Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Razstava “Metagraviton” Doroteje Dolinšek
A+ A-

Otvoritev slikarske razstave »Metagraviton« Doroteje Dolinšek
15. november 2019, KIZC MORS Ljubljana

Na razstavišču Knjižnično-informacijskega in založniškega centra v Ljubljani je v petek, 15. novembra 2019, potekala otvoritev slikarske razstave »Metagraviton« Doroteje Dolinšek. Slavnostni govornik na prireditvi, generalmajor dr. Andrej Osterman, je izrazil veselje ob gostovanju razstave, izpostavil pomen civilno-vojaškega sodelovanja na kulturnem področju in predstavil pomen enega izmed utemeljiteljev vesoljske tehnike Hermana Potočnika Noordunga. Slikarko in njeno ustvarjanje je predstavil akad. slikar Blaž Vehovar, Doroteja Dolinšek pa je obiskovalce popeljala po razstavi in jim tako približala svoje stvaritve. Prireditev, ki jo je povezovala Jelka Krošelj, je popestril tudi nastop kvarteta flavt Orkestra Slovenske vojske v zasedbi Anja Brglez Ovnik, Klavdija Feguš, Vanja Ivankovič in Ana Šalamon.

Razstava bo na ogled do 27. januarja 2019.

Vljudno vabljeni.

Fotografije: Zvonko Krunićezgif.com optimize
O avtorici:


Doroteja Dolinšek izhaja iz mlajše generacije slikark. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, je znanje izpopolnjevala v šoli umetnosti Visionart, pod mentorstvom akad. slikarja Blaža Vehovarja. Leta 2015 je pričela s študijem slikarstva na Akademiji za lepe umetnosti v Benetkah, kjer je oktobra 2019 diplomirala.

V novembru 2019 se na MORS predstavlja s samostojno likovno razstavo »Metagraviton«. Ob razvoju vesoljske tehnologije in širjenju podatkovnih baz se je smiselno spraševati, kakšno umetnost bo človek proizvajal v vesolju, o vesolju in kakšna umetnost bo v vesolju proizvajala človeka. V kontekstu kozmičnega se pojavljajo novi umetniški pristopi, vendar osrednja karakteristika raziskovanja vesolja skozi umetnost ostaja odsotnost osebne izkušnje. Tako se orientiramo po do sedaj znanih izsledkih raziskav, zvočnih zapisih, podobah zajetih s teleskopi in znanosti.

Doroteja Dolinšek z razstavo Metagraviton ponuja pregled njenega dosedanjega delovanja. Pod vplivom razvoja vesoljske tehnologije slikarka z abstraktnim jezikom išče odgovore na vprašanja, kaj se zgodi ob upodabljanju prostora, kjer aplikacija perspektive in horizonta zaradi sprememb v gravitaciji nista mogoči. Kot odgovori se v njenih delih pojavijo preoblikovani okvirji za platno, uporaba reliefa in numerični podatki kot motiv. Barv na slikarskem platnu ne pušča prosto razlitih, temveč jih uredi v geometrijski red intuitivno določenih značilnosti kozmičnega prostora. Pri tem barva simbolizira energijo in geometrija razumevanje.

Samostojne razstave

  • Chroma Cosmos, Galerija Layereve hiše, Kranj, 2016

Skupinske razstave

  • High density, Magazine del Sale, Benetke, 2018
  • Art Night Venezia, Accademia di Belle Arti, Benetke, 2018
  • trienale mladih umetnikov – Premiera 2018, Center sodobnih umetnosti Celje


Ana Brodnik, KIZC MORS.

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh