik, ki dela v nadzoru oborožitve, že izkušena in izoblikovana oseba s celo vrsto kompetenc.
Ključne besede: nadzor oborožitve, Dunajski dokument 2011, Mednarodna pogodba o odprtih zračnih prostorih, podčastniki nadzora oborožitve, inšpekcijski timi
Objavljeno: 27.06.2024; Ogledov: 5; Prenosov: 2
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

4.
Sodobno ročno protioklepno orožje za večkratno uporabo
Primož Kodrič, 2024

Opis: Protioklepno orožje se je skozi zgodovino razvijalo skupaj s tanki, kot sredstvo za boj proti grožnji oklepnih vozil. Razvoj ročnega protioklepnega orožja se je začel na začetku prve svetovne vojne, ko so se pojavila prva oklepna vozila, predhodniki današnjih tankov. V začetkih razvoja so vojaki kot ročno protioklepno orožje uporabljali protitankovske puške, ki so sčasoma postale neučinkovite. Sledila je uporaba protitankovskih topov, katerih slabost pa je bila premičnost. Z razvojem sodobnejšega ročnega protioklepnega orožja se je povečala premičnost enot. Pri tem se je venomer kazal razvoj ročnega protioklepnega orožja, ki je potekal sočasno z razvojem novih oklepnih vozil. Ročno protioklepno orožje se je razvilo do te stopnje, da je postalo večnamensko, s čimer se je povečala njegova uporabnost. Danes pa je razvoj protioklepnega orožja usmerjen v protioklepne raketne sisteme.
Ključne besede: ročno protioklepno orožje, zgodovina, večkratna uporaba, tanki, netrzajni topovi, ročni netrzajni minometi, ročni netrzajni raketometi
Objavljeno: 27.06.2024; Ogledov: 4; Prenosov: 1
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

5.
Izobraževanje in usposabljanje podčastnikov
Lucijan Čuk, 2024

Opis: Slovenska vojska izvaja vojaško izobraževanje in usposabljanje za podčastnike na različnih ravneh. Nosilec vseh izobraževanj in usposabljanj je Center vojaških šol, ki s svojo organiziranostjo zagotavlja celovit potek teh izobraževanj in usposabljanj. Podčastniki opravljajo Osnovno vojaškostrokovno izobraževanje in usposabljanje in Dopolnilno vojaškostrokovno izobraževanje in usposabljanje. Dopolnilno se deli še na nadaljevalno, funkcionalno in dodatno vojaškostrokovno izobraževanje in usposabljanje. Nadaljevalno vojaškostrokovno izobraževanje in usposabljanje skladno z Navodilom o programskem oblikovanju in spremljanju kakovosti vojaškega izobraževanja in usposabljanja v Slovenski vojski upošteva kurikularna priporočila zveze Nato in izobraževalnega sistema v Republiki Sloveniji.
Ključne besede: kurikuli, Natov referenčni kurikul za podčastnike
Objavljeno: 26.06.2024; Ogledov: 3; Prenosov: 2
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

6.
Vojaška logistika
Simon Lužar, Nastja Puhar, Silvo Lozinšek

Objavljeno: 17.06.2024; Ogledov: 3; Prenosov: 2
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

7.
Kopensko delovanje Slovenske vojske
Teja Monika Rajh, Zoran Leskovšek, Jure Repina

Objavljeno: 17.06.2024; Ogledov: 4; Prenosov: 4
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

8.
Koordinacija združenih ognjev in učinkov v SV
Tine Setnikar, Martin Ličen, Matej Arbeiter

Objavljeno: 14.06.2024; Ogledov: 1; Prenosov: 1
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

9.
Organizacija in izvajanje strelskega urjenja z orožjem
Žigmond Balog, Martin Bevc, Mojca Flerin Drevenšek

Objavljeno: 14.06.2024; Ogledov: 2; Prenosov: 1
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

10.
Vojaška logistika
Matevž Šešet, Dušan Pavli, Slavko Mrkun

Objavljeno: 14.06.2024; Ogledov: 2; Prenosov: 2
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh