Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Fotografska razstava Mihe Kacafure
A+ A-

Odprtje fotografske razstave Mejniki naši vsakdanji

 

V sredo, 9. septembra 2020, je v organizaciji pripadnikov Knjižnično informacijskega in založniškega centra potekalo odprtje fotografske razstave fotografa Miha Kacafura.

Razstava je vključena v Festival fotografije Maribor 2020, ki se odvija v septembru na več kot 25. razstaviščih in potekajo še predavanja, delavnice in spletni dogodki.

Kulturni program odprtja razstave je bil pred Kadetnico v angleškem parku, kjer je obiskovalce v uvodno vzdušje popeljala in očarala s plesom Maja Draguljić iz Zavoda ornament Maribor pod vodstvom Edite Čerče.

Miha Kacafura in razstavljeno delo je predstavila Urška Gačnik, kustosinja Foto galerije Stolp Maribor z naslednjimi besedami:

»Miha Kacafura se na letošnjem festivalu fotografije predstavlja z razstavo, ki nosi naslov Mejniki naši vsakdanji. Osrednji motiv razstave so črno–bele fotografije aktov. S fotografijami želi avtor v nas spodbuditi razmišljanje o mejah, ki jih ima človek v sebi. Za fotografije je izbral vsakdanje lokacije, ki pa na prvi pogled niso običajne za fotografiranje aktov. Izbrane lokacije so samoumevne in jih povezujemo samo z določenimi dejavnostmi. S postavljanjem aktov na izbrane lokacije želi Miha Kacafura vprašati gledalca: Zakaj vedno prvo gledamo z mejami v glavi? Zakaj vedno sprva pomislimo na predsodke? Zakaj bomo sprva pomislili, da akt ne spada v knjižnico? Zakaj mora biti naša lastna podoba drugačna od tiste, ki jo kažemo drugim? Zakaj moramo ločiti med dovoljenim in prepovedanim? Zakaj mora obstajati razlika med našo dušo in našo fizično zunanjostjo? Zakaj polnost ženskega akta, ki je vir življenja spada na kraj minljivosti?

Pogledi žensk so ponekod obrnjeni stran od objektiva in ujeti ob dejavnosti (npr. pri branju knjige), spet drugje pa zrejo točno v nas. Zakaj je pogled na goloto tako neprijeten? Zakaj je akt na tej v naši glavi neprimerni lokaciji, hkrati pa nas navdaja s samozavestjo in nas prepriča, da je to ravno prava lokacija? Zakaj je lahko akt npr. v afriških plemenih popolnoma vsakdanji, pri nas pa takoj opremljen s predsodkom, ker nas je tako naučila družba in ker smo bili tako vzgojeni? Zavedati se moramo, da so vse zunanje meje, npr. mejni kamni ali ograja okoli naše hiše, posledice vseh tistih mej, ki jih nosimo v sebi oz. posledica tistih mej, ki nam jih je družba vtisnila v naše življenje. Naša prva naloga je torej, da se osvobodimo mej znotraj sebe, in šele potem bomo lahko spremenili pogled na zunanje meje okrog nas. Ob takšnem razmišljanju bomo dosegli to, kar od nas pričakuje avtor: akti naj bodo tisti, ki bodo v nas zabrisali meje. Zatorej se na koncu vprašajmo: Ali ni smisel življenja obiti meje in naše življenje dojemati kot neskončno pot v neznano?«

Predsednik Fotokluba Maribor Branimir Ritonja je na kratko predstavil projekt Festivala fotografije Maribor 2020 in je s pozdravnimi besedami tudi odprl fotografsko razstavo.

Glede na ukrepe NIJZ so si udeleženci ogledali razstavo v manjših skupinah v razstavišču Kadetnice pred knjižnico.

Razstavo si lahko ogledate v prostorih KIZC v Kadetnici, Engelsova 15, Maribor med 9.00 in 16.00 uro.

Besedilo: co. Miroslav Nidorfer, prof. slov., bibl. spec., KIZC

Fotografije: Gerhard Angleitner, Fotoklub Maribor

slika 11  slika 18

slika 27  slika 34

slika 41  slika 54

slika 56

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh