Our website uses cookies. For some of them we need your consent. Edit consent...

MoD Library and Information System

Search the digital library catalog
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Query: search in
search in
search in
search in
Work type: * old and bolonia study programme
Language:
Search in:
Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Sodobna zaščita pomorskih pristanišč : zaključna naloga
Davor Žeželj, 2011

Abstract: Zaključna naloga se nanaša na sodobno zaščito sil v pomorskih pristaniščih tersidriščih doma in v tujini. Skozi zaključno nalogo bom predstavil različne vidike zaščite sil v pristaniščih. Na začetku naloga opredeljuje zaščito sil vSlovenski vojski, opredelitev samega pojma zaščite sil ter zakonodajo, na kateri zaščita sil temelji. V nadaljevanju so predstavljeni dokumenti severno atlantskega zavezništva zveze NATO, katere je Republika Slovenija z vstopom v zvezo NATO tudi sprejela. Predstavljena je zaščita sil po doktrini zveze NATO.Opisani so sodobni tehnološki dosežki za fizično ter tehnično varovanje pomorskih pristanišč. Predstavljene so prednosti obeh sistemov ter predlagan ustrezen kompromis. Poleg navedenih sistemov za zaščito pomorskih sil seveda ne gre pozabiti na mednarodne ter domače zakonske podlage, na katerih zaščita temelji. V nadaljevanju je izpostavljen vse pogostejši problem, ki ga srečujemo v Slovenski vojski, in sicer Slovenija kot gostiteljica tujih pomorskih sil. Gre za izredno občutljivo in perečo temo v novodobnem času, s katero se bo morala soočiti tudi Slovenija, bodisi pravno formalno kakor tudi logistično. Seveda so v nalogi pisani tudi praktični vidiki oziroma rešitev nekaterih zagat, v katerih se pogosto srečujejo posamezniki ob opravljanju službene dolžnosti na morju. Na koncu pa je v razmislek podana moja rešitev, ki bi zagotavljala celovito in primerno zaščito Slovenske mornarice doma in v tujini.
Found in: osebi
Keywords: vojaška pomorska pristanišča, Nato, standardi, doktrina zaščite pomorskih sil, pomorsko pravo
Published: 26.02.2013; Views: 8596; Downloads: 213
.pdf Fulltext (1,04 MB)

2.
Pogonski sistemi na sodobnih vojaških ladjah : zaključna naloga
Miha Tomašek, 2012

Abstract: Zaključna naloga opisuje razvoj in princip delovanja najbolj tipičnih pogonskih sistemov vojaškega ladjevja skozi čas, oziroma tako imenovane propulzije. V to vključujemo vse tiste sisteme in stroje na ladji, ki dajejo potrebno energijo oz. silo, katera služi za potiskanje ladje. Skozi nalogo bompredstavil najbolj primitivne pogone, kot so vesla in jadra, med drugim pa tudi delovanje motorjev z zunanjim in notranjim izgorevanjem, kot sta parni stroj in dizelski motor ter sodobne dosežke - plinske turbine in jedrski reaktor. Predstavljene bodo tudi možne kombinacije sistemov, njihove prednostiin pomanjkljivosti. V nalogi je opisan namen in razvoj nadzornih sistemov, kot primer navajam VNL-11 Triglav v primerjavi z ladjo vojne mornarice Črne Gore VPBR-34 Pula. V zaključku so navedeni najpomembnejši elementi pogonskih sistemov in trendi razvoja le teh v bodoče.
Found in: osebi
Keywords: pogonski sistem, propulzija, motor z zunanjim izgorevanjem, motor z notranjim izgorevanjem, parni stroj, dizel motor, plinska turbina, jedrski reaktor
Published: 06.03.2013; Views: 8767; Downloads: 405
.pdf Fulltext (2,56 MB)

Search done in 0 sec.
Top
www.mo.gov.si Colophon   | Cookie settings Top