Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Premikanje in razvijanje MOTČ : zaključna naloga
Leon Perčič, 2006

Opis: Motorizirana četa (MOTČ) deluje v vseh taktičnih situacijah in pogojih, zato se mora njeno premikanje in razvijanje temu tudi prilagajati oziroma se mora njen poveljnik nepretrgoma odločati za tehniko in formacijo premikanja in razvijanja. V obdelavi tematike sem se osredotočil na splošna načela, tehnike in formacije premikanja, ki praviloma veljajo za vse vrste delovanj ter nekatera druga kot so operacije v podporo miru, cestni premiki ter zbirni rajoni.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...Slovenska vojska, motorizirane čete, formacije, poveljniki, varnost...
Ključne besede: Slovenska vojska, motorizirane čete, formacije, poveljniki, varnost
Objavljeno: 24.04.2012; Ogledov: 9750; Prenosov: 136
.pdf Polno besedilo (618,81 KB)

2.
Organizacija izvidovanja v motorizirani četi : zaključna naloga
Andrej Rižner, 2006

Opis: Besedo izvidovanje takoj povežemo z izvidniki in izključno izvidniškimi enotami, vendar so bojne izkušnje različnih vojska pokazale, da se mora izvidovanje vse bolj organizirati in izvajati v delovanju bojnih enot. Pravočasna, kvalitetna in namenska informacija zagotavlja večje možnosti preživetja na bojišču. To je razlog, da poveljniki enot, različnih rodov, ne smejo prepustiti izvidovanja zgolj izvidniškim enotam in njihovim zmogljivostim. Razlogov za poglabljanje znanja s področja izvidovanja je veliko, vloga klasične izvidniške enote se spreminja, postati mora vse bolj mobilna, da lahko zadosti potrebam dinamičnih sprememb na bojišču in potrebam po informacijah enot. V nalogi sem predstavil načine izvidovanja, ki jih uporabljajo vojske zveze NATO in ki jih uporablja Slovenska vojska. Gre za preizkušene načine, ki so se pokazali kot uspešen način izvidovanja.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...Slovenska vojska, motorizirane čete, izvidovanje, patruljiranje, čete...
Ključne besede: Slovenska vojska, motorizirane čete, izvidovanje, patruljiranje, čete
Objavljeno: 23.04.2012; Ogledov: 9479; Prenosov: 105
.pdf Polno besedilo (362,60 KB)

3.
Ognjena podpora motorizirane čete (kot bojna funkcija) : zaključna naloga
Mojca Lah, 2006

Opis: NATO določa sedem glavnih bojnih funkcij, in sicer: manever, ognjena podpora, obveščevalna zagotovitev, zaščita (premičnost, oviranje, preživetje), zračna obramba, zagotovitev delovanja ter poveljevanje in kontrola. Slovenija, kot članica severnoatlatskega zavezništva, prevzema enake bojne funkcije in z njihovo integracijo poskuša doseči premoč v delovanju in doseganje odločilnih zmag.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: motorizirane čete, ognjena podpora, minometne čete
Objavljeno: 23.04.2012; Ogledov: 8812; Prenosov: 325
.pdf Polno besedilo (1,32 MB)

4.
Poveljevanje in kontrola v MOTČ : (kot bojna funkcija)
Gorazd Sagadin, 2006

Opis: Star latinski pregovor pravi, da je nevarnejša čreda jelenov, ki jo vodi lev, kot pa čreda levov, ki jo vodi jelen. Tudi v vojaških enotah, ali pa še posebej v njih, velja, da je pravilen, ustrezen in pravočasen proces vodenja, ključen za izpolnitev vsake naloge, tako v miru kot v vojni. Organizacija dela poveljnika v motorizirani četi je tista, ki podrejenim enotam daje ustrezne usmeritve, navodila, napotke o ključnih vprašanjih: kdo, kaj, kdaj, kje, kako in ne smemo pozabiti na zakaj.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...Slovenska vojska, motorizirane čete, poveljevanje, kontrola...
Ključne besede: Slovenska vojska, motorizirane čete, poveljevanje, kontrola
Objavljeno: 24.04.2012; Ogledov: 9047; Prenosov: 259
.pdf Polno besedilo (346,30 KB)

5.
Motorizirana četa v vlogi obladovanja množic : zaključna naloga
Peter Zvonc, 2006

Opis: Sodobna družba zahteva od vojske izvajanje različnih nalog. Ena od takih je vloga motorizirane čete v obvladovanju množic. Sedanji trendi nam kažejo čedalje večjo popularnost nalog teh vrst. Prihodnost bo gotovo vezana na operacijske otoke, kjer bo vojska vzdrževala red in mir, torej opravljala tudi policijske naloge. V zaključni nalogi sem skušal povzeti glavne vsebine, ki jih potrebuje motorizirana četa v vlogi obvladovanja množic. Ker je to prvenstveno policijska naloga so zahteve večinoma enake policijskim.Vsaka enota mora imeti posebno opremo in izurjeno moštvo za obvladovanje vseh postopkov, ki jih od njih zahteva določena situacija.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...različnih nalog. Ena od takih je vloga motorizirane čete v obvladovanju množic. Sedanji trendi nam kažejo...
Ključne besede: Slovenska vojska, motorizirane čete, nemiri, množice
Objavljeno: 03.05.2012; Ogledov: 8982; Prenosov: 89
.pdf Polno besedilo (1,11 MB)

6.
Organizacija četne oskrbovalne postaje : zaključna naloga
Milan Režonja, 2006

Opis: Nenehne spremembe v organizaciji in delovanju Slovenske vojske, uvajanje novih oborožitvenih sistemov, zahteva tudi spremembe na področju oskrbovanja enot. Tako je potrebno organizacijo četne oskrbovalne postaje spremeniti s ciljem delovanja po načelih zveze NATO. Metode in tehnike oskrbe, ki so opisane v nalogi, lahko popolnoma zadovoljijo izvedbo oskrbe slovenskih motoriziranih enot, gre za dokaj preproste in jasno opredeljene postopke. Več poudarka je potrebno nameniti distribucijskim načinom izvajanja oskrbe, gre za oskrbo na bojnih položajih, z zapuščanjem bojnih položajev ter pred-pripravljeno oskrbo.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: Slovenska vojska, logistika, oskrbovalne postaje, čete
Objavljeno: 03.05.2012; Ogledov: 8043; Prenosov: 106
.pdf Polno besedilo (451,46 KB)

7.
Splošni ukrepi NRKB obrambe v četi : zaključna naloga
Uroš Špehar, 2006

Opis: Pod tem pojmom pojmujemo smiselno uporabo sredstev za NRKB-detekcijo, fizično zaščito, izvajanje ukrepov s področja upravljanja nevarnosti, zdravstvenih protiukrepov in opozarjanja in poročanja. Ti splošni ukrepi NRKBO omogočajo zaščito enot ter nadaljevanje vojaških operacij tudi v okolju uporabe NRKB-orožja kot tudi TIM. Zaradi lažje umestitve splošnih ukrepov NRKBO v širši kontekst sem v nalogi opredelil tudi zaščito sil, nuklearno, radiološko, kemično in biološko obrambo (NRKBO) in NRKBO-zaščito enot, ki so zajeti v splošnih ukrepih NRKBO. Za natančnejšo predstavitev splošnih ukrepov NRKBO pa sem predstavil tudi opremo NRKBO-obrambe v Slovenski vojski, stopnje ogroženosti in pripadajočo zaščito ter vpliv izvajanja NRKB-zaščitnih ukrepov na ohranjanje operativne sposobnosti enot.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: Slovenska vojska, NRKB obramba, obramba, čete
Objavljeno: 22.05.2012; Ogledov: 7785; Prenosov: 60
.pdf Polno besedilo (489,32 KB)

8.
Tankovska četa v napadu na kraškem zemljišču : zaključna naloga
Ivo Mramor, 2004

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...oklepne enote, tanki, tankovske čete, kras, kraška pokrajina, relief, vojaške operacije, vojaška...
Ključne besede: oklepne enote, tanki, tankovske čete, kras, kraška pokrajina, relief, vojaške operacije, vojaška taktika, bojevanje
Objavljeno: 17.03.2017; Ogledov: 7356; Prenosov: 106
.pdf Polno besedilo (3,11 MB)

9.
Poslanstvo in zmogljivosti pehotne (motorizirane) čete v ofenzivnem delovanju : zaključna naloga
Matjaž Kavčič, 2012

Opis: Pehotna (motorizirana) četa predstavlja poleg pehotnega (motoriziranega) voda, ki je iz njene sestave, v Slovenski vojski osnovno enoto za bojno delovanje. Kot taka nosi pretežni del bremena izvajanja nalog tako pri obrambi Republike Slovenije kot tudi v Zavezništvu. Pri izvajanju nalog je zato potrebno, da je enota po vseh parametrih primerljiva z ostalimi podobnimi enotami, za kar je potrebno izdelati primerjalno analizo. V zadnjem obdobju se v Zavezništvu pojavljajo zahteve po bolj intenzivnem vključevanju enot v operacije. Očitek leti predvsem na enote zaveznic, katere se ne vključujejo v ofenzivna delovanja sil, kot na primer v operacijah v Iraku ali Afganistanu. Hkrati pa sile, ki se pripravljajo na manj intenzivna delovanja kot so vzdrževanje miru, izgubljajo pomembna znanja in izurjenost v ofenzivnem delovanju. Ker operacije v podporo miru običajno ne zahtevajo ognjene moči je ta vidik zapostavljen z že zgoraj navedenimi posledicami. Pri zaključni nalogi obdelujem dve hipotezi: 1. Zmogljivosti in bojna moč pehotne (motorizirane) čete so potrebne dopolnitve. 2. Ob upoštevanju predlaganih ukrepov za odpravo deficitov na področjih ognjene moči, oklepne zaščite in (vodenja in poveljevanja) se povečajo zmogljivosti tako čete kot tudi nadrejenega bataljona.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: pehotna četa, motorizirana četa, kopenska vojska ZDA, formacija, F-85, kopenska vojska SFRJ, NATO capability statement, opremljenost čete
Objavljeno: 23.11.2017; Ogledov: 6706; Prenosov: 121
.pdf Polno besedilo (272,92 KB)

10.
Vpliv osebnostnih lastnosti poveljnika čete na izgradnjo čete
Anita Šefman, 2016

Opis: V nalogi je predstavljen tim in izgradnja tima, predstavljeni so številni pogledi različnih avtorjev ter štiristopenjski model izgradnje tima. Naloga se osredotoča na osebnostne lastnosti dobrega vodje, teoretična izhodišča ter širšo tematiko lastnosti, ki bi jih moral imeti dobri voditelj. V prvem delu je poudarek na temi, kako izgraditi uspešen tim, koliko časa je za to potrebnega in kakšno vlogo ima pri tem vodja. V drugem delu je obravnavan širši kontekst dobrega voditelja, kaj mora BITI, kaj mora ZNATI in kaj DELATI. V nadaljevanju so na podlagi kratke raziskave predstavljene ugotovitve o osebnostnih lastnostih, ki naj bi bile najpomembnejše za dobrega vodja, ugotovitve da obstajajo odstopanja v zaznavi osebnostnih lastnosti vodij na nivoju proučevane čete ter na drugi strani na nivoju 10-odstotnega reprezentativnega vzorca stalne sestave iz leta 2007. Rezultati so potrdili tudi hipotezo, da različne skupine vojaške organizacije različno zaznavajo pomembnost osebnostnih lastnosti poveljnika čete.
Najdeno v: ključnih besedah
Ključne besede: osebnostne lastnosti poveljnika, vojaški tim, poveljnik čete, izgradnja tima
Objavljeno: 03.06.2020; Ogledov: 4651; Prenosov: 56
.pdf Polno besedilo (925,89 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh