Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pravila za štabno delo
2019

Opis: Pravila za štabno delo opredeljujejo dolžnosti in pravice poveljnikov ter organov, ki jih podpirajo pri sprejemanju vsakodnevnih in tudi zahtevnih bojnih odločitev.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...vojska, vodenje, odločanje, vojaški štabi, vojaška poveljstva, Slovenska vojska...
Ključne besede: vojska, vodenje, odločanje, vojaški štabi, vojaška poveljstva, Slovenska vojska
Objavljeno: 29.03.2019; Ogledov: 6308; Prenosov: 1081
.pdf Polno besedilo (2,24 MB)

2.
Odločitveni model za ocenjevanje kandidatov za šolo za častnike
Matjaž Ogrinc, 2011

Opis: Diplomsko delo se loteva postopka izbora najprimernejših kandidatk in kandidatov za šolanje na Šoli za častnike Slovenske vojske. Izbor je zapleten proces, saj le pravilno izbran in usposobljen častniški kader zagotavlja kvalitetno delo v Slovenski vojski in hkrati dviguje njen ugled doma in po svetu. Cilj naloge je razvrstitev in izbor najprimernejših kandidatov, ki sodelujejo na selekciji in bodo napoteni na šolanje v Šolo za častnike. Problem smo rešili z izgradnjo modela za večparametrsko odločanje. Odločitveni model je predstavljen z izbranimi kriteriji, ki so najbolj pomembni za končno oceno in razvrstitev kandidatov. Pri modeliranju večparametrskega modela smo uporabili metodo za večparamtrsko odločanje Kepner-Tregoe, katero smo prenesli v elektronsko preglednico programa MS Excel. Odločitveni model za ocenjevanje častnikov Slovenske vojske omogoča vrednotenje in analizo končnih ocen ter s tem izbor najprimernejših kandidatov. Za preizkus pravilnosti delovanja modela smo izvedli "kaj-če" analizo.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...smo rešili z izgradnjo modela za večparametrsko odločanje. Odločitveni model je predstavljen z izbranimi kriteriji,...
Ključne besede: šola za častnike, selekcija, večparametrsko odločanje
Objavljeno: 17.09.2019; Ogledov: 5030; Prenosov: 108
.pdf Polno besedilo (1,33 MB)

3.
Načrtovanje delovanja.Tema 1: Proces bojnega odločanja "Troop leading procedures"
Robert Simonič, 2016

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...bojno odločanje, ukazi, poveljnik čete...
Ključne besede: bojno odločanje, ukazi, poveljnik čete
Objavljeno: 08.03.2022; Ogledov: 9; Prenosov: 5
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

4.
Načrtovanje delovanja. Tema 1: Proces bojnega odločanja »Troop Leading Procedures«
Robert Simonič, 2016

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...bojno odločanje, ukazi, poveljnik čete...
Ključne besede: bojno odločanje, ukazi, poveljnik čete
Objavljeno: 08.03.2022; Ogledov: 16; Prenosov: 9
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

5.
Vloga podčastnika v procesu digitalizacije poveljevanja in kontrole v Slovenski vojski
Boštjan Smeh, 2022

Opis: Zaradi vse bolj nepredvidljivega bojišča in potreb po prenosu večje količine podatkov v sodobnem času se pojavlja potreba po orodjih za izboljšanje procesa sprejemanja odločitev. Digitalizacija bojišča in posledično poveljevanje in kontrola (PINK) imajo številne prednosti, izmed katerih sta najpomembnejši večja hitrost in učinkovitost sprejetih odločitev. Osnovno načelo digitaliziranega bojišča je medsebojna povezava strežnikov, senzorjev in drugih naprav v omrežje, kjer poteka izmenjava podatkov v realnem času oziroma odvisno od nastavitve replikacije1 . Slovenska vojska (SV) je vzpostavila sodoben vojaški komunikacijsko-informacijski sistem poveljevanja in kontrole (KIS PINK) na strateški, operativni in taktični ravni. KIS PINK je namenjen za izboljšanje učinkovitosti poveljevanja in kontrole in tako za dvig bojne pripravljenosti enot SV. Namenjen je za zagotavljanje skupne operativne slike za delovanje SV v miru, ob krizah, izrednem in vojnem stanju, na mednarodnih vajah ter operacijah kriznega odzivanja. Aplikativni del KIS PINK, kot orodje vojaškega procesa odločanja (VPO), je namenjen štabom v poveljstvih enot in ima tri osnovne module. Prvi je namenjen spremljanju trenutne situacije, drugi modul je namenjen načrtovanju ter tretji upravljanju (administriranju) sistema. Modul za načrtovanje ima vsa potrebna orodja za učinkovitejšo izvedbo VPO, omogoča kolaborativno delo štaba (horizontalna linija) in vzporedno načrtovanje po liniji PINK v organizacijskih enotah (OE) Slovenske vojske (vertikalna linija).
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ... odločanje, kontrola, komunikacijsko-informacijski sistem, sistem poveljevanja in kontrole,...
Ključne besede: odločanje, kontrola, komunikacijsko-informacijski sistem, sistem poveljevanja in kontrole, podčastniki
Objavljeno: 01.07.2022; Ogledov: 14; Prenosov: 7
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

6.
Vloga, pomen in odgovornost podčastnikov v s-6 bataljonske bojne skupine
Aleš Perko, 2022

Opis: Delo obravnava vzpostavitev zmogljivosti odseka S-6, zadolženega za komunikacijsko-informacijski sistem v podpori poveljevanja in kontrole (KIS PINK). Skozi pregled in analizo smo delno predstavili organizacijsko strukturo upravljanja (menedžiranja) in ogrodne procese dela štabnih podčastnikov/podčastnic (v nadaljnjem besedilu se uporablja nevtralna oblika pisanja s kratico PČ) za zveze in informatiko na ravni bataljona/polka/Bataljonske bojne skupine (BBSk). Pri opisu dela in nalog PČ v odseku S-6 smo se zaradi časovne aktualnosti, osredotočili na svojevrstno vlogo PČ v vojaškem procesu odločanja, skozi razvoj zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine, s poudarkom na specialističnih veščinskih delih. Za interoperabilnost (angl. interoperability) BBSk z nadrejeno multilateralno sestavljeno brigado (BR), kot tudi drugimi operativnimi enotami, vključenimi v operacijo, na območju Republike Slovenije (RS) kot tudi v zavezništvu Nata/EU, je potreben celostni pristop. Vloga štabnega PČ za zveze in informatiko ima poseben pomen v procesu digitalizacije PINK v SV.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ... odločanje, poveljevanje, Bataljonska bojna skupina, odsek S-6, komunikacijsko-informacijsk...
Ključne besede: odločanje, poveljevanje, Bataljonska bojna skupina, odsek S-6, komunikacijsko-informacijski sistemi, podčastniki
Objavljeno: 05.07.2022; Ogledov: 15; Prenosov: 8
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

7.
Vpliv digitalizacije na vojaško delovanje, poveljevanje in odločanje
Pavel Vuk, 2024

Opis: Prispevek kritično obravnava vpliv digitalizacije in tehnologije znanja, kot so internet stvari, velepodatki in umetna inteligenca, na spreminjanje vojaške organizacije ter njene prakse poveljevanja in odločanja. Poseben poudarek je namenjen tudi medsebojnemu vplivu tehnologije in večdomenskega delovanja na vojaškem področju kot ključnima pokazateljema zmožnosti prihodnjega vojskovanja, pri čemer bodo v nasprotju s preteklimi kvantitativnimi štele majhne kvalitativne razlike. Glede na razvojne trende bo prav tehnologija znanja tista, ki bo večinoma predstavljala strateško tehtnico med zmago in porazom. Brez upoštevanja in uporabe tega znanja bo vojska na bojišču že v začetku imela slabši taktični in strateški položaj, ki ga bo določalo hitro sprejemanje odločitev v kontekstu sposobnosti analiziranja velikih količin podatkov. Ta preobrazba prinaša tako možnosti kot izzive za vojaško organizacijo pri uveljavljanju naprednih tehnologij, v katerih imajo podatki vse pomembnejšo vlogo. Prispevek ponuja razmislek o uporabi dveh novih konceptov: digitalnega poveljevanja s poslanstvom in digitalnega odločanja.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: velepodatki, umetna inteligenca, internet stvari, vojaška organizacija, digitalno poveljevanje s poslanstvom, digitalno odločanje
Objavljeno: 16.04.2024; Ogledov: 503; Prenosov: 7
.pdf Polno besedilo (299,21 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh