Naša spletna stran uporablja piškotke. Za nekatere potrebujemo vašo privolitev. Uredi privolitev...

Knjižnično-informacijski in založniški center

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice
  • (Pomoč)
  • A-
  • A+
  • English (UK)
  • Slovenščina

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
Vrsta gradiva: * po starem in bolonjskem študiju
Jezik:
Išči po:
Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 270
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Akvarelna potovanja
2020

Ključne besede: likovna umetnost, akvareli, razstave, slovenska književnost, poezija, Maribor
Objavljeno: 10.03.2020; Ogledov: 249; Prenosov: 38
.pdf Polno besedilo (1,56 MB)

2.
Ukaz za delovanje poveljnika motoriziranega bataljona
2013

Opis: Vojaške enote so globalno vse bolj prisotne. Mirovne operacije so postale eden od mehanizmov mednarodne skupnosti za reševanje sporov. Organizacija združenih narodov je organizacija kolektivne varnosti v svetu in ima legitimnopravico za izvajanje mirovnih operacij in uporabo sile. Poznavanje, jasnost in razumljivost pravil uporabe sile na terenu so ključnega pomena za uspeh mirovnih operacij, ker sta od ravnanja vojakov na terenu pogosto odvisna življenje in smrt udeleţencev mirovne operacije, sprtih strani in lokalnega prebivalstva. Za dosego usklajenosti delovanja enot na območju delovanja je potrebno, da so si tudi dokumenti čim bolj podobni in usklajeni za laţje delo in razumevanje. Namen naloge je pregledati in primerjati navodila Slovenske vojske za pisanje ukaza z navodili za pisanje ukaza zveze Nato in ameriške vojske ter potrditi ali ovreči njihovo uporabnost v mednarodnem okolju. Po podrobni analizi sem napisal razlike, ki so bile ugotovljene, in podal nekatere predloge. Ker se naloga navezuje na pripravo in pisanje ukaza poveljnika motoriziranega bataljona, sem na začetku krajše opisal postopke, ki potekajo do končnega nastanka ukaza. Za to je potreben celoten proces štaba bataljona, priprav, analiz, preigravanj in drugih aktivnosti, ob zbiranju, pretoku, obdelavi in uporabi velikega števila različnih informacij in podatkov. Na koncu sem na podlagi izmišljene situacijeposkušal narediti vzorčni ukaz poveljnika motoriziranega bataljona, ki lahko sluţi kot dodatna pomoč pri razumevanju navodil, katere informacije in podatke je treba navajati v posameznih točkah in podtočkah. Prisotnost in sodelovanje Slovenske vojske z mednarodnimi ustanovami in organizacijami sta vse večja. Poenotenost nekaterih dokumentov nam prinaša lažje delo in razumevanje, ko smo v tujini, zato bi bilo delo v tej smeri smotrno nadaljevati.
Ključne besede: Slovenska vojska, bataljon, poveljnik, štab, ukaz, boj
Objavljeno: 04.02.2020; Ogledov: 241; Prenosov: 10
.pdf Polno besedilo (1,53 MB)

3.
Bela knjiga o obrambi Republike Slovenije
2020

Ključne besede: politika državne obrambe, vojaška politika, nacionalna varnost, Slovenija
Objavljeno: 22.01.2020; Ogledov: 320; Prenosov: 96
.pdf Polno besedilo (10,22 MB)

4.
5.
The U.S. Army in the Iraq War
2019

Opis: The Iraq War has been the costliest U.S. conflict since the Vietnam War. To date, few official studies have been conducted to review what happened, why it happened, and what lessons should be drawn. The U.S. Army in the Iraq War is the Army's initial operational level analysis of this conflict, written in narrative format, with assessments and lessons embedded throughout the work. This study reviews the conflict from a Landpower perspective and includes the contributions of coalition allies, the U.S. Marine Corps, and special operations forces. Presented principally from the point of view of the commanders in Baghdad, the narrative examines the interaction of the operational and strategic levels, as well as the creation of theater level strategy and its implementation at the tactical level. Volume 1 begins in the truce tent at Safwan Airfield in southern Iraq at the end of Operation DESERT STORM and briefly examines actions by U.S. and Iraqi forces during the interwar years. The narrative continues by examining the road to war, the initially successful invasion, and the rise of Iraqi insurgent groups before exploring the country's slide toward civil war. This volume concludes with a review of the decision by the George W. Bush administration to "surge" additional forces to Iraq, placing the conduct of the "surge" and its aftermath in the second volume
Objavljeno: 14.01.2020; Ogledov: 271; Prenosov: 21
.pdf Polno besedilo (16,12 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
7.
Delovanje pehote in oklepnih vozil s poudarkom na bojevanju v urbanem okolju
Matej Praznik, 2019

Opis: Priročnik opredeljuje načine in postopke, ki so bistveni za uspešno združevanje zmogljivosti pehote in oklepnih vozil. Pojasnjuje dolžnosti posadk oklepnih vozil in pehote v pripravah na skupno bojevanje ter pri izvajanju taktičnih in ognjenih nalog na bojišču. Prav tako pojasnjuje in opisuje dejavnosti pehote na ravni oddelka/voda pri sodelovanju z oklepnimi vozili. Poudarek je na zagotavljanju zaščite, ki jo (izkrcana) pehota zagotavlja tem vozilom v naseljih, v katerih je sovražnik oborožen s protioklepnim orožjem. Priročnik se uporablja v procesu vojaškega izobraževanja in usposabljanja pri poučevanju vsebin operatike in taktike v vojaških šolah, služi pa tudi kot pomoč pri vojaškem izrazoslovju. Sodelovanje med uporabniki priročnika je bistvenega pomena za poenotenje, standardizacijo in uveljavitev pojmov in izrazov, ki pokrivajo tematiko v priročniku.
Ključne besede: orožje, bojno delovanje, združeno bojevanje rodov, urbano okolje, vojaško urjenje
Objavljeno: 09.12.2019; Ogledov: 380; Prenosov: 100
.pdf Polno besedilo (1,80 MB)

8.
30 let brzostrelke MGV
Matjaž Ravbar, 2019

Ključne besede: strelno orožje, brzostrelke, brzostrelka MGV 176, Vojaški muzej Slovenske vojske, razstave
Objavljeno: 29.11.2019; Ogledov: 379; Prenosov: 34
.pdf Polno besedilo (427,01 KB)

9.
Vojaško voditeljstvo
2007

Ključne besede: vojaško voditeljstvo, menedžment
Objavljeno: 27.11.2019; Ogledov: 344; Prenosov: 40
.pdf Polno besedilo (4,05 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
www.mo.gov.si Kolofon   | Nastavitve piškotkov Na vrh