Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Bralna značka za odrasle v Slovenski vojski 2018 zaključna slovesnost
A+ A-

Pozdravljena Slovenija,

pozdravljena kot Mati!

Ko praznuješ in uživaš,

ko žaluješ in trpiš.

(Tone Kuntner)

 

 

Slovenska vojska se je letos sedmič vključila v projekt bralne značke za odrasle, ki so ga pripravili v Knjižnično-informacijskem založniškem centru MORS in tudi že četrto leto sodeluje v okviru festivala Brati gore ob mednarodnem dnevu gora (11. 12.).

S tem se pridružujemo širjenju bralne kulture ter pismenosti med Slovenci.

Za osvojitev bralne značke je bilo  predlaganih 23 naslovov. Prebrati je bilo potrebno vsaj pet knjig.

Poleg ponujenih 23 naslovov, povezanih s tematiko letošnjih obletnic: Maistrovo leto, Cankarjevo leto in 100. obletnica 1. svetovne vojne, so bralci izbirali še med drugimi naslovi.

Bralno značko je zaključilo tako 13 bralk in bralcev, ki so izpolnili bralne kartončke in jih pravočasno oddali. V akcijo so se vključili: zaposleni v Slovenski vojski (8 udeležencev), upokojenci MORS (2 udeleženca) in družinski člani (3 udeleženci). Od tega je bilo 6 žensk in 7 moških.

Zaključni prireditev Bralne značke za odrasle v Slovenski vojski 2018 in Mednarodni dan gora 2018 - BRATI GORE je potekala v torek, 11. 12. 2018, ob 12. Uri v Avditoriju generala Maistra.

Pred tem pa je bil uvodni del z orientacijskim bralnim pohodom v angleškem parku Kadetnice, ki so se ga množično udeležili iz VDC Polž.

V uvodnem predavanju in predstavitvi knjig avtorjev dr. Blaža Torkarja in podpolkovnika Miha Kuharja Prodor v Posočju leta 1917 (Ljubljana: Slovenska vojska, Center vojaških šol) in  Zadnja bitka na Soči 1917 (Celovec: Mohorjeva družba) sta prikazala svoj štiriletni raziskovalni projekt, v katerega sta vložila ogromno prostega časa, vendar je rezultat napornega dela bil poplačan z zanimanjem za obe knjigi, ki predstavljata neke vrste vodič za popotovanje po preteklosti soške fronte.

 

Knjižne nagrade in druga spominska darila so letos donirali:

Bralna značka Slovenije – ZPM, Alpska konvencija, Innsbruck, Uprava za obrambo Maribor

Vojaški muzej Slovenske vojske, Vojaški vikariat, Knjižnični informacijsko založniški center.

Knjižne nagrade je podelila namestnica vodje Uprave za obrambo Maribor Lidija Pipan Pelc.

V Maistrovem razstavišču je ob zaključku sledilo še odprtje fotografske razstave mag. Marjana Vešnarja Po soški fronti. Razstava bo na ogled vse do konca januarja 2019.

Moderator prireditve in organizator je bil Miroslav Nidorfer iz KIZC Kadetnica Maribor.

 

ezgif.com optimize

 

Zapisal:

Co. Miroslav Nidorfer, prof., bibl. spec.

Foto: des. Luka Mitrović

www.mo.gov.si Kolofon  | Nastavitve piškotkov Na vrh