Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Delo artilerijske baterije v različnih zemljiščnih in vremenskih pogojih v Sloveniji : zaključna naloga
Andrej Kosič, 2011

Opis: V nalogi so opisani fizičnogeografski dejavniki, ki vplivajo na delo artilerijske baterije. Opisani so le ekstremni dejavniki, njihovi vplivi na vojaka in tehniko. Ter lastna razmišljanja, kako premagati takšne ovire, ki jih postavlja narava. Prav tako pa sem poizkušal najti odgovor na to kako takšne, dejavnike uporabiti v prid tehniki in moštvu. Prvo poglavje opisuje ekstremne zemljiščne pogoje in sicer na ravni kamnin, ter njihov vpliv na utrjevanje in premik. V drugem poglavju je predstavljen relief in sicer gorskiin kraški relief njun vpliv na delo in življenje v dveh ekstremnih tipih reliefa, ki se pojavljata na območju Republike Slovenije. V tretjem poglavju so opisani tipi prsti in njihov vpliv na premik vozil predvsem v povezavi s talno vodo. Četrto poglavje opisuje ekstremne vremenske dejavnike. Tako so v tem poglavju obravnavane nizke temperature, padavine v obliki snega in ledu ter megla in nizka oblačnost ter njihov vpliv na artilerijsko baterijo. V zadnjem poglavju pa je predstavljen vpliv gozda na artilerijsko baterijo.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...kamnine, relief, prst, gozd, vreme, premik, artilerijska baterija...
Ključne besede: kamnine, relief, prst, gozd, vreme, premik, artilerijska baterija
Objavljeno: 21.03.2013; Ogledov: 8898; Prenosov: 38
.pdf Polno besedilo (1,88 MB)

2.
Naravne nesreče v občini Postojna : diplomsko delo višješolskega študijskega programa
Martin Miklavec, 2014

Opis: Naloga v prvem delu analizira geografski prostor občine Postojna in vpliv prostora na naravne nesreče. V drugem delu razjasni vremenski ter časovni potek in razsežnost najhujše naravne nesreče, ki je prizadela občino v zadnjih stotih letih. V nadaljevanju analizira postopke in ukrepe odgovornih: župana, območnega štaba civilne zaščite in razjasni vlogo Slovenske vojske v sodelovanju pri zaščiti in reševanju. Zadnji del naloge analizira odpravljanje posledic nesreče in velikost pomoči iz tujine ter drugih delov države in vojske. Sledi sklep z ugotovitvami odgovornih organov in naše razmišljanje glede tega, kaj spremeniti, da bi v primeru vnovične takšne ali drugačne naravne nesreče pravilno in pravočasno ukrepali s ciljem zmanjšati ali preprečiti posledice za ljudi in infrastrukturo v takih primerih.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...naravne nesreče, Postojna, žled, poplave, vreme, kras, analiza...
Ključne besede: naravne nesreče, Postojna, žled, poplave, vreme, kras, analiza
Objavljeno: 25.09.2014; Ogledov: 9746; Prenosov: 526
.pdf Polno besedilo (4,14 MB)

3.
4.
Izbor mikrolokacije postavitve kompleta opreme za JRKB opazovalce (stand alone) glede na zemljišče ter meteorološke pojave in elemente : zaključna naloga
Luka Nejc Končina, 2011

Opis: Zaključna naloga "Izbor mikrolokacije postavitve kompleta opreme za JRKB opazovalce (Stand Alone) glede na zemljišče ter meteorološke pojave in elemente" je rezultat poizkusa opredelitve posameznih orožij za množično uničevanje ter vpliv vremena in terena na le-te. V prvem delu naloge opredelimposamezna orožja za množično uničevanje ter najbolj znane lastnosti teh orožij. V nadaljevanju opredelim vpliv vremena ter terena na Jedrsko, Radiološko, Kemično in Biološko orožje. Kasneje predstavim detektorski kompletStand Alone ter detekcijo in identifikacijo JRKB agensov. Kot najbolj zanimiv del zaključne naloge se verjetno pokaže del o teoriji taktike postavitve detektorskega kompleta ter nadaljujem z analizo vplivov vremena in terena okrog protokolarnega objekta Brdo, za potrebe postavitve kompleta opreme za JRKB opazovalce.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...stand alone, vreme in zemljišče, Brdo, JRKBO, orožje za množično...
Ključne besede: stand alone, vreme in zemljišče, Brdo, JRKBO, orožje za množično uničevanje, ključno zemljišče
Objavljeno: 27.06.2013; Ogledov: 9450; Prenosov: 92
.pdf Polno besedilo (2,00 MB)

5.
Geografski in demografski vidiki samomorilskega terorizma
Tomaž Kokl, 2012

Opis: Strateško varnostno okolje Republike Slovenije se vse hitreje spreminja. Nestabilnost, grožnje in tveganja, ki iz tega izhajajo predstavljajo glavni izziv globalne varnosti, s tem pa tudi varnosti Republike Slovenije. Pomen klasičnih vojaških groženj se sicer zmanjšuje, dolgoročno pa jih tudi ni mogoče povsem izključiti. Klasične vojaške oblike ogrožanja RS vse bolj nadomeščajo moderne oblike ogrožanja varnosti. Glavne značilnosti %modernih oblik% groženj so asimetričnost delovanja, kompleksnost, transnacionalni značaj, raznovrstnost in nedoločljivost struktur, vse večja stopnja organiziranosti nevarnih družbenih skupin ter njihova spretnost v uporabi sodobnih komunikacij. Odsek S-2 opravlja pomembne naloge, število teh pa se občutno poveča v procesu načrtovanja delovanj in operacijah kriznega odzivanja OKO. Zaključna naloga analizira geografske in demografske vidike samomorilskega terorizma ter motive za izvedbo tega dejanja.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: analiza, ocena, terorizem, sovražnik, asimetričnost, vreme
Objavljeno: 23.12.2019; Ogledov: 5507; Prenosov: 54
.pdf Polno besedilo (959,60 KB)

6.
Vpliv vremena na delovanje vojaških letalskih enot
Jošt Laznik, 2021

Opis: V zaključni nalogi obravnavamo bistvene vplive elementov vremena in vremenskih pojavov na delovanje letalskih enot SV. V prvem delu so predstavljeni meteorološki simboli, ki se uporabljajo po NATO standardih pri podajanju trenutnih stanj vremena in napovedih. V drugem delu je opisano delovanje meteorološke službe za potrebe letalstva v Slovenski vojski in predstavljeno kako poteka tipična meteorološka priprava na izvedbo letalske naloge. V tretjem delu so predstavljeni vplivi vremenskih elementov, vplivi tipičnih vremenskih pojavov v Sloveniji, vplivi vremena v vesolju in kratek vremenski pripomoček za planiranje letalskih enot, ki je namenjen za uporabo drugih rodov pri načrtovanju delovanj oziroma vojaških procesih odločanja.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ... vreme, meteorološka služba, meteorološka priprava, vpliv vremena, NATO...
Ključne besede: vreme, meteorološka služba, meteorološka priprava, vpliv vremena, NATO meteorološki simboli, letalstvo, omejitve, vesoljsko vreme, pripomoček, načrtovanje
Objavljeno: 26.08.2021; Ogledov: 3317; Prenosov: 14
.pdf Polno besedilo (1,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh