Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Spremenjene funkcije oboroženih sil srednjeevropskih držav po hladni vojni : zaključna naloga
Igor Cebek, 2011

Opis: Spremenjenje funkcije oboroženih sil (OS) srednjeevropskih držav po hladni vojni so predmet proučevanja pričujočega dela, ki je najprej zahtevalo, kar seda jasno definiranje pojma "srednje evropsko" oziroma Srednje Evrope in njenih gospodarskih, kulturnih in nenazadnje varnostno-političnih značilnosti. Po koncu hladne vojne se v Evropi in svetu dogajajo pomembne spremembe na področju varnosti in še posebej percepciji nevarnosti - zaznavanje novih, kompleksnih in nadnacionalnih ali globalnih groženj, na katere pa se ne da odgovarjati z OS Clausewitzevega tipa. Zato so se tudi srednjeevropske države odločile za transformacijo svojih OS. Tako imajo danes že vse srednjeevropske države članice Nata t.i. ''poklicne OS'', ki so male, dobro usposobljene, visoko mobilne in sodobno opremljene. Prav vse srednjeevropske države tudi Avstrija in Švica, ki nista članici zveze Nato oziroma sta nevtralni, so spremenile funkcije svojim OS in jih tako namenile, bolj kot za izvajanje vojaške obrambe nacionalne države, za zagotavljanje mednarodne miru in varnosti.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: funkcije oboroženih sil, Srednja Evropa, postmoderne oborožene sile, transformacija oboroženih sil, kompleksne grožnje, mednarodne operacije in misije
Objavljeno: 25.04.2013; Ogledov: 10153; Prenosov: 130
.pdf Polno besedilo (1,11 MB)

2.
Organizacija in delovanje parka bojnih vojaških vozil SV : zaključna naloga
Branislav Kocijan, 2013

Opis: Vpliv svetovne krize, v zadnjih nekaj letih, se odraža tudi na delovanje oborožitvenih sil v vseh državah euro-atlantskih povezav. Skladno s tem so se odprli novi projekti v okviru mehanizmov pametne obrambe Nato (ang. Smart Defence). Med temi projekti je tudi EU projekt združevanja in souporabe zmogljivosti (ang. Pooling & Sharing - P&S), katerih namen ni le stroškovno učinkovita nabava, temveč tudi racionalizacija porabe sredstev in prilagajanjenovim izzivom. V republiki Sloveniji se vpliv recesije odraža z zmanjševanjem proračunskih sredstev v javnem sektorju in posledično radikalnega zmanjšanja deleža bruto domačega proizvoda (BDP) namenjenega za obrambo, kar pomeni, da se je razvoj in opremljanje slovenske vojske bistveno upočasnilo. Po enakih izhodiščih kot Nato, slovenska vojska razmišlja o uvedbi projekta združevanja in souporabe zmogljivosti, kateri bi lahko nadomestil premajhen obseg nekatere ključne opreme in oborožitvenih sistemov. Glavni namen je izgradnja in uporaba novih zmogljivosti v pogojih omejenih finančnih virov. Z združevanjem in souporabo so tesno povezane tudi spremembe v sistemu upravljanja parkov vozil, vzdrževanja sredstev in modularnim pristopom pri oblikovanju zmogljivosti.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: park bojnih vojaških vozil, združevanje, souporaba, pametna obramba
Objavljeno: 21.01.2015; Ogledov: 8124; Prenosov: 372
.pdf Polno besedilo (1,10 MB)

3.
Vloga Slovenske vojske pri uresničevanju zunanjepolitičnih interesov in ciljev Republike Slovenije
Aleksander Vidergar, 2018

Opis: Države svoje strateške nacionalne interese uresničujejo skozi proces zunanje politike. Pri uresničevanju lastnih zunanjepolitičnih interesov in ciljev se morajo spopadati z interesi in cilji drugih držav, pri čemer se je treba zavedati, da ima svojo vlogo tudi Slovenska vojska. Pri tem seveda ne govorimo o vojaški sili, temveč o tem, kako lahko Slovenska vojska pomaga pri uveljavljanju interesov države v mednarodni skupnosti. Ena izmed možnosti so mednarodne operacije in misije (MOM). Pri MOM gre predvsem za zagotavljanje varnosti zunaj države, ki je v tem času še toliko pomembnejša zaradi sodobnih komunikacij in predvsem migracij po vsem svetu. Sodelovanje v MOM krepi ugled in izboljšuje mednarodno podobo, položaj ter verodostojnost Republike Slovenije. Druga možnost za pomoč Slovenske vojske pri zagotavljanju zunanjepolitičnih interesov in ciljev je diplomacija, ki je orodje zunanje politike. S članstvom Slovenije v različnih mednarodnih organizacijah je predvsem pri največjih (OZN, Nato, EU, OVSE) država spoznala, da bo delo slovenskih predstavništev v teh organizacijah okrnjeno brez vojaških strokovnjakov in diplomatov, saj civilni strokovnjaki in diplomati ne morejo biti kos vsem izzivom, predvsem pa ne tistim, ki se tičejo vojaške stroke. V mednarodni skupnosti se na sodelovanje v MOM ne gleda več kot le na zagotavljanje varnosti in ugleda, temveč se pojavlja čedalje več možnosti za uresničevanje gospodarskih interesov države na območjih, kjer delujejo vojske posameznih držav v sklopu MOM. V zaključni nalogi smo preverili, kakšna je gospodarska izmenjava (izvoz-uvoz) z državami, s katerimi je Republika Slovenija skupaj s Slovensko vojsko v preteklosti sodelovala in še sodeluje v MOM.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: zunanjepolitični interesi in cilji, mednarodne operacije in misije (MOM), diplomacija, gospodarska izmenjava
Objavljeno: 24.01.2019; Ogledov: 5821; Prenosov: 43
.pdf Polno besedilo (1,33 MB)

4.
Perspektiva pehote Slovenske vojske
Damjan Slivečka, 2020

Opis: Naloga obravnava perspektivo pehote Slovenske vojske. Skozi pregled in analizo normativnih, strateških in planskih podlag ter analizo doktrinarnih zahtev pehote sem pripravil predlog oblikovanja osnovne pehotne enote za bojevanje. Srednji pehotni bataljon predstavlja osnovno enoto Srednje bataljonske bojne skupine, katera prestavlja ključen prispevek Republike Slovenije k zagotavljanju mednarodne nacionalne varnosti. Za odvračanje vojaške grožnje Republiki Sloveniji v spremenjenih varnostnih razmerah ter zagotavljanje suverenosti kopenskih meja sem predstavil predlog oblikovanja pehotne brigade SV ter možnosti vzpostavitve brigadnih bojnih skupin.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: srednja pehota, srednja bataljonska bojna skupina, vojaške zmogljivosti
Objavljeno: 13.05.2020; Ogledov: 37; Prenosov: 23
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

5.
Obveščevalna in protiobveščevalna zagotovitev kopenskega odreda za specialno delovanje kot zmogljivosti sil SV
Gašper Ločniškar, 2020

Opis: Specialne sile so v modernem, globaliziranem in tehnološko visoko razvitem okolju vedno bolj pomemben element vojaške moči držav in so zaradi organizacije, usposobljenosti in pripravljenosti za delovanje v vseh razmerah običajno uporabljene za doseganje strateških ali političnih ciljev držav oziroma zavezništev. Zaključna naloga povezuje delovanje specialnih sil z obveščevalno in protiobveščevalno podporo, ki jo specialne sile potrebujejo za delovanje. Za moderno in kompleksno varnostno okolje je značilno, da je količina razpoložljivih informacij o okolju večja, kot so jo obveščevalni sistemi sposobni obdelati preko obveščevalnega cikla. Zaradi navedenega je potrebno razumeti, da specialne sile potrebujejo celovite sisteme obveščevalne in protiobveščevalne podpore, ki jih mora zagotavljati celoten obrambni sistem. Le tako lahko specialnim silam zagotovimo pravočasne, celovite, verodostojne, specifične in podrobne informacije, ki jih potrebujejo za izvedbo nalog, ki dosegajo strateške ali politične učinke, pomembne za Republiko Slovenijo oziroma za zavezništvo Nato.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: specialno delovanje, kopenski odred za specialno delovanje, obveščevalna in protiobveščevalna podpora specialnih sil, obveščevalni cikel, ciljenje
Objavljeno: 14.05.2020; Ogledov: 25; Prenosov: 18
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

6.
Vojaška didaktika
Martin Kramar, Alfonz Cugmas, 2019

Opis: Razvojni cilji obrambnega in vojaškega področja so danes veliko bolj kot v preteklosti opredeljeni v strateških in doktrinarnih dokumentih s področja nacionalne varnosti in obrambe. V njih je z vidika sodobne vloge vojaške didaktike v vojaških organizacijah mogoče prepoznati tudi stalno krepitev pomena vojaškega izobraževanja in usposabljanja. Koncept vojaškega izobraževanja in usposabljanja je Slovenska vojska uokvirila v posebnem doktrinarnem dokumentu, ki po eni strani postavlja zelo visoke zahteve po znanju in usposobljenosti, po drugi pa potrebe po dobro utemeljenem in sodobno organiziranem sistemu vojaškega izobraževanja in usposabljanja, ki obsega izobraževanje in usposabljanje pripadnikov Slovenske vojske od posameznika, enot, poveljstev do štabov. Tako se je izobraževanje in usposabljanje razvilo tudi v pomembno empirično bazo vojaške didaktike, temelječo na dobrih praksah.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: izobraževanje, pouk, metodika
Objavljeno: 18.06.2020; Ogledov: 7465; Prenosov: 302
.pdf Polno besedilo (1,09 MB)

7.
Predlog celovite umestitve specialnih sil v strukturo Slovenske vojske
Blaž Beniger, 2021

Opis: Vloga specialnih sil postaja v današnjem kompleksnem varnostnem okolju vse pomembnejša. Specialne sile so pogosto tisti instrument države ali zavezništva, ki odločevalcem omogoča hiter, diskreten in inovativen odgovor na hibridno ali klasično vojaško grožnjo, incident ali nastajajočo krizo ter s tem podporo doseganja posebnih ciljev operativnega ali strateškega pomena. Specialne sile so običajno nosilec razvoja oboroženih sil na področju doktrine, opreme, tehnologije in usposabljanja ter vezni člen med konvencionalnimi silami, drugimi deležniki nacionalnega obrambno-varnostnega sistema ter zavezniškimi in partnerskimi akterji na območju delovanja. Ustrezna umestitev specialnih sil Slovenske vojske v po obsegu majhno, a prožno organizacijsko strukturo s funkcijsko vertikalo na taktični, operativni in strateški ravni je predpogoj za vzdržen razvoj, razmejitev pristojnosti in procesov, učinkovito linijo poveljevanja in kontrole, namensko in upravičeno uporabo zmogljivosti za obrambo in varnost Republike Slovenije ter povezovanje in interoperabilnost z zavezniki v Natu in regionalnih pobudah.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: specialno delovanje, organizacija specialnih sil, struktura specialnih sil, razmejitev procesov, poveljevanje in kontrola
Objavljeno: 04.08.2021; Ogledov: 14; Prenosov: 10
Gradivo je na voljo samo prijavljenim uporabnikom!

8.
Organizacija vzdrževanja SKOV 8x8 v tehničnih delavnicah
Alex Bobnjar, 2021

Opis: Vzdrževanje sodobnih bojnih vozil, zahteva povečanje in izobraževanje zadostnega števila strokovnega kadra za vzdrževanje, prav tako povečanje kapacitet tehničnih delavnic in modernizacijo, tako tudi nakup materialno tehničnih sredstev (MTS) za izvajanje vzdrževanja v terenskih pogojih. V zaključni nalogi je predstavljeno osnovno vzdrževanje in tehnično vzdrževanje na I. in II. stopnji srednje kolesno oklepno vozilo (SKOV) 8x8. Pravilno izvajanje vzdrževanja pa je izrednega pomena, saj bodo le funkcionalna in brezhibna vozila zagotavljala izvajanje vseh operativnih nalog za katere so namenjena. Iz analize vzdrževanja v tehničnih delavnicah, je bilo ugotovljeno, da je za učinkovito vzdrževanje potrebno zadostno število izobraženega strokovnega kadra, primernih infrastrukturnih kapacitet in MTS za podporo pri vzdrževanju. Ob načrtovanem nakupu novih bojnih kolesnih vozil (BKV) 8x8 BOXER, bi morali že sedaj pričeti s povečanjem zmogljivosti vzdrževanja za zagotovitev delovanja in operativnosti vozil v SV.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: vzdrževanje, povečanje kapacitet vzdrževanja, BKV 8x8
Objavljeno: 25.08.2021; Ogledov: 3091; Prenosov: 55
.pdf Polno besedilo (3,22 MB)

9.
Analiza stroškov v življenjskem ciklu oborožitvenih sistemov Slovenske vojske
Anton Plazar, 2022

Opis: Nakup oborožitvenega sistema običajno pomeni velik zalogaj, saj so sodobni oborožitveni sistemi zelo zahtevni in zato tudi izredno dragi. Žal strošek nakupa še zdaleč ni največji strošek, ki ga bomo plačali. Če želimo imeti in uporabljati sodoben oborožitveni sistem, moramo računati na to, da bomo poleg stroškov nakupa imeli še druge stroške. Večji del stroškov se namreč pojavi med operativno uporabo in podporo uporabe oborožitvenega sistema. Stroški v celotni življenjski dobi nekega oborožitvenega sistema, imenovani tudi stroški v življenjskem ciklu oborožitvenega sistema, so od dva- do petkrat večji od začetnega stroška nakupa oborožitvenega sistema. Pomembno je, da že pri nakupu razmišljamo o teh stroških in jih, če je le mogoče, čim bolj analiziramo. S podrobno analizo stroškov v življenjskem ciklu oborožitvenega sistema še pred nakupom lahko kljub morebitnemu višjemu začetnemu strošku nabave pozneje pri operativni uporabi prihranimo zajetno vsoto in na koncu dosežemo nižje skupne stroške v življenjskem ciklu oborožitvenega sistema.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: življenjski cikel, stroški v življenjskem ciklu, obrambni izdatki
Objavljeno: 13.01.2023; Ogledov: 1557; Prenosov: 47
.pdf Polno besedilo (1,58 MB)

10.
Vojaška infrastruktura in razvojni potenciali za njeno izboljšanje
Uroš Žibert, 2022

Opis: Vojaška infrastruktura je eden izmed pomembnih elementov vojaške zmogljivosti. Zagotavlja bistvene razmere za življenje, delo in usposabljanje pripadnikov ter podporo za delovanje. Izpostavljena je novim sodobnim varnostnim grožnjam in hitremu tehnološkemu razvoju, pri čemer mora poskrbeti za potrebe vojske, biti mora finančno vzdržna in omogočati prihodnji razvoj. Vojska mora vzpostaviti infrastrukturni razvoj, ki bo zagotovil doseganje rezultatov in ohranil odzivnost na spreminjajoče se varnostno okolje ter aktualne težnje. Slovenska vojska je na podlagi analiz in zavedanja glede stanja vojaške infrastrukture, varnostnih groženj ter hitrega tehnološkega razvoja v zadnjem načrtovanem obdobju začela intenzivne procese načrtovanja razvoja in posodobitve vojaške infrastrukture. Cilj tega je stroškovno vzdržna, optimizirana in prilagojena vojaška infrastruktura, ki bo podpirala delovanje Slovenske vojske tako zdaj kot v prihodnosti.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: vojaška infrastruktura, razvoj, zmogljivost, model, trendi
Objavljeno: 13.01.2023; Ogledov: 1707; Prenosov: 129
.pdf Polno besedilo (3,56 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh