Our website uses cookies. For some of them we need your consent. Edit consent...

MoD Library and Information System

Search the digital library catalog
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Query: search in
search in
search in
search in
Work type: * old and bolonia study programme
Language:
Search in:
Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Artilerija v podporo brigade Slovenske vojske : zaključna naloga
Igor Iskrač, 2011

Abstract: Besedilo obravnava problematiko artilerijske podpore pri bojnih delovanjih 1. brigade Slovenske vojske. V zaključni nalogi kratko in preprosto opišem to, kar povezuje artilerijski bataljon in 1. brigado Slovenske vojske pri vseh oblikah bojnega delovanja in njenem poslanstvu. Tako opišem pomembne zadeve pri načrtovanju, organiziranju in izvedbi nalog. Narejen je tudi pregled, katere dokumente in literaturo, ki dajejo teoretično podlago tej tematiki, imamo v Slovenski vojski. Opišem tudi, katera artilerijska sredstva imamo, in navsezadnje, kako naj bi skupaj izvajali naloge. V zadnjem delu je vsebina povezana tudi s pogledom na prihodnost in vizijo napredka artilerijske specialnosti v Slovenski vojski ter na izboljšanje sinhronizacije med brigado in artilerijo.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...artilerija, brigada, Slovenska vojska, artilerijski bataljon...
Keywords: artilerija, brigada, Slovenska vojska, artilerijski bataljon
Published: 22.01.2013; Views: 10086; Downloads: 255
.pdf Fulltext (1006,67 KB)

2.
Pomen razvijanja namenske obveščevalno - izvidniške enote Slovenske vojske : (potreba, nujnost, iluzija)
Robert Nadoh, 2012

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...obveščevalno - izvidniška enota, bataljon, brigada, raven, SIGINT, HUMINT, IMINT, podatek, informacija, tehnična...
Keywords: obveščevalno - izvidniška enota, bataljon, brigada, raven, SIGINT, HUMINT, IMINT, podatek, informacija, tehnična sredstva
Published: 12.12.2013; Views: 9464; Downloads: 356
.pdf Fulltext (1,11 MB)

3.
Ciljenje (targeting) na nivoju brigade : zaključna naloga
Jure Rosulnik, 2013

Abstract: Zaključna naloga utemeljuje potrebo po sistemski ureditvi procesa ciljenja v SV. Proces ciljenja je eden od pomembnejših procesov, ki se v zadnjih letih odvijajo znotraj Zavezništva. SV je sprejela doktrino NATO s področja ciljenja s sprejemom SVS standarda 2285 in se obvezala, da bo integrirala ciljenje v delovanje SV. V realnosti je delovanje procesov ciljenja doktrinarno še zelo nedorečeno. Zaključna naloga predstavi doktrino Zavezništva s področja ciljenja, uspešen model ciljenja na primeru brigade Kanadske vojske ter trenutno stanje na nivoju brigade SV. Na osnovi ugotovitev zaključna naloga predstavi model delovanja procesov ciljenja na strukturi nove brigade SV po transformaciji.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...ciljenje, Slovenska vojska, transformacija, brigada, Nato, kanadska vojska...
Keywords: ciljenje, Slovenska vojska, transformacija, brigada, Nato, kanadska vojska
Published: 27.10.2016; Views: 7896; Downloads: 278
.pdf Fulltext (561,65 KB)

4.
Obveščevalna zagotovitev v brigadi in polku : zaključna naloga
Matjaž Žbogar, 2013

Abstract: Obveščevalna zagotovitev je bojna funkcija, ki ima pomembno vlogo v vseh načinih delovanja brigade in polka. Poznavanje nalog in procesov, ki podpirajo obveščevalno zagotovitev je temelj njenega razumevanja. Te naloge in procesi se v različnih državah različno poimenujejo in opredeljujejo. Terminološki zapleti so zato precejšnji navkljub sprejetim doktrinarnim dokumentom zveze NATO. Brigada združuje zmogljivosti, ki omogočajo delovanje v celotnem spektru. Obveščevalna zagotovitev se mora v brigadi izvajati v celotnem obsegu. V sodobnem vojskovanju postaja informacija pomembno orožje. Ključni proces, ki upravlja z informacijami v brigadi in polku je obveščevalni ciklus. Ta predstavlja hrbtenico obveščevalne zagotovitve. Ključno vretence te hrbtenice je skupina za obdelavo podatkov in informacij.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...precejšnji navkljub sprejetim doktrinarnim dokumentom zveze NATO. Brigada združuje zmogljivosti, ki omogočajo delovanje v celotnem...
Keywords: obveščevalna zagotovitev, vojaška obveščevalna dejavnost, nadzor, izvidovanje, obveščevalni ciklus, brigada, polk, bataljonska bojna skupina.
Published: 11.11.2016; Views: 7995; Downloads: 105
.pdf Fulltext (403,14 KB)

5.
Duhovna oskrba v Slovenski vojski : zaključna naloga
Alen Debeljak, 2004

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...pregledi, Slovenska vojska, organizacijska struktura, izvajanje, 1. brigada SV...
Keywords: duhovna oskrba, zgodovinski pregledi, Slovenska vojska, organizacijska struktura, izvajanje, 1. brigada SV
Published: 21.03.2017; Views: 7507; Downloads: 184
.pdf Fulltext (292,27 KB)

6.
Modeli napredovanja brigade v stik in boj v srečanju
Gorazd Stergar, Anton Ribič, 2021

Abstract: Organizacija NATO (angl. North Atlantic Treaty Organisation) uvršča napredovanje v stik in boj v srečanju med prehodne vrst delovanja (torej tiste, ki omogočajo prehod iz ene vrste delovanja v drugo, na primer iz defenzivnega v ofenzivno), kamor spadajo še izvidovanje, varovanje, povezovanje enot, umik, prosti umik, zamenjavo enot, prečkanje in prehod skozi ovire in pohod. Napredovanje v stik je taktična aktivnost, katere namen je vzpostaviti stik s sovražnikom ali ga ponovno vzpostaviti po prekinitvi, boj v srečanju pa taktična aktivnost, do katere pride, kadar se nepopolno razvite sile med premikom srečajo s sovražnikom na nepričakovanem mestu in ob nepričakovanem času. Osrednji predmet zaključne naloge je raziskovanje značilnosti napredovanja v stik in boja v srečanju kot tiste vrste bojnega delovanja, ki jo karakterizirajo hiter razvoj situacije, kratek čas bojevanja, hiter razvoj iz bojnega razporeda v premiku v razpored za napad, iskanje šibkih točk v razporedu, iniciativnost, intenzivna uporaba manevra za doseganje odločilne prednosti in izkoriščanje uspeha. Opredelitve teoretičnih pojmov in konceptov v NATO primerjamo s tistimi v Slovenski vojski in kopenskih vojskah Združenih držav Amerike, Ruske federacije in nekdanje Jugoslovanske ljudske armade. Osredotočamo se na taktična načela in izvajanje manevra. V nadaljevanju teoretične ugotovitve preverimo na dveh zgodovinskih primerih boja v srečanju - Jelenov Žleb 1943, v katerem sta si nasproti stala bataljon Italijanske vojske in dve brigadi slovenske partizanske vojske, in Prohorovka 1943, v katerem se je Nemški II. SS oklepni korpus bojeval s silami sovjetske 5. oklepne gardne armade, oblikujemo model napredovanja sodobne šolske brigade v stik in z modeliranjem bojevanja ob upoštevanju pridobljenih teoretičnih spoznanj in zgodovinskih izkušenj ugotavljamo, kaj vpliva na učinkovitost poteka boja v srečanju. Precejšen del raziskovanja predstavljajo taktične skice v prilogah, ki pripomorejo k razumevanju konceptov napredovanja v stik in boja v srečanju.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...napredovanje v stik, boj v srečanju, brigada, taktika, bojno delovanje...
Keywords: napredovanje v stik, boj v srečanju, brigada, taktika, bojno delovanje
Published: 02.07.2021; Views: 3564; Downloads: 106
.pdf Fulltext (7,85 MB)

7.
Prava smer
2004

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...Slovenska vojska, informativni bilteni, 72. brigada, Maribor...
Keywords: Slovenska vojska, informativni bilteni, 72. brigada, Maribor
Published: 10.03.2022; Views: 3063; Downloads: 305
.pdf Fulltext (8,46 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0 sec.
Top
www.mo.gov.si Colophon   | Cookie settings Top