Our website uses cookies. For some of them we need your consent. Edit consent...

MoD Library and Information System

Search the digital library catalog
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Query: search in
search in
search in
search in
Work type: * old and bolonia study programme
Language:
Search in:
Options:
  Reset


Search without a query returns a maximum of 100 hits!

1 - 10 / 100
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Military balancing for future conventional arms control agreements in Europe
William Lippert, 2024

Abstract: Kvalitativna ocena konvencionalnega vojaškega ravnovesja med Natom in Rusijo je lahko podlaga za morebitne sporazume o nadzoru nad konvencionalnimi silami (CAC) v Evropi. Članek obravnava metode za ocenjevanje zmogljivosti sil in vojaškega ravnovesja; sledijo predlogi za posodobitev metod, ki izhajajo iz spoznanj o nedavnih spopadih, trendih in razvoju vojaških zmogljivosti. Pri tem predstavlja model ponderirane statične analize sil za oceno vojaškega ravnovesja, ki se lahko uporabi za sporazume CAC, t. i. kvantitativni pristop k nadzoru nad konvencionalnimi silami (QuACAC). Ta lahko pripomore k zmanjšanju nesoglasij med pogajalskimi stranmi in omogoči prilagajanje sporazumov CAC.
Keywords: vojaško ravnovesje, nadzor nad konvencionalnimi silami, rusko-ukrajinska vojna, pokonfliktni sporazumi
Published: 24.04.2024; Views: 257; Downloads: 9
.pdf Fulltext (451,77 KB)

2.
Prestige, humiliation and saving face: national identity and great power politics
Hanna Samir Kassab, 2024

Abstract: Članek zagovarja tezo, da je dinamika prestiža in ponižanja sila na sistemski ravni, ki oblikuje vedenje držav. Če psihološki dejavnik povežemo s strukturnim realizmom, ugotovimo, da močnejša, kot je država, bolj si lahko prizadeva, da bi preteklo ponižanje odpravila z agresivnimi dejanji, s katerimi si prizadeva za prestiž. Tako želi ponovno potrditi svojo moč in status, da bi izbrisala preteklo ponižanje in dosegla prestiž tudi na račun drugih. Obravnavani bodo trije zgodovinski primeri: izbris versajske pogodbe s strani nacistične Nemčije, kitajsko stoletje ponižanja in širitev Severnoatlantske zveze v Vzhodno Evropo proti Rusiji. V prispevku bo nato opredeljeno vedenje, ki omogoča tekmecu, da ohrani prestiž in se izogne ponižanju kot način za deeskalacijo napetosti.
Keywords: varnost, vojna, konflikti, konstruktivizem, teorija
Published: 24.04.2024; Views: 257; Downloads: 8
.pdf Fulltext (468,44 KB)

3.
20 years of the Republic of Slovenia in Nato: some impressions about a tiny part and the whole
Igor Kotnik-Dvojmoč, 2024

Abstract: Smart states, through alliances, synergistically enhance the capacity, readiness, responsiveness, resilience, sustainability and interoperability of their instruments of national power. NATO is constantly continually responding in a multidimensional way to changing security threats and operational circumstances, including by updating and upgrading concepts, plans and measures. The Alliance is also an opportunity for self-reflection; not to judge in retrospect, but to prevent mistakes in the future. We need to discuss honestly why we might be elsewhere, as had been desired and planned, but at the same time, despite our small size, we could be more courageous in pursuing different and original solutions.
Keywords: instruments of national power, small states, defence capabilities, military build-up
Published: 18.04.2024; Views: 250; Downloads: 7
.pdf Fulltext (513,91 KB)

4.
Nato@75 – the future of the Atlantic Alliance in tumultuous times
Fritz Rademacher, 2024

Abstract: This article takes an in-depth look at the Atlantic Alliance as it is approaching its 75th anniversary. It analyses the prevalent strategic environment in which NATO operates, with its multiple risks and rivalries; and addresses the main elements on its agenda as it manages the numerous challenges to Euro-Atlantic security and defence of today and tomorrow. To this end, it offers insights into NATO’s main efforts in such areas as deterrence and defence, Ukraine, partnership, enlargement, transatlantic relations, resilience, upholding and protecting the international rules-based order, emerging and disruptive technologies, and climate change and security.
Published: 18.04.2024; Views: 228; Downloads: 3
.pdf Fulltext (447,84 KB)

5.
Putin's dilemma: Russia and the Slavic dimension of Nato enlargement
Andrej Benedejčič, 2024

Abstract: The potential weaponization of Slavdom is a poorly researched topic in the literature on hybrid warfare, despite the Slavic dimension of NATO after several rounds of enlargement. Part of the reason is the traditionally reserved attitude of Russian authorities to the Slavic idea, which runs counter to the idealized supranational character of Russia and can incite domestic ethnic populism. Even though Moscow has not used this instrument so far, the historical record shows that it could do so at a later stage if its very existence is at stake. The instrumentalization of Slavic identity therefore requires attention, not only as an impending threat, but also as a potential catalyst for change on the Russian side.
Keywords: hybrid warfare, Slavdom, Nato enlargement
Published: 18.04.2024; Views: 256; Downloads: 3
.pdf Fulltext (563,90 KB)

6.
Uvodnik
Liliana Brožič, 2024

Keywords: obrambna politika, nacionalna varnost, varnostni izzivi, geopolitika
Published: 18.04.2024; Views: 267; Downloads: 5
.pdf Fulltext (359,88 KB)
This document has many files! More...

7.
Dejavnosti Ministrstva za obrambo Republike Slovenije na področju zelenega prehoda
Robert Šipec, Srečko Kravcar, Ines Osterc, Ljubomir Vasilevski, 2024

Abstract: Podnebne spremembe imajo pomemben vpliv na varnostno situacijo. Tudi v mednarodnem okolju so prepoznane ne le kot okoljevarstveni, temveč tudi kot varnostni izziv. Podnebne nepredvidljivosti se kažejo v političnih, gospodarskih, družbenih in varnostnih posledicah. Mednarodna skupnost si prizadeva za krepitev podnebne odpornosti, saj to hkrati pomeni tudi preprečevanje potencialnih okoliščin za eskalacijo konfliktov. Globalna strategija EU (2016) poudarja, da je obvladovanje tveganj, povezanih s podnebnimi spremembami, ključnega pomena za varnost in blaginjo Evrope. Oborožene sile bodo morale biti v prihodnje še bolje pripravljene na delovanje v skrajnih podnebnih razmerah. Da to ne bi vplivalo na njihovo operativno učinkovitost, morajo zmanjšati emisije toplogrednih plinov in odvisnost od fosilnih goriv. Naravne nesreče, ki jih povzročajo podnebne spremembe, postajajo vse pogostejše, njihova intenziteta pa vse večja, zato bodo oborožene sile vedno bolj pomembne pri zagotavljanju humanitarne pomoči in podpore ob nesrečah ter izrednih dogodkih. Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije in Slovenska vojska si že dolgo prizadevata za doseganje ciljev iz podnebnih ambicij Evropske unije. To vključuje področje izboljšanja energetske učinkovitosti, energetske sanacije infrastrukturnih kapacitet, zmanjšanje ogljičnega odtisa, izboljšanja trajnostne mobilnosti, ozaveščanje, izobraževanje itn. Ministrstvo opravlja tudi aktivno vlogo pri povezovanju znanja in idej s področja trajnostnih politik, saj sodeluje v številnih projektih ter domačih in mednarodnih delovnih skupinah, kjer se oblikujejo rešitve za »zeleno« in hkrati tudi varno prihodnost. Ključ do uspeha na področju zelenega prehoda je, da obrambni sistem postane okolju prijaznejši in učinkovitejši obenem. Zato je ministrstvo pomemben operativni deležnik, ki soustvarja prihodnost na področju učinkovitega ravnanja z energijo ter se zaveda pomena »zelene« prihodnosti. Poleg vsakodnevnega operativnega opravljanja svojih nalog želi na prihodnost vplivati tako s svojim delom in aktivnostmi kakor tudi z zgledom.
Keywords: klimatske spremembe, zeleni prehod, oborožene sile, ogljični odtis
Published: 16.04.2024; Views: 262; Downloads: 5
.pdf Fulltext (208,23 KB)

8.
Deset let pozneje
Miha Šlebir, 2024

Abstract: Islamska država Iraka in Levanta je junija 2014 sprožila večjo vojaško ofenzivo in v le nekaj dneh zavzela obsežno območje v severnem Iraku, vključujoč mesto Mosul. Pri tem je maloštevilna in lahko oborožena vojska islamskih borcev v beg poslala številnejše in bolje oborožene branilce. V prispevku smo skušali pojasniti izid spopada in izluščiti glavne dejavnike, ki so prispevali k uspehu napadalcev na eni oziroma kolapsu branilcev na drugi strani. Metodološko je prispevek zasnovan kot študija primera vojaške operacije.
Keywords: Islamska država Iraka in Levanta, Mosul, vojaška strategija
Published: 16.04.2024; Views: 282; Downloads: 4
.pdf Fulltext (181,12 KB)

9.
Umetna inteligenca v vojaškem izobraževanju in usposabljanju
Jasna Fedran, 2024

Abstract: Slovenska vojska in znotraj nje Center vojaških šol sta, tako kot številne izobraževalne ustanove, postavljena pred dejstvo, da izobraževalne cilje dosežeta s pomočjo novih izobraževalnih tehnologij in se modernizirata z uvajanjem umetne inteligence. Za Slovensko vojsko kot sistem je bistveno, da aktivno spremlja prizadevanja na področju umetne inteligence v izobraževanju in usposabljanju, tako na nacionalni kot na evropski ravni, ter kontinuirano vrednoti njen potencial in ocenjuje tveganja. Pomembno je, da se pred začetkom uvajanja umetne inteligence ustrezno poduči o njeni kritični, učinkoviti in etični uporabi v vojaškem izobraževalnem okolju, dejavno sodeluje s slovenskimi ter sorodnimi tujimi izobraževalnimi, znanstvenoraziskovalnimi in razvojnimi ustanovami, se ustrezno opismeni in praktično usposobi. Le tako se bodo usvojeno znanje ter izkušnje drugih strok in držav s področja umetne inteligence v izobraževanju in usposabljanju ustrezno prenesli na vse ravni Slovenske vojske, v prvi vrsti na Center vojaških šol, katerega primarno poslanstvo je kakovostno vojaško izobraževanje in usposabljanje ter izvajanje znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti. Tako bo Slovenska vojska prispevala k uresničitvi enega izmed pomembnih razvojno-usmerjevalnih ciljev, ki se nanaša na oblikovanje sodobnejšega sistema vojaškega izobraževanja in usposabljanja ter odraža verodostojnost izobraževalne, znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti na področju vojaške znanosti kot sistema vojaških ved.
Keywords: vojaško izobraževanje in usposabljanje, znanstvenoraziskovalna dejavnost in razvoj, etična načela, vojaške vede
Published: 16.04.2024; Views: 393; Downloads: 31
.pdf Fulltext (254,14 KB)

10.
Vpliv digitalizacije na vojaško delovanje, poveljevanje in odločanje
Pavel Vuk, 2024

Abstract: Prispevek kritično obravnava vpliv digitalizacije in tehnologije znanja, kot so internet stvari, velepodatki in umetna inteligenca, na spreminjanje vojaške organizacije ter njene prakse poveljevanja in odločanja. Poseben poudarek je namenjen tudi medsebojnemu vplivu tehnologije in večdomenskega delovanja na vojaškem področju kot ključnima pokazateljema zmožnosti prihodnjega vojskovanja, pri čemer bodo v nasprotju s preteklimi kvantitativnimi štele majhne kvalitativne razlike. Glede na razvojne trende bo prav tehnologija znanja tista, ki bo večinoma predstavljala strateško tehtnico med zmago in porazom. Brez upoštevanja in uporabe tega znanja bo vojska na bojišču že v začetku imela slabši taktični in strateški položaj, ki ga bo določalo hitro sprejemanje odločitev v kontekstu sposobnosti analiziranja velikih količin podatkov. Ta preobrazba prinaša tako možnosti kot izzive za vojaško organizacijo pri uveljavljanju naprednih tehnologij, v katerih imajo podatki vse pomembnejšo vlogo. Prispevek ponuja razmislek o uporabi dveh novih konceptov: digitalnega poveljevanja s poslanstvom in digitalnega odločanja.
Keywords: velepodatki, umetna inteligenca, internet stvari, vojaška organizacija, digitalno poveljevanje s poslanstvom, digitalno odločanje
Published: 16.04.2024; Views: 348; Downloads: 6
.pdf Fulltext (299,21 KB)

Search done in 0 sec.
Top
www.mo.gov.si Colophon   | Cookie settings Top