Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Izpis gradiva
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Naslov:Geopolitična determiniranost Slovenske vojske : oblikovanje večnacionalnih sil na območju zahodnega Balkana
Avtorji:Pečnik, Tanja (Avtor)
Furlan, Branimir (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Specialistično delo
Organizacija:PŠŠ - Poveljniško-štabna šola
Opis:Slovenija se zaveda svojega geopolitičnega prostora in možnosti. To se odraža tudi v nekaterih dokumentih Ministrstev za obrambo in zunanje zadeve. Po osamosvojitvi se je Slovenija skušala tako geografsko kot politično oddaljiti od držav nastalih na območju, ki ga danes poznamo kot Zahodni Balkan. Večina naporov je bila usmerjena v članstvo v Evropski uniji in zvezi Nato. Skladno z državno usmeritvijo je bila v isto smer orientirana tudi Slovenska vojska. Ta si je znanje in izkušnje pridobivala tako v državah Zahodne Evrope kot ZDA kot na mednarodnih operacijah in misijah pod okriljem OZN, Nata, EU in tudi OVSE. Z umiritvijo razmer na tleh nekdanje Jugoslavije in opredelitvijo držav nastalih na tem območju, da postanejo članice Partnerstva za mir in v prihodnosti Nata (Hrvaška je že članica, Srbija pa si za zdaj tega ne želi) in Evropske unije so se za Slovenijo in Slovensko vojsko znova odprle možnosti, da tem državam pomaga pri pridruževanju v evro-atlantske integracije in pri reformah obrambnih sektorjev. Ena od možnih oblik pomoči v teh procesih je oblikovanje večnacionalnih sil. Slovenska vojska ima dovolj znaj in izkušen, da bi lahko ob ustrezni politični podpori (v Sloveniji in drugih državah zahodnega Balkana) prevzela nalogo oblikovanja takih sil.
Ključne besede:geopolitika, Slovenska vojska, zahodni Balkan, večnacionalne sile, mednarodne operacije in misije
Leto izida:2011
Založnik:[T. Pečnik]
Izvor:Maribor
UDK:355.356/.357(497.4:497-15):911.3:32(043.4)
COBISS_ID:5945038 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:6245
Število prenosov:77
Datoteke:.pdf SPEC_Pecnik_Tanja_i2011.pdf (774,94 KB)
MetapodatkiXML DC-XML DC-RDF
Področja:Gradivo ni uvrščeno v področja.
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Opis:Slovenia is aware of its geopolitical position and possibilities. Its geopolitical awareness is incorporated also in some Ministry of Defence and Ministry for Foreign Affairs documents. However, since independence Slovenia made a great effort to %separate% geographically and politically from region, now known as Western Balkan. In last twenty years most Slovenia%s efforts were directed toward becoming European Union and NATO member. Slovenian armed forces followed the lead by gathering its experiences and knowledge mostly in Western Europe, USA and on different military missions and operations led by UN, NATO, EU and also OSCE. When situation in former Yugoslavia settled and at least fragile peace has been restored, new countries decided to become PfP and in the future also Nato (Croatia is already a member and Serbia does not wont to be a member, yet) and EU members. In such circumstances Slovenia and Slovenian Armed Forces sow new opportunity to support these countries in their effort to join Euro-Atlantic integrations and help them in security sector reforms. One of the options in supporting this process is by creating multinational military forces. Slovenian armed forces have enough knowledge and experiences to take lead of such military formation. However at first, political support and will (in Slovenia and in other Western Balkan countries) have to be expressed.
Ključne besede:geopolitics, Slovenian Armed Forces, Western Balkan, multinational forces, peacekeeping operations and missions.

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh